Üniversite Tercihi Yapan Kardeşlerimize 10 Tavsiye


0

1.Seçtiğiniz mesleği sevebileceğinize emin olun.

Sadece puanınız yetiyor ya da bir sene daha hazırlanmaya gücünüz yok diye istemediğiniz ya da yapamayacağınız bir mesleği seçmeyin bir yıl kaybetmeyeyim derken iki yıl dört yıl daha kötüsü bir ömür kaybedebilirsiniz. ”Puanı, mekanı uygun, komşunun çocuğu da o bölümde”  mantıklı bir tercih değildir. Seçmeyi düşündüğünüz bölümü enine boyuna düşünün gidenlerle iletişime geçin, iş alanlarını araştırın çalışma alanı yapabileceğiniz, sevebileceğiniz gibiyse tercih edin.

sevgi

2.Eğiliminizi fark edin.

Yeteneğinizi keşfedin deseydik benim yeteneğim yok ki diyeceğinize emin olduğumuz için eğilim dedik çünkü yetenek üstüne gitmeden geliştirmeden kendini göstermeyecektir ama herkesin sevdiği iyi yapabileceğini düşündüğü eğilimleri vardır tercih yaparken bunu açığa çıkartan/kullanan bir meslek seçmeye özen gösterin.

spor

3.Aceleye getirmeyin.

Araştırmanızı çok iyi yapın aceleye getirmeyin elinizin ulaştığı her yeri her ayrıntıyı etraflıca araştırın. Öğretmenlerinizden ve ailenizden fikir alın tabi ki ama bütün kararı onlara bırakmayın. Bıktığınızı biliyoruz ama tercih zamanı en az sınav kadar önemlidir.

kaygı

4.Sosyal medyayı kullanın.

Genellikle her üniversitenin sosyal meyda sayfaları olur, sayfadan hemcinsiniz olan birkaç kişiyi bulup üniversite hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Üniversitelerin web sitesindeki misyonumuz kısmının abartıldığını hepimiz biliyoruz bunu öğrenmenin en kolay yolu o üniversitenin başarılı öğrencileriyle konuşmaktır. Başarılı diyoruz çünkü başarısız öğrencilere göre genelde okul şartları kötüdür ;).

sosyal medya

5.Araştırırken dikkat!

Seçmeyi planladığınız üniversitenin öğretim görevlilerini araştırın; sayfalarında bulunur. Hangi üniversitelerden mezun olmuşlar? Hangi projelerde yer almışlar? Yüksek lisans ve doktoralarını nerede yapmışlar? Bu sorular hocaların gelişmişlik düzeyleri hakkında size bir nebzede olsa fikir verebilir.

Üniversite ya da bölüm hakkında araştırma yaparken bir kişiye veya bir kaynağa bağlı kalmayın tarafsızlığı elde etmek için birden fazla kişiyle iletişime geçmeye çalışın.

Dershane ya da okuldaki öğretmenleriniz aracılığı ile seçmeyi düşündüğünüz üniversitelere giden eski öğrencilere ulaşabilirsiniz. Fikir vermek konusunda bu kişiler size yardımcı olacaktır.

araştırmak

6.Peki ya şehir dışı?

Eve yakın olsun diye şehir içi tercih etmek ne kadar yanlışsa evden uzak, kafa rahat olsun diye şehir dışı tercih etmek bir o kadar yanlıştır. Tercihimizi yakınlık, uzaklık değil kalite ve becerilerimiz belirlemeli. Şehir dışında okumak gerçekten zordur, hele ailesinden daha önce uzun süreli ayrılmamış biri iseniz çok zordur ama size kattıkları gerçekten çok değerli kazanımlardır. Etrafta size kol kanat gerecek birinin olmaması Allah’a daha yakın olmanıza sebep olabilir tabi bu durumu Allah’ın razı olmayacağı şekilde kullanmazsanız! Kendinizi en iyi tanıyan sizsiniz kesinlikle evden uzakta yapamam buna eminim demiyorsanız ve şehir dışındaki üniversite/bölüm sizin şehrinizdekinden daha iyiyse bu önemli bir fırsattır. Tabi bütün sorumluluğun ve özgürlüğün sizin elinizde olması eğer sizi korkutuyorsa bozulurum endişesi oluşturuyorsa kımıldamayın yerinizden. Mahremiyet ve hanımlar için 90 kilometre sınırı en öncelikli düşünmeniz gereken iş tabi ki.

şehir dışı

7.Diren Müslüman!

Ortamın çok fazla rahat ve genelinin aşırıcıların oluşturduğu üniversiteleri tercih ederken dikkatle düşünülmesi gerekir.  Eğer kendinize güveniyorsanız o tür üniversiteler sizin için tam bir tebliğ yeridir ama dışlanma ve azınlık olma fikri üstesinden gelemeyeceğiniz bir durumsa geniş çaplı araştırmanızdan çıkan sonuca göre sizin gibi insanların olduğu bir üniversiteyi seçmek daha mantıklıdır.

8.Kız/Erkek mesleği

Birçok mühendislik bölümünü seçen bayanlar ya da hemşirelik gibi meslekleri seçen erkekler tabi ki yeteneğiniz ölçüsünde bu meslekleri yapabilirsiniz ama sınıfınızda ve çalışma alanında çok çok fazla karşı cinsiniz bulunacak bu durum fıtratı ve nefsi korumak açısından tehlikelidir. Tercihiniz bu yöndeyse bu tehlikenin farkında olun ve üstesinden gelebileceğinize emin olun.

meslek

9.Yabancı dil

Seçtiğiniz bölümde yabancı dil şart niteliğindeyse hazırlığı olan ve eğitim dili yabancı olan üniversiteleri tercih etmek sizin için zor olsa da çok faydalı olacaktır. Bir de bu dil eğitiminin kaliteli olduğundan göstermelik olmadığından emin olun.

y dil

10.Kendinizle konuşun.

Etrafı susturup kendinizle konuşun neyi ne kadar isteyip ne yapabileceğinizi, neyi nefisiniz istiyor, neyi vicdanınız istiyor en iyi siz bilirsiniz böylelikle hangi bölüm?  Hangi üniversite?  Şehir içi mi?  Dışı mı? Bunların hepsine en doğru cevabı verip Allah’ın razı olacağı ve iyi işler yapabileceğiniz bir yerde olmanızı niyaz ediyoruz. Allah yardımcınız olsun.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

4 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Faydalı bir yazı olmuş çok teşekkür ederiz ben tıp istiyorum ama iki ay içinde yetiştirmem gereken çok eksiğim var 🙁

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı