Türkiye’deki Suriyeliler Hakkında Yanlış Bilinen 6 Şey


0

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerle ilgili sosyal medyada dolaşan 6 yanlış bilginin analizini yazımızda okuyabilirsiniz. Yazı, herhangi bir grubu başka bir gruba karşı kışkırtmak amacıyla değil, gerçeklerin ortaya çıkarılması için hazırlanmıştır. Lütfen bu yazıyı sosyal kargaşa çıkarmak için bir araç olarak kullanmayınız.

1. Suriyelilere Alışverişlerde %50 indirim Sağlayan Ak Kart Verildi İddiası

Sosyal  medyada ve WhatsApp gruplarında dolaşan bir mesajda, İstanbul’daki IKEA  mağazasından Suriyeli bir ailenin Ak Kart ile yüzde 50 indirimli  alışveriş yaptığı iddia edildi.

IKEA’nın basın biriminden bir yetkili teyit.org‘a, söz konusu iddiaların müşteriler tarafından kendilerine iletildiğini belirterek şunları söyledi:

“IKEA’nın herhangi bir mağazasında  Ak Kart adıyla geçerli olan bir kart bulunmuyor. Mağazalarda Ak Kart  adında bir kartın kullanıldığına dair de mevcut bir bilgi yok. Ama  konuyu araştırmaya devam ediyoruz. Haberin yayılmasına neden olan  kişiler hakkında da çalışılıyor.”

Suriyeli göçmenlere Afet ve Acil  Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından yardım kartları  veriliyor. Bu kartlara aylık yüklenen paralarla Suriyeli göçmenler  ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

“Kızılay Kart ile ailedeki fert  başına 100 TL yardım yapılıyor. Kartlar şu an sadece gıda alışverişleri  için kullanılabiliyor. Bu kartların giyim, ev tekstili ya da bankalarda  da kullanılabilmesi için çalışmalarımız var. Kızılay’ın, Suriyelilerin  yaşadığı kamplar dışında farklı illerde ve merkezlerde de 1 milyon  Suriyeli’ye ulaşma hedefi var.”

AFAD ise teyit.org’a  yaptığı açıklamada, AFAD Kart’ın kamp alanı içinde yaşayan Suriyelilere  verildiğini, karta yüklenen yardım parasının yalnızca market  alışverişlerinde kullanılabildiğini ve kartın herhangi bir indirim  sağlamadığını söyledi.

2. Konya Büyükşehir Belediyesi Suriyelilere Maaş Bağladı İddiası


Kaynak: https://teyit.org/konya-buyuksehir-belediyesi-suriyelilere-maas-bagladi-iddiasi/

Sosyal medyada  dolaşıma giren bir fotoğraf ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin  Suriyelilere maaş dağıttığı iddia edildi. “Sosyal Kart Bürosu” yazısının  yer aldığı bir bina önünde toplanan bir grubun görüldüğü fotoğraf kısa  sürede binlerce kişi tarafından paylaşıldı.

Ancak iddianın aksine Konya  Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Kart Bürosu aracılığıyla maaş değil,  ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelerin, gıda temizlik ve  kırtasiye yardımlarını almalarına imkan sağlayan sosyal kart dağıtıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi bu karta  belli miktarda para yatırarak  kart sahibi kişilerin ihtiyaçlarını  karşılamasını sağlıyor. Kart sahibinin kimlik bilgileri kart içine  yükleniyor ve kart sahibi kişiler dışında kartın kullanılmasına izin verilmiyor.

Kişisel sosyal kartlarla belediye, ihtiyaç sahiplerine aylık 75 TL ila 150 TL’lik alışveriş imkanı sağlıyor.

3. Suriyelilerin Tüp Bebek Tedavisinden Ücretsiz Yararlandığı İddiası

Sosyal medyada  Suriyeli göçmenlerin tüp bebek tedavi masraflarının Sosyal Güvenlik  Kurumu (SGK) tarafından ödendiği iddia edildi. İddia ilk olarak FOX TV  Ana Haber bülteninde 3 Şubat 2017’de Fatih Portakal tarafından dile  getirildi.

İddianın gerçeği yansıtmadığını belirten SGK yetkilileri teyit.org’a  yaptıkları açıklamada, SGK’nın Suriyeli göçmenlerin hiçbir sağlık  giderini karşılamadığını, Suriyelilerin sağlık giderlerinin Afet ve Acil  Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından karşılandığını belirtti.

Konu hakkında görüştüğümüz AFAD şunları söyledi:

“AFAD olarak yalnızca Sağlık  Uygulama Tebliği kapsamındaki sağlık giderlerini karşılıyoruz. Bunun  dışında kalan tüp bebek giderlerini, Hepatit C, protez gibi sağlık  giderlerini karşılamıyoruz.”

4. Suriyeliler İstedikleri Üniversiteye Hiçbir Koşul Olmadan Girebiliyor İddiası


Kaynak: https://teyit.org/suriyeliler-universiteye-kosulsuz-sinavsiz-girebiliyor-iddiasi/

Suriyeli göçmenler ile ilgili sosyal medyada gündeme gelen pek çok iddiadan biri Suriyeli göçmenlerin istedikleri üniversiteye herhangi bir sınava girmeden yerleşebildikleri.

Ancak bu iddia doğru değil. Suriyeli  göçmenler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar  kapsamında yatay geçiş yaparak ya da yabancı uyruklu öğrencilere  uygulanan sınavlara girerek Türkiye’de eğitim alabiliyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin, yatay  geçiş yapmak istedikleri üniversitelerin şartlarına uygun olmaları  gerekli. Türkiye’de denkliği olan bir yüksek öğretim kurumuna geçiş  sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiş olmaları ya da not  ortalamasının girmek istediği üniversitenin belirlediği ortalamayı  tutması bu şartlardan bazıları. Örneğin bazı üniversiteler, yabancı  öğrencileri kendi yaptıkları sınavlara tabi tutarken bazı üniversiteler  ise öğrencilerin not ortalamasına göre değerlendirme yapabiliyor. Her  üniversitenin kabul edebilecekleri yabancı öğrenci için ise farklı  kontenjanları bulunuyor.

5. Suriyeliler Maaşlarını Almak İçin PTT Önünde Kuyruğa Giriyor İddiası


Kaynak: https://teyit.org/suriyeliler-maaslarini-almak-icin-ptt-onunde-kuyruga-giriyor-iddiasi/

Türkiye’de  yaşayan Suriyelilerin devletten maaş aldığı, bu yüzden PTT şubeleri  önünde kuyruğa girdikleri yönündeki iddialar sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde sık sık dile getiriliyor.

İddiaların aksine Suriyelilerin yoğun  yaşadığı illerde PTT önünde oluşan kuyrukların sebebi Birleşmiş  Milletler  Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ihtiyacı  olan göçmenlere sağlanan kış yardımı. BM’nin resmi web sitesinde bu yardım için 50 bin 948 PTT kartı dağıtıldığı ve 254 bin 740 kişiye ulaşıldığı açıklandı. BMMYK Resmi Facebook sayfasından ise konu ile ilgili paylaşılan haberlerde, PTT kartlara tek seferlik  600 ile 900 TL arasında değişen miktarlarda kış yardımı yatırıldığı  belirtildi.

6. Gaziantep'te Suriyeliler Vatandaşlık İçin Kuyruğa Girdi İddiası


Kaynak: https://teyit.org/gaziantepte-suriyeliler-vatandaslik-icin-kuyruga-girdi-iddiasi/

Sosyal  medyada dolaşıma giren bir fotoğrafla, Suriyeliler’in Gaziantep’te  vatandaşlık başvurusu için Şehitkamil İlçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya  girdiği iddia edildi. Ancak BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer’in de paylaştığı fotoğrafın “vatandaşlık başvuru sırasını” gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Fotoğraf 9 Aralık 2016 tarihinde Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) servis ettiği “Suriyelilerin adres bildirimi izdihamında coplu müdahale” başlıklı  habere ait. Haberde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yanı  sıra; Kızılay gibi yardım kuruluşlarının 100’er liralık yardımından  almak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere sabah  erken saatlerde Nüfus Müdürlüğü’ne akın ettiği belirtiliyor.

Fotoğraf: DHA

EK: Suriye kökenli Muhammed Erdoğan'ın Bursa'dan milletvekili seçildiği iddiası


Kaynak: https://teyit.org/suriye-kokenli-muhammed-erdoganin-bursadan-milletvekili-secildigi-iddiasi/

Sosyal medyada yer alan paylaşımlarda AK Parti’den Bursa milletvekili adayı olan Suriye kökenli Muhammed Erdoğan’ın seçildikten sonra yaptığı konuşmada, “bu toprakları kanımızın son damlasına kadar koruyacağız. Beni seçen Bursa halkına şükranlarımı sunuyorum” dediği ve bu konuşmasını Türkçe bilmediği için Arapça yaptığı iddia edildi.

AK Parti Bursa milletvekili seçildiği belirtilen Erdoğan’ın Arapça olarak “bu toprakları kanımızın son damlasına kadar koruyacağız, beni seçen Bursa halkına şükranlarımı sunuyorum” dediği iddiası doğru değil. Bursa birinci bölgeden AK Parti’nin 9. sıra adayı olan Muhammed Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde milletvekili olarak seçilemedi.

Amerika’nın Sesi isimli haber sitesinin Suriye kökenli aday Muhammed Erdoğan hakkında hazırladığı haberin bir bölümünde, Erdoğan’ın Türkçe konuştuğu görülebiliyor.

Kaynaklar

Teyit.org/turkiyede-yasayan-suriyelilerle-ilgili-internette-yayilan-14-yanlis-bilgi


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
1
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı