Yabancı Dil Defteriniz İçin 8 Öneri


0

Okulda her sene başında öğrencilerin derslerle alakalı akıllarına gelen ilk sorular “Nasıl defter alalım? Kareli mi olsun çizgili mi? 40 yaprak yeter mi acaba?”dır muhakkak. Çünkü yeni bilgilerin kaydı ve öğrenilmesi için defter önemlidir.Okulların tatil olduğu şu günler yeni bir dil öğrenmek için mükemmel bir fırsat. Peki bir dil öğrenirken defterimiz nasıl olmalı? 

1. Hedef Sayfası

Ne öğrenirseniz öğrenin net bir hedefinizin olması sizin için her zaman faydalı olacaktır. Hayatınızda yeni şeylere başlarken öncelikle kendinize şu soruyu sorun: ‘Ben ne istiyorum?’ Defterinizin en başına bu dili öğrenme amacınızı ve dilde ulaşmak istediğiniz seviyeyi yazın. 

Mesela ben İngilizce’yi B2 seviyede öğrenmek istiyorum. Hedefim ise bu dili öğrenip üniversitedeki yabancı arkadaşlarıma İslam’ı anlatmak. 

2. Motivasyon Sayfası

Tam vazgeçmişken seni tekrar ayağa kaldıran, iç sesini dile getirip ‘Hadi bir kez daha dene!’ dedirten bütün alıntı sözleri, fotoğrafları, çizimleri, şiirleri defterimizin ikinci sayfası olan Motivasyon Sayfası’na yazalım. 

Modunuz düştüğünde, devam edemeyeceğinizi hissettiğinizde bu sayfayı açıp kendinize tekrar enerji yüklemesi yapabilirsiniz J 

3. İçerik Sayfası

Dili öğrenmeye başlamadan hemen önce, neler öğreneceğinizin bir listesini bu sayfaya yazın. Mesela yabancı dili öğrenirken bir kitaptan faydalanıyorsanız, konu başlıklarını defterinizin ‘İçerik Sayfası’na yazabilirsiniz. Böylelikle üniteler bittikçe, bu başlıkların yanına bir tik işareti ya da artı atabilir; fosforlu kalemle maddelerin üzerini çizebilirsin. 

4. Alfabe Sayfası

Yeni öğrendiğiniz bir dilin alfabesini öğrenmek elzemdir. Eğer Arapça (Kuran-ı Kerim okumayı bilmeyenler için), Japonca, Korece gibi alfabesi farklı olan bir dili öğreniyorsanız bu sayfayı yapmanız çok daha ehemmiyetlidir. 

5. Telaffuz Sayfası

Eğer yabancı dili öğrenmedeki hedeflerinizin arasında o dili akıcı bir şekilde konuşmak var ise o zaman öğrendiğiniz kelimelerin telaffuzlarını da öğrenmeniz gerekiyor. ‘Anlıyorum ama konuşamıyorum.’ probleminin altında yatan asıl sebep öğrendiğimiz kelimelerin ve cümlelerin telaffuzlarına hiç dikkat etmiyor oluşumuz. Telaffuz için birkaç sayfa ayırın ve telaffuz etmekte zorlandığınız kelimeleri bu sayfalara yazın.

6. Temel Kelime Sayfası

Çocukken ana dilimizde öğrendiğimiz bazı kelimeler vardır.  Renkler, hayvanlar, sayılar, kıyafetler, aile bireyleri vb. Bu kelimelerle başlaman gerekir çünkü en çok kullanılan kelimeler bunlardır. ‘Ben Türkiye’de yaşıyorum. kangurularla alakalı konuşmam ki.’ dediğinizi duyar gibiyim J Kendi yaşadığınız bölgede olan hayvanları öğrenmekle işe başlayın. Bu sayfada farklı kalemler, çizimler, fotoğraflar kullanmanız öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. 

7. Temel Gramer Sayfası

Geniş, gelecek ve geçmiş zaman kurallarını basit bir şekilde öğrenin ve kuralları bu sayfalara yazın. Lütfen kendinizi gramer kurallarına boğmayın. İnanın bana, günlük hayatta kuralların çok azını kullanıyoruz. Bir fiilin farklı zamanlardaki hallerini öğrenin ve bunlarla cümleler kurun. Örneğin:  

İngilizce’de come (gelmek) fiili

I come(Gelirim)                                      I will come (Geleceğim)                                                I came(Geldim) 

Günlük hayatta en çok kullanılan fiilleri araştırın ve çalışmalarınızı bunlarla genişletin.

8. Özel Kelimeler Sayfası

Kendi dilinizde en çok kullandığınız kelimeleri bir kâğıda yazın. Bu kelimelerin öğrendiğiniz dildeki karşılıklarını bulup bu sayfaya yazın. Hobilerinizi, yaşadığınız yerin özelliklerini, ailenizi anlatmak istediğinizde kullanacağınız kelimeler neler?

9. Günlük

İçerik olarak epey yoğun bir defteriniz oldu. Ancak dil öğrenirken yapmanız gereken diğer önemli çalışma günlük tutmaktır. Öğrendiğiniz dilde her gün olmasa da ara sıra yazmaya çalışın. Bunun için de isterseniz bu yoğun defterinizin son sayfalarını, ya da küçük boy kareli 40 yaprak defter kullanabilirsiniz. 🙂 

Son tavsiyem: Muslimwalk.com sayfasının Bullet Journal defterleri hem yazı yazmak, hem de sayfalarınızı süslemek için çok kullanışlı. 

Allah’a emanet olun. 

Kaynaklar

How to Organize Your Notebooks For Learning a Language


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
2
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
4
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
4
HARİKA
HAHA HAHA
1
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
13
BAŞARILI

Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı