Bismillah.
“Eğer zamanınızı yönetebilirseniz, her şeyi yapabilirsiniz!”
Bu cümleyi hiç duydunuz mu? Sizce ne kadar doğru, bir mit mi yoksa gerçeklikten bir parça da taşıyor mu? Elbette bu cümleye müslümanca bir nazarla baktığımızda, Allah’ın nasip etmediği noktada kulun yapabileceği hiçbir şey yoktur ancak zaman gibi kıymetli bir varlığın dikkatle yönetilmesi de birçok faydayı beraberinde getirmektedir.
Aslında zaman yönetimini ve bunun önemini hepimiz duyuyoruz. Hatta etrafımızdaki insanlar zamanımızı yönetme şeklimiz beğenmiyor olabilirler. Biz de zamanı daha etkili bir biçimde yönetmek istiyor ancak başarılı olamıyor olabiliriz…
Öte yandan zamanımızı nasıl yöneticeğimize dair malumatımız biraz sınırlı. Derli toplu, kısa ve öz bir metodoloji bulamıyoruz. İşte bu ihtiyaca binaen Peter Drucker isimli yazarın üç temel tavsiyesinden bahsetmek, faydalı olabilir Allah’ın izniyle.
Öncelikle zamanın nasıl yönetileceğini anlamak için, zaman yönetiminin ne olduğunu kavramamız gerekir. Popüler düşüncenin aksine zaman yönetimi, zamanınızı yönetmekle ilgili değildir, çünkü teknik olarak üzerinde kontrolünüz olmayan bir şeyi yönetemezsiniz! (Zamanı durdurabilir ya da başlatabilir misiniz ?)
Basitçe söylemek gerekirse, zaman yönetimi, içinde bulunduğumuz zaman alanını kullanacak şekilde, kendinizi yönetmekle ilgilidir. Peki bunu tam olarak nasıl yapıyoruz? Peter Drucker 3 adım tavsiye ediyor:
1) Zamanınızı analiz edin.
2) Verimsiz talepleri azaltın.
3) Görevleri büyük zaman dilimlerinde tamamlamayı hedefleyin.
Şimdi bahsi geçen bu üç adımı nasıl izleyeceğiniz konusunda daha fazla ayrıntıya girelim.
1. Zamanınızı analiz edin.
En az bir hafta boyunca zamanınızı nasıl geçirdiğinizi kaydedin.
Kendinize dürüst olun. Doğru ve gerçekçi bir biçimde hafta boyunca zamanınızı nasıl kullandığınızı yazın. Kendinize karşı dürüst olmak, çare bulmanın ilk adımıdır.
Zamanınızı kaydetmenin 2 yolu vardır:
1) Her saat yaptığınız şeyi kaydettiğiniz bir günlük tutun. Bunu yaparken telefonunuzun alarmını kurup, size hatırlatma yapmasını sağlayabilirsiniz.
2) Ailenizden, arkadaşlarınızdan veya eşinizden zamanınızı analiz etmesini isteyin. Bu anlamda gelecek destek, gerçekçi geri bildirimlerden oluşacaktır. Bu durumda doğru bir değerlendirme yapmak da mümkün olacaktır.
2. Verimsiz talepleri azaltın.
Zamanımızı boşa harcadığımızda, aslında acı bir farkındalık yaşarız. Daha kısa zamanda ve etkili bir şekilde çözülecek konular çok fazla zaman almıştır ya da sadece keyif yapmak uğruna kıymetli zamanımızı, bize fayda ve mutluluk getirmeyecek işlerde heba etmişizdir.
Örneğin: Gerçekten zamanımızı dışarıda ya da kafelerde mi geçirmemiz gerekiyor yoksa erkenden kalkıp, işlerimize hemen başlamak daha mı iyi? Gerçekten her gün 2 saatimizi sadece TV kanallarını veya internet sitelerini dolaşarak mı geçirmemiz gerekiyor yoksa bu süreyi ciddi anlamda kısaltabilir miyiz?
Önemli Not: Lütfen Allah için olan zamanı kısaltmayın! Örneğin, zaman kazanmak için bazı insanlar camiye gitmezler. Namaz için camiye gitmemek, verimsiz bir talebi azaltmak değildir; namaz, temel ve önemli bir iştir.
Bu bağlamda hangi işlerin önemli ve gerekli, hangilerinin ise, faydasız ve gereksiz olduğu meselesini irdelemek, oldukça önemlidir.
3. Görevleri büyük zaman dilimlerinde tamamlamayı hedefleyin.
Görevleri büyük zaman dilimlerinde tamamlamayı hedefleyin. Yani, bir konu üzerinde gerçekten çok çalışmanız ve yoğunlaşmanız gerektiğinde , yalnızca bir telefon görüşmesi veya bir e-posta uyarısıyla kesintiye uğramanız can sıkıcıdır.
Bu üçüncü ipucu temel olarak, zamanı büyük parçalar halinde kapatmaya çalışmanız gerektiğini söylemektedir. Bazı insanlar, tek seferde konsantre olabildikleri maksimum sürenin, 90 dakika olduğunu ifade etmişlerdir. Dolayısıyla istediğiniz işe odaklanmak adına, 90 dakikalık uzun bir zaman dilimini kapatmak ve o işe ayırmak gerekiyor.
Bu teknik, işinizi kendinizi vererek ve büyük zaman dilimleri içinde daha fazla odaklanarak yaptığınız için, daha az eforla, çok daha fazlasını başarmanıza yardımcı olacaktır.
Bir işi, bir saat içinde yapmaya niyetlendikten sonra, her 10-15 dakikada bir kesintiye uğrarsanız, görevinizi tamamlamak 1 saat değil, maalesef 4 saatinizi alacaktır…
Buradan hareketle, kendinize belirlediğiniz büyük zaman dilimlerine sadık kalmak ve bölünmemesine gayret etmek, faydalı olacaktır.
Productive Muslim isimli sitenin ücretsiz sunduğu, ‘Taskinator’ isimli çizelgesi, görevleri belirlemek ve uygulamak konusunda yardımcı olacaktır:
https://productivemuslim.com/the-daily-taskinator/
Ayrıca kaynaklar bölümünde belgenin tamamını okuyarak daha ayrıntılı bilgiler de elde edebilirsiniz.
Allah hepimizin, zaman konusunda daha akıllı ve daha dikkatli olmamızı nasip eylesin. Amin! 🙂
Kaynaklar
Productive Muslim:
https://www.muslim-library.com/dl/books/English-The-Very-Best-of-Productive-Muslim.pdf
Fotoğraflar: Pixabay
Yine cok guzel bir yazi Rabbim razi olsun