Umreye Kiminle Gidiyorsunuz?
Umre yolculuğunu tek başınıza çıkmıyorsanız bu maddeyi okumadan geçmemelisiniz.
Umreye anne babanızla, eşinizle, akrabalarınızla, komşularınız ya da arkadaşlarınızla gidiyor olabilirsiniz.
Nafile bir ibadet olan umreye anne babanız ile gidiyorsanız göz ardı etmemeniz gereken tavsiyemiz kesin bir farz: Anne babaya itaat. Anne babaya itaatin farz; umre, tavaf ve diğer sünnetlerin nafile olduğunu unutmayın. İbn-i Abbas’ın bize bu konudaki tavsiyesi ise şu:
“(…) Ben anne babaya itaat ve iyilikten başka kulu Allah’a daha çok yaklaştıran bir amel bilmiyorum” Buhari, El Edebul Mufred
Umrede en çok ihtiyacınız olacak şey Allah’a yakınlık, ve bunu nasıl elde edebileceğinizi artık biliyorsunuz. Şeytan daha fazla tavaf konusuyla bile sizi ailenize karşı gelmeye teşvik edebilir. Bu konuda sizi kandırmasına izin vermeyin.
İslam hayatımızın her alanını dolduran bir din olduğundan; akrabalarınız, komşularınız ve diğerler insanlarla aranızda olması gereken tutumu belirler. Yolculuktaki diğer partnerlerinizle ilişkilerinizin olması gereken şeklini de Kur’an ve sünnetten araştırmanızı tavsiye ederiz.
Gitmeden Evvel...
1. Hac selfie’lerine Hayır yazımıza binaen telefonunuzu sadece arama yapmak, belki mesaj yazmak, akidesi sağlam bir hocanın sohbetleri dinlemek ve Kur’an mp3’leri dışında kullanmamanızı öneriyoruz. Bu da demek oluyor ki cep telefonunuzu fotoğraf çekmek, her ne sebeple olursa olsun wifi gibi internet sağlayıcılarını kullanmak, oyun ya da zaman israfı oluşturacak faydasız uygulamalar için kullanmamalısınız.
Eğer bu kararı uygulama kararı alıyorsanız Umreye gitmeden bir süre önce telefonunuzu sadece saydığımız amaçlar için kullanıp kullanamadığınızı deneyin. Kendinizi sınayın. Eğer istemeden de olsa eliniz bu uygulama ve donanımlara gidiyorsa, gitmeden evvel sizi sadece mp3, mesaj ve arama ile sınırlayacak basit bir telefon temin edin.
2.Kulağınızın aşina olmadığı, ezberinizde olmayan bir sûre seçip mp3 formatıyla telefonunuza indirin. Mekke de veya Medine’de tavaftan ya da ibadetten yorulduğunuz zaman bu sureyi ezberlemeye çalışın. Sûrenin uzunluğunu, kısalığını ya da adedini kendiniz belirleyin. Surenin mealini incelemeyi unutmayın.
3.“Fe iza feragte fensab” Ümmeti olduğumuzdan, bir işten yorulunca başka bir işle meşgul oluruz. Tavaf ve ibadetlerden yorgun düştüğünüzde ilgilenebileceğiniz materyalleri yanınızda götürün. Bunlar size bir şeyler katacak kitaplar veya bir dergi olabilir.
4.Yanınıza Haremeyn’de bulunduğunuz sürece yaşadığınız tefekkürleri ve unutamadığınız anları kaydetmek için bir defter alın. Umrenin size öğrettiklerini de bu deftere kaydedin. Döndüğünüzde de aynı tutumu devam ettirmeye çalışın.
5.Orada bulunduğunuz zaman zarfında sadaka vermek istiyorsanız ve bu işin gizli olacağından emin değilseniz gitmeden önce sadaka keseleri oluşturun. Keselerin üzerlerine İngilizce ve Arapça olarak “Sadaka” notunu tutun. Kesenin içine ise para ile beraber “Eğer ihtiyacınız varsa bu parayı almanızı istiyorum. Yoksa, onu ihtiyacı olan kardeşlerin bulması için bırakın.” Notunu da koyun. Bu notu da İngilizce ve Arapça yazın.
6.Yanınızda şeker ve çikolata götürün! Mescitte karşılaştığınız minik kardeşlere onları ikram edin.
7.Yorgun düştüğünüzde size enerji verecek, biraz daha dayanmanızı sağlayacak, aynı zamanda sağlığınızı dengede tutacak; ceviz, kuru incir, kayısı ve badem gibi yiyecekler alın.
8.Uyku:
Umreye gitmeden önce kendinize az en fazla 5,30 saatlik uykuyla yetinmeyi öğretin. Umreye gitmenize 3 ay kala bu yazıyı okuyorsanız şanslısınız çünkü 3 ay sonunda vücudunuz azalttığınız uykuyu normal karşılayacaktır.
Aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmaya özen gösterin. Düzenli uyku veriminizi arttıracaktır. Umre yolculuğu için sizin bedenize; bedenizin de verim için uykuya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Düzenli olmayan bir uyku az da olsa, çok da olsa size verim sağlamayacaktır.
Harameyn’e varmanızdan 3 gün sonra ibadet programınıza göre uyku planınızı hazırlamak mümkün olacaktır.
Gece yapacağınız ibadetin temposunu ve miktarını sabah namazına kalkabilceğiniz şekilde ayarlayın.
Yolculuk Esnasında…
1.Yolculuk esnasında yanınızda kesinlikle bir kitap bulundurun. Otobüste, hava alanında ya da uçakta beklemeniz gereken her anda kitabınızla sohbete başlayın. İlimle ilişkinizi kesmeyin. Kitaplarınızın konusu maneviyatınızı arttıracak, sizi teşvik edecek türden olsun. Bunun yanında Kur’an-ı Keriminiz, mealleriniz ve dilinizde de zikriniz olsun.
2.Maneviyatınızı diri tutacak, sizi koştuğunuz ibadete teşvik edecek kitapların yanında sohbetler de dinleyebilirsiniz. Sevdiğiniz hocaların videoları, mp3’leri kitaplar kadar yararlı ve faydalı olacaktır.
3.Nouman Ali Khan’ın deyimiyle hidayet su gibidir. 1 hafta önce su içtiyseniz bugün, suya ihtiyacım yok, diyemezsiniz. Hidayeti de suyu da vücudunuza hapsedemezsiniz. Yeniden temini gerektirir. Umrede bulunduğunuz zaman zarfında da hidayete ihtiyacınız olacak. Bu yüzden hidayet için duayla beraber fiziki duanızı da yapın. Yolculuk esnasında kullanmanızı önerdiğimiz bu mp3 ve kitapların adedini arttırıp manevi boşluk hissettiğiniz her an bunlarla ilgilenebilirsiniz.
4.Evinizden çıktığınız an, artık siz yolcusunuz. “Şu üç kişinin duası kabul olur: Ana baba, yolcu ve mazlum.” [İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi] Hadis-i Şerifine dahil olmamanız için hiçbir sebep yok. Başta umrenizin hayır olmasını isteyerek dualarınıza başlayabilirsiniz.
Mescid Yolunda
1.Melekler, camiye (mescide) gidenlerin adımlarını saymakta ve her adım için bir sevap yazıp bir günah silmektedirler. Bu nedenle RasulAllah sallallahu aleyhi vesselem efendimiz, evlerini yakın bir yere taşımak isteyen bazı sahabilere uzakta kalıp mescide daha çok adım atarak gelmelerinin onların yararına olacağına dair işarette bulunmuştur. (Nureddin Yıldız, Namaz Muhasebesi)
Eğer genç bir bedenseniz sizi yoldaşı görüp yardım isteyecek yaşlı umre arkadaşlarınız olabilir. Onların koluna girip yavaş yavaş yürümek başta zaman kaybı gibi görünse de Rasulullah’ın, sallallahu aleyhi vesselem, bu konudaki müjdesi şeytanın fısıltılarını uzaklaştırmanıza, ecrinizi arttırmaya yardımcı olabilir.
2.Mescide vakarla girmek sünnettir. Bunun için geç kalanın namazı yakalamak için koşması mekruhtur. Mescidler mü’minlerin nefes nefese kaldıkları yerler değil izzetlerini hissettikleri yerlerdir. (Nureddin Yıldız, Namaz Muhasebesi)
3.Mescide temiz ve iyi şeyler giyerek gidin. Bu sünnettir.
4.Eğer bir bayansanız ve bu ilk Umrenizse Medine’de Rasulullah’ın, aleyhisselam, ziyaretine koşan akın akın hanım kardeşlerimizle karşılaşacağınızı bilmenizde fayda var. O insan seli eğer vakar barındırmıyorsa sünnetten ayrılmayıp vakarla Efendimiz’i, aleyhisselam, memnun etmeye çalışın. O’nun sizden haberdar olduğunu unutmayın. Ziyaret saatlerinde de kalabalığın orayı boşaltmasını bekleyerek sabır gösterin. Bu esnada zikir, tilavet, ezber ya da tefekkürle meşgul olabilirsiniz. Herhangi biriyle uğraşın ama boş kalmayın.
Mescidde:
1.Camiye giderken vakarla yürünür. Zikir ve dua ile meşgul olunur.
2.Selama önem verilir.
3. Mescide girerken ve çıkarken sünnet olan duayı okuyun.
4. Abdestsiz Mescide girmeyin. Namaz amacıyla girilen bir mescitte abdestli olarak bulundukça namazdaki gibi sevap kazanmak mümkündür.
5. Boş söz olarak addedilebilecek olan her şey dünya kelamıdır ve mescitte konuşulması yasaktır. Bunun dışında, Müslümanların halleriyle ilgili konuların edep dahilinde konuşulmasında bir sorun yoktur. Ancak dua ve zikir okuyanları rahatsız etmemek gerekir.
6. Diğer mescitlerle kıyaslandığında Harameyn mescitlerinde namaz kılmanın ecri hepimizce aşikardır. Bu mescitlerde en ön saflarda bulunmanın mükafatı ise en fazlası, en güzelidir. Özellikle Harameyn’de en ön saf için mücadele vermeden önce Taberani’nin rivayet ettiği şu hadisi okumanızı öneririz:
“Halkı incitmemek için ön safa geçmeyen, iki misli sevaba kavuşur.” [Taberani]
7. Ne olursa olsun namaz kıldığı esnada birinin önünden geçmeyin.
“Namaza dururken sütre koyun! Geçmek isteyene mani olun” [İbni Mace]
“Bir kimse, namaz kılanın önünden geçmenin, ne kadar çok günah olduğunu bilseydi, geçmeyip, yüz yıl beklemeyi tercih ederdi.” [İbni Mace]
8. Kim mescitten (insanlara rahatsızlık veren) bir şeyi çıkarırsa Allah Teala Hazretleri ona cennette bir ev yapar. (Kutub-i Sitte, 6184)
9. “Sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra mescitte oturup işrak vaktine kadar Allah’ı zikredene, ardından da iki rekat namaz kılana tam bir hac ve umre sevabı vardır! Tam bir hac ve umre sevabı vardır!” (Tirmizi, Cum’a, 59/586)
(1,2,3,4,5, Nureddin Yıldız, Namaz Muhasebesi)
Kadınlar Mescide Gidince…
1. Kadınlar kendilerine tahsis edilmiş yerlerde namaz kılmalıdırlar. Erkeklerle giriş ve çıkışlarda, namaz anında kesişmemeye dikkat etmelidirler.
2. “Erkek saflarının sevabı en çok olanı birincisi, sevabı en az olanı da sonuncusudur. Kadın saflarının sevabı en çok olanı sonuncusu, sevabı en az olanı da birincisidir.” (Muslim)
3.Koku ve parfüm sürmemiş olmalıdırlar.
4. Kıyafetleri Müslüman kadının sokakta giyebileceği kıyafetler olmalıdır.
5. Ses mahremiyetine dikkat etmelidirler.
(1,3,4,5, Nureddin Yıldız Namaz Muhasebesi)
Diğer Tavsiyeler…
1. Pazartesi ve Perşembe oruçlarını tutmaya çalışın.
2. Hucurat suresine binaen İmam Malik ve bazı ilim adamlarına göre Ravza-i Mutahhara’da bulunan bir kimsenin o yüksek huzurda yüksek sesle konuşması caiz değildir. Aksi halde Kur’an’ın anlatımıyla “Sonra farkına varmayarak amelleriniz boşa gidebilir.”
3. Mekke’de bulunduğunuz sürece Allah’ın, Medine nulunduğunuz zaman zarfında da Rasulullah’ın, aleyhisselam, misafiri olduğunuzu unutmayın; kişilere ve olaylara bu bilinç dahilinde, edeple tepki verin.
4. Tavafın fazileti hakkında Peygamber (s.a.v) Efendimiz şöyle buyururlar:
“Kim Kabe’yi tavaf ederse, ayaklarını her indirip kaldırmasında şüphesiz ki Allah ona sevap yazar, günahını giderir ve derecesini yükseltir. Kabe’yi yedi defa tavaf eden kimse bir köle azad etmiş gibi sevap kazanır. Kim Kabe’yi tavaf eder ve iki rekat namaz kılarsa bir köle azad etmiş gibi olur. “ (Miftâhu’l-İrşâd)
Bu yüzden elinizden geldiğince, sağlığınızın elverdiğince çok tavaf yapmaya çalışın.
5.Say ve Tavaf esnasında elinize tutuşturulmuş dua kitaplarından ziyade içinizden gelen duaları okuyun. Tavafda ise gözlerinizi Kabe’den mümkün olduğunca ayırmayın.
6. Tavaf esnasında Hicr-i İsmail’e girip namaz kılmayın. Farz namaz ve abdest alma zorunluluğu dışında tavafınızı yarıda kesip namaz kılamazsınız.
7. Uhud, Sevr gibi kutsal mekanları ziyarete gittiğinizde etrafınızda bulunan satıcıların sizi dünyaya, manevi yerlerin ise tefekküre ve daha fazlasına davet ettiğini unutmayın. Gözlerinizi dahi bu tür şeylerden uzak tutun.
8. Haremeyn’de Hurma ve Zemzem dışında alış-veriş yapmamaya, maneviyatınızı dağıtmamaya özen gösterin. Almak istediğiniz hediyeleri önceden, bulunduğunuz ülkeden temin edin.
9. Her dilden, her renkten insanları bir araya getiren dinimiz hakkında tefekkürde bulunun. Farklı ülkelerdeki kardeşlerimizle ümmeti ve ülkelerindeki davet çalışmalarını istişare edin.
10. Son olarak Haremeyn’de kazandığınız cemaat alışkanlığından sabır tutumunuza kadar tüm davranışları dönerken de yanınızda getirin. Bu amellerde sürekli olun.
Allah umrenizi ve niyetlerinizi kabul etsin. Hayırlı Yolculuklar.
Kaynak belirtilen bölümler dışındaki hiçbir bilginin ilmî değeri yoktur. Tavsiye ve tecrübeden bir araya getirilmiştir.
Erkek saflarının sevabı en çok olanı birincisi, sevabı en az olanı da sonuncusudur. Kadın saflarının sevabı en çok olanı sonuncusu, sevabı en az olanı da birincisidir.
Bu bilgi farklı mescitlerde de mi geçerli?