Allah, güneşe endeksli bir dünya düzeni kurmuştur. Dolayısıyla ancak hayatını güneşe endeksli yaşayabilen Müslüman, davasında başarıya ulaşabilecektir. Allah’ın düzenine göre yaşayanlar hayatında hep huzur bulurlar.
1. Uykunun Telafisi Yoktur
İnsan kaya parçası değil, ihtiyaçları var, bu bir kanundur. İnsan gıda ihtiyacını karşılayamazsa yaşayamaz, Allah midesi dolmayan insana yaşama hakkı vermemiştir. Ancak yemeden de daha fazla ihtiyacımız olan şey uykudur. 2 gün uyuyamayan insan sarhoş gibidir çünkü Allah bizi dışarıdan gelecek desteklerle yaşayacak şekilde yaratmıştır. İlaçla uyku alınmaz, hap şekli, serum şekli yoktur uykunun. Uykuya olan ihtiyacımızın ölçüsü yoktur.
2. En Öncelikli Eğitim Uyku Eğitimidir
Geleceğe umut bağlayıp büyük hedefler peşinde koşmak isteyen bir mü’min, öncelikle Rabbinin ona verdiği uyku nimetini ne kadar kontrol altına aldığına dikkat etmelidir. Çünkü umut olan mü’min, uykuya mahkûm olmayan ve uykusunu kontrol altında tutan bedenlere sahiptir.
Çocuklara eğitim verilirken Kur’an eğitimi, namaz eğitimi veriliyor ama uyku düzeni eğitimi yok. Uyku düzeni olmayan biri bunları başaramaz ki. Çünkü gün ışında çalışılmalı, güneş gidince yatılmalıdır. Bizler ise yapay ışıklarla geceyi gündüze çevirmeye çalışıyoruz adeta. Derenin tersine yüzülmez. Tuvalet eğitimi gecikse telafisi vardır ancak uyku öyle değildir. Uykusu yerinde olamayan Müslüman başarılı olamaz.
3. Uyku Düzenimiz
Müslüman’ın uyku düzenini belirleyici iki aşama vardır. Bunlar:
- Uykuya belirli bir saat belirlemek
- Uykuya belirlenen saati her gün aynı zaman diliminde kullanabilmek
4. Efendimiz ve Sahabenin İlk Sınavı Uykudandı
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selem’in dünyaya geleceği, dünya yaratılmadan belliydi. Buna rağmen Allah Müzemmil sure 2. ayette; “Ey örtüsüne bürünen! Geceleyin -birazı dışında- namaza kalk! Gecenin yarısında bu vakti biraz öne veya biraz ileri de alabilirsin. Kur’an’ı tane tane, hakkını vererek oku.” Allahu Teala, Efendimize, Biz sana yük olarak Kur’an’ı indireceğiz, gece disiplinini sağla ve gündüz işerini yap ki, gecelerin ihya, gündüzlerin imar olsun buyurdu. Efendimiz kendisine verilen gece namazı ödevini hakkıyla yerine getirdi. Rabbimiz peygamberini ilk olarak uykuda test etti.
Ashabı kiramı örnek alırken onların yaptığı gibi ilk olarak; çocukları Allah’ın nezdinde kıymetli, geleceğin umudu ve kaliteli bir Müslüman olarak yetiştirmek gerekmektedir ancak insan yetiştirme mantığı sadece farzlar üzerine kurulu değildir. İnsan yetiştirme ancak kaliteli bir uyku eğitimi verildikten sonra gerçekleştirilebilir çünkü uyku, insanı hayata hazırlar. İlk Müslümanlar uyku düzenlerini sağladıkları için Kur’an davasını üstlendiler.
5. Allah'ın Düzenine Göre Uyumalı
3 ay üst üste 7 saat uyuyan insan buna alışır. Bizlerde kendimizi alıştırmak istediğimiz düzene 3 ay gibi bir sürede erişebiliriz. Kuralımız belli yatsı namazı sonrası uyumak ve güneş doğduktan sonra uyumamak. Allah’ın düzenine göre uyuyan kişi dinç ve huzurlu olur. İnsanın en iyi kavrama saati sabahın ilk saatleridir.
6. Yediklerimizin Uykumuza Etkisi
En çok dikkat etmemiz gereken konulardan biride midemiz çalışırken beynimiz uyanık olur. Akşam yemeklerini hazmı zor şeylerden seçmemeliyiz. Uykudan 4 saat önce yeme içme kesilmelidir.
Dünyayı kuşatan katkı maddeli gıdalar midenin yanında uykuyu da etkisi altına almaktadır. Allah’ın rızasına uygun yaşayabilmek için bu etkilerden uzak bir hayat yaşamak gerekmektedir.
7. Ağır Gündemlerden Uzak Durmalıyız
Uykuyu kontrol edemeyişimizin bir diğer sebebi de gündemlerimizin ağır oluşudur. İzlediğimiz filmler, duyduğumuz haberler bizi rahat uyutmuyor. İnternetin ve televizyonun bizi esir etmesine müsaade etmemeliyiz.
İslam Şeriatı, Müslüman’ı ne üzerinden terbiye etmek istiyorsa o hayatın kendisidir. Bir terbiye metodu olan uyku da, hayati bir ihtiyaç olup insan fıtratına göre şekil almalıdır.
8. Yastığı Kafana Geçirme
Kaynaklar
Bu yazı Nureddin Yıldız Hoca’nın ‘Yastağı Kafana Geçirme’ dersinden özet çıkartılarak hazırlanmıştır.
0 Yorum