Üniversiteye giden her birimizin hayatı muhakkak değişir. Her yılın başlangıcında kendimizi kargaşada buluruz ve işlere nereden başlamamız gerektiğinden emin olamayız. Üniversitenin kaçıncı yılında bulunduğunuzun bir önemi yok. Yeni başlangıçla elinize geçen yeni fırsatlar var. Üniversite yalnızca mezun olunması gereken bir yer değil, aynı zamanda yetişkin olmayı öğrendiğimiz yerdir.
İşte yolunuzu çizmenizde işinize yarayacak 10 kritik tüyo.
1.İyi Niyet
Allah’a olan inancınızda samimi olmalısınız ve amellerinizde Allah’ın rızasını gözetmelisiniz. Tıpkı Peygamberimizin -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurduğu gibi;
“İlim aramak her Müslüman üzerine farzdır.” (İbn Mace,224)
Bu sözü daima aklınızda bulundurun, zira üniversiteye gitmenizin asıl sebebini hatırlatacaktır size. Eğer iyi niyetli olursanız Allah da çalışmalarınızı bereketlendirir inşallah.
2.Erken Yatın & Erken Kalkın
Uykunuzu aldığınızdan emin olun ve belirli bir program takip etmek adına istikrarlı bir saatte kalkın. Yatsı ve sabah namazları arasında uyunan 8 saatlik uyku en iyisidir. Böyle enerjinizi yüksek tutacak ve derslerinize daha çok yoğunlaşabileceksiniz.
Bu konu hakkında Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur;
“Sabahın erken saatleri ümmetim için bereketli kılındı.” (Müsned)
3.Güne Taze Bir Başlangıç Yapın
Ders saatinizden en az 1 saat önce kalkmaya çalışın. Kahvaltı yapmak ve duş almak kendinize gelmenizi sağlar. Enerjinizi arttırmak için dengeli bir kahvaltı yapın. Eğer dersiniz öğleden sonraysa dersten önce hafif bir yemek iyi gelecektir.
Ve tabii ki derslerinize geç kalmayın. 5 dakika önceden sınıfta olmak ve derse hazırlık yapmak acele içinde dersi dinlemeye ve yazmaya başlamaktan daha iyidir.
4.Çalışma Gruplarına Katılın
Genellikle birlikte çalışan öğrenciler tek başına çalışanlardan daha hızlı öğrenirler. Ayrıca bir çalışma grubunun parçası olmak yeni bakış açıları kazanmanızı sağlayacaktır. Mesela olaylara hep aynı bakış açısıyla yaklaşıyor olabilirsiniz. Bir çalışma grubuna katıldığınızda ise farklı bir şekilde anlayabildiğinizi, açıklayabildiğinizi ve hakkıyla öğrendiğinizi fark edeceksiniz.
Hatta arkadaşlarınızı dikkatli seçerseniz yeni ve daha iyi öğrenim becerileri kazanabilirsiniz. Birlikte çalışabileceğiniz ve notlarınızı karşılaştırabileceğiniz arkadaşlar edinin.
5.Çalışma Saatleriniz Arasında Uzun Molalar Vermeyin
Uzun molalar vermek veriminizi düşürür. Programınızı belirlerken ve konularınızı seçerken buna dikkat etmelisiniz. Programınızın dengeli ve kapasitenize uygun olması gerektiğini unutmayın. Mümkün oldukça en verimli saatlerinizde, özellikle sabah saatlerinde, çalışmaya özen gösterin. İstikrarlı bir yol takip etmek için çalışma saatleriniz arasında 2 saatten fazla mola olmasın. Ayrıca öğle yemeğinden sonra kendinize çok yüklenmeyin. Çünkü o vakitte uyuşuk hissedebilirsiniz ve biraz dinlenmeye ihtiyacınız olabilir. Eğer öğleden sonra çalışmayı tercih ederseniz saat 4’ten sonra yani vücudunuzun ve zihninizin daha aktif olduğu zamanı seçin.
6.Derneklere ve Kulüplere Katılın
Bu size biraz zor gelebilir fakat üniversite içinde sizin ilginizi çekecek dernekler ve kulüpler muhakkak bulunur. Böylece sosyalleşmeniz ve üniversite atmosferine aşina olmanız kolaylaşacaktır. Hızınızı azaltan ve sizi yalnız hissettiren zamanlarınız dolu geçmiş olacak. Ne yapılacağını bilmiyorsanız üniversitenizin dernek ofislerine gidip yardım isteyin.
7.İlk Yılınızda Fazla Sorumluluk Almayın
Bir şeylerle uğraşmak ve meşgul olmak her zaman iyidir, fakat ilk yılınızda kendinizi başka derslere katılmaya ve tüm zor dersleri seçmeye zorlamayın. Programınıza fazla yüklenmek yalnızca veriminizi düşürür ve sizi yorar. Eğer zamanınız varsa yeni aktiviteler ekleyin. Ve unutmayın sosyal hayatınız ile çalışma saatlerinizi dengelemek her zaman sizi daha verimli kılar.
8.Organize Olun
Bir öğrenci olarak elinize çok fazla ders notu geçeceğinden şüpheniz olmasın. Bunalmamak için sistemli olmalısınız. Programınız sadece ders saatlerinizi değil, part time aktivite ve çalışma saatlerinizi de içermelidir. Program hazırlarken şunları göz önünde bulundurmalısınız;
-okuldaki ders saatleri
-evde ders çalışma saatleri
-müfredat dışı sosyal faaliyetler
-(var ise) işinizin çalışma saatleri
Ders çalışma saatleriniz aldığınız derslere ve yapmanız gereken işlere uygun olmalıdır. Mesela her 1 saatlik ders için en az 30 dakika tekrar ve çalışma yapın. Her şey size ve sizin kapasitenize bağlı.
9.Kötü Etkilerden Uzak Durun
Çalışma alışkanlıkları, para harcama, ilişkiler veya maneviyat gibi konular olsun hayata tamamen farklı perspektiflerden bakan öğrenciler muhakkak olacaktır üniversitenizde. Bu gibi konularda negatif görüşü olan kişilerle takılmaktan sakının. Aksi takdirde kendinizi onların yıkıcı, pahalı veya farklı hayat tarzlarına bulaşmış halde bulursunuz.
Peygamberimizin -sallallahu aleyhi ve sellem- bu sözünü daima hatırlayın;
“Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz kiminle dostluk kuracağına dikkat etsin.” (Ebu Davud, Edeb, 19, Tirmizi, Zühd, 45)
10.Üniversitedeki Zamanınızın Kıymetini Bilin
Bu, çok az kişinin değerini bildiği eşsiz bir deneyimdir. Bazıları her şeyin eğlenceli tarafına odaklanır ki genellikle kötü ortalamalara sahip olurlar. Bazıları da sadece çalışmaya odaklanır, arkadaş edinmeyi ve deneyim kazanmayı göz ardı eder. Eğer zamanınızı doğru bir şekilde yönetirseniz verimli olabilirsiniz ve hem çok çalışıp hem de zamanınızın tadını çıkarabilirsiniz.
Kendi başınıza başarmanız ve her şeyin yolunda olduğu izlenimi vermeniz gerektiğini söyleyen bir düşünce mevcuttur. Fakat deneyimlerimiz bize en iyisinin yardım istemek olduğunu söylüyor. Umarım bu 10 tüyo verimli ve dengeli bir zaman sağlamanıza ve yeni bir başlangıç yapmanıza yardım eder.
0 Yorum