Yeryüzünde herkes aynı imkân ve şartlara sahip değil. Bazıları refah ve varlık içinde yaşarken, bazıları yokluk ve çaresizlikle mücadele ediyor. Afet, iç karışıklık, savaş, yoksulluk, açlık gibi birçok neden onları, diğerlerine göre daha dezavantajlı duruma sokabiliyor.
Kuruluşu:
Bosna ve Kosova Savaşları, 17 Ağustos Depremi vb. insani krizlerdeki sağlık yardımları ile yoluna başlayan Yeryüzü Doktorları, 2000 yılında kurulmuş, bugüne kadar 40’tan fazla ülkede yardım faaliyetleri gerçekleştirmiş bir insani yardım organizasyonudur.
Çalışmaları:
Başlangıçta, gönüllülerden oluşan sağlık ekiplerinin, muayene ve ameliyatlar yapmak ve ilaç-ekipman desteğinde bulunmak amacıyla, kısa süreli sağlık kampları düzenleyerek organize ettikleri yardım çalışmaları, zamanla orta-uzun vadeli programlara dönüşmüştür. Bugün, kriz ve acil durumlar başta olmak üzere, ihtiyaç sahibi ülkelerde; tedavi edici sağlık, koruyucu sağlık, sağlık eğitimi, psiko-sosyal destek, ekipman ve sistem desteği, ilaç ve sarf desteği vb. alanlarda projeler gerçekleştirilmektedir
İşbirlikleri:
Yeryüzü Doktorları, projelerini yürütürken ulusal ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyon ve işbirlikleri yapar; proje yürüttüğü ülkelerde yerel sağlık otoriteleri, STK’lar ve üniversiteler ile proje bazlı partnerlikler kurar. Bu işbirliklerinin başında WHO, Kızılay, UNICEF, TİKA, AFAD gibi kuruluşlar geliyor.
Bağış
Yeryüzü Doktorları, uluslararası sağlık yardımı projeleri yürüten bir insani yardım kurumudur. Yeryüzü Doktorları, projelerini gerçekleştirmek için bağış kampanyaları yürütür ve ulusal/uluslararası hibeler kullanır. Bununla birlikte, ayni ilaç ve ekipman bağışları, bağışlar içerisinde önemli yer tutmaktadır.
Yardım ve gönüllülük:
Yeryüzünün farklı coğrafyalarına; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yardım ulaştıran Yeryüzü Doktorları’nın, insani yardım projeleri yürüten profesyonel bir organizasyon olma yolundaki yürüyüşü devam etmektedir. Siz de bu yürüyüşe maddi ve manevi destek olarak katılım gösterebilir, gönüllülük faaliyetlerinde bulunabilirsiniz. Gönüllü veya bağışçı olmak için illaki doktor olmanız gerekmiyor. Bu konuda detaylı bilgi almak için https://www.yyd.org.tr/ adresine bakabilirsiniz. 🙂
Kaynaklar
https://www.yyd.org.tr/ adresinden alınmıştır.
Böyle yardım organizasyonlarının artması ve güçlenmesi temennisi ile, başka bir yardım organizasyonu daha; “Gönüllüler” (www.gonulluler.org).
https://www.youtube.com/watch?v=zqaJDgoiEZQ&feature=share