Üniversiteye girdiğimizde -hayatın dönüm noktalarından biri- ve her yılın başlangıcında, boşluğa düşmüş gibi hissederiz. Kaçıncı yılınızda olduğunuzun bir önemi yok, taze başlangıçlar ile daima bir şeyleri değiştirmeniz için fırsatlarınız olur. Yalnızca üniversite diploması almak değil, bir yetişkin olmayı öğrenebilmek hakkında yolunuzu bulup sıçrama yapmanız için 10 ipucu;
1. İyi Niyetler
Allah’a inancınız samimi olmalı, ve davranışlarınız O’nun rızasını kazanmaya yönelik olmalı. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır:
“İlim öğrenmek her müslümana farzdır” (Tirmizi)
Bunu aklımızda tutarak şunu sorgulayalım; aslında niçin üniversiteye geldik. Çalışmalarınız için iyi niyetlere sahipseniz, Allah bereketini verecektir.
2. Erken Uyuyun ve Erken Kalkın
Uyuyun. İhtiyacınız olan saatlere sahip olduğunuza emin olun, ve rutine oturtup her gün erken kalkmak için tutarlı bir saat belirleyin. Yatsı ve sabah namazları arası 8 saat en idealidir. Bu sizin enerji seviyenizi hep yukarılarda tutacak ve bu sayede işinize ve derslerinize kendinizi daha çok verebileceksiniz. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Allah’ım, ümmetim için sabahın erken saatlerini bereketli kıl.”(Tirmizi)
3. Sabaları Zinde Bir Başlangıç Yapın
En azından dersinizden bir saat önce kalkmayı deneyin. Kahvaltı yapmak gerçekten kendinize gelmenize yardımcı olur (duş almak da öyle)! Enerjinizi artırmak için dengeli bir kahvaltı yapın, ve dersiniz öğlense, öncesinde hafif dengeli bir yemek de size yardımcı olacaktır.
Tabi ki, dersinize de geç kalmayın: Acele ile derse girip hemen yazmaya, dinlemeye başlamak yerine 5 dakika önceden varıp hazırlanmaya zamanınızın olması daha iyidir.
4. Bir Çalışma Grubuna Katılın
Öğrenciler birlikte çalıştıklarında tek çalışmalarına kıyasla daha hızlı öğrenirler. Buna ek olarak, bir çalışma grubuna dahil olmak yeni bakış açıları kazanmanıza yardımcı olur. Mesela, siz daima aynı yolu bir kaç yaklaşımla anlıyor olabilirsiniz, bir grubun içindeyken, bazı şeylerin farklı şekilde anlaşılabilir ve ifade edilebilir olduğunun farkına varmaya başlayacaksınız, böylece daha kusursuzca öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca, arkadaşlarınızı dikkatli seçerseniz, yeni, hatta daha iyi, çalışma özellikleri kazanabilirsiniz. Arkadaşlarınızdan çalışabileceğiniz ve notlarınızı paylaşabileceğiniz potansiyel öğrencileri arayın.
5. Dersler Arası Uzun Molalar Vermeyin
Uzun molalar vermek sizi daha az üretici biri yapar, ders programınızı ayarlarken ve derslerinizi seçerken bunu kontrol edebilirsiniz. Ders programınız dengeli olmalı ve kapasitenize uygun olmalıdır, unutmayın. Daha üretici olabileceğiniz saatlere derslerinizi almayı deneyin, özellikle sabahları. Hızınızı kaybetmemek için derslerinizin arasına 2 saatten fazla mola koymaktan kaçının. Ayrıca öğlen yemeğinden sonraki vakte fazla yük yüklemeyin, bu süre zarfında, vücudunuz uyuşuk hissedebilir ve biraz dinlenmeye ihtiyacı olabilir. Öğleden sonra çalışmayı tercih ediyorsanız, tavsiyemiz beyninizin ve vücudunuzun daha uyanık olduğu vakit saat 16’dan sonrasını seçmeniz.
6. Müspet Derneklere ve Kulüplere Katılın
Bu zor görünebilir, fakat üniversite içerisinde ilginize uygun bir şeyler bulabileceğiniz çok fazla kulüp ve dernek var. Bu üniversite atmosferine alışmanıza ve sosyalleşmenize yardım edecektir; ve ne kadar dolu günleriniz olursa o kadar az yalnız hissedersiniz. Ne yapacağınızdan emin değilseniz, yardım için üniversitenin dernek ofislerini ziyaret edin. Bir mü’min olarak her daim haremlik/selamlıktan vazgeçmeyin.
7. İlk Yılda Çok Üzerinize Gitmeyin
Meşgul olmak ve bir şeylere dahil olmak daima iyidir, ancak ilk döneminde başka dersler ekleyerek veya tüm zor dersleri seçerek kendini zorlamayın. Çok fazla aktivite ve olayla programına fazla yüklenmek sadece sizin verimliliğinizi düşürecek ve sizi bitkin yapacaktır. Bunlar için zamanınız varsa ekleyin,ama programınıza fazla yüklenmeyin. Ve hatırlayın, çalışmalarınız ve sosyal hayatınız arasındaki denge daima sizi daha üretken yapacaktır.
8. Organize Olun
Bir öğrenci olarak, fazlaca evrak ve bilgiyle işinizin olacağından şüpheniz olmasın. Bu, özellikle kurs ile ilgili işlerde. Programınızın yalnızca derslerle sınırlı olmadığını, ayrıca aktivite ve çalışmaları da dahil edebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Örneğin, şunları dahil edebilirsin:
• dersler
• çalışma/ödev zamanı
• ders dışı ve sosyal aktiviteler
• iş takvimi(varsa)
Çalışma zamanı not aldığınız derslere ve yapmak zorunda olduğunuz işlere bağlı olmalıdır. Örneğin, her bir saat okul dersi için 30-45 dk(belki daha fazla) gözden geçirmek ve çalışmak. Her şey size ve kapasitenize bağlı olacak.
9. Kötü Etkilerden Kaçının
Lisede veya üniversitede, hayata bakışınızın çok farklı olacağı insanlarla karşılaşacaksınız, gerek çalışma alışkanlıkları gerek ilişkiler gerekse dini görüş bakımından olsun. Bu konularda olumsuz bir görünüm takınmaktan kaçının, yoksa kendinizi onların pahalı, zararlı diğer bir deyişle benzeşmeyen hayatlarına dahil olmuş bulabilirsiniz. Daima Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem şu sözlerine kulak verin:
“Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz, kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.”(Tirmizi)
10.ÜNİVERSİTEDEKİ ZAMANINIZIN DEĞERİNİ BİLİN
Çoğu insanın hayatında bir kere gelen benzersiz bir tecrübe, bu yüzden en iyi şekilde değerlendirin. Bazı insanlar kendilerini çok fazla işin eğlence tarafına kaptırdıkları için kötü notların gelmesi kaçınılmaz oluyor. Aynı şekilde, bazıları ise kendilerini çok fazla işe adıyor ve arkadaş edinmeyi ve diğer tecrübeleri ihmal ediyorlar. Eğer zamanınızı kontrol edebilirseniz, üretken olabilir, sıkı çalışırken zamanınızın tadını da çıkarabilirsiniz.
Çok yaygın bir düşünceye göre, kendi kendinizi yönetebilmeli ve her şey yolunda görüntüsü verebilmelisiniz. Ancak deneyimlerimiz yardım aramanın daha iyi bir seçenek olduğunu söylüyor. Umarım bu 10 ipucu taze bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur. Bu üretken bir kullanıcı olarak dengeli bir zamana sahip olmanızı sağlayacak, inşaAllah
İnşallah ? Bende bu sene üniversiteye başlıyorum Rabbim yolundan ayırmasın?
AMİN
Açık insan bulamadım sayfada