Toplu Taşıma Araçlarında Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey


-1
-1 Beğeni

Ülkemizde, özellikle İstanbul’da, toplu taşıma araçlarının doluluk oranını bilmeyenimiz yoktur. Metrobüs’e binmek için dakikalarca bekleyen insanları, otobüsün arka kapısından zorla da olsa binmeye çalışanları, neredeyse ağırlıktan araç tabanının yere değeceği minibüsün adeta dışında yolculuk edenleri muhakkak görüyorsunuzdur…

1. Yaşlılara, hamilelere ve hastalara yer vermek.

Böylesine mücadele edilen, ter dökülen, adeta bir yarışın olduğu bu araçlarda yer bulduktan sonra büyük bir zafer kazanmış edasıyla oturdunuz… ve… yaşlı bir teyze gördünüz…

Evet, nefisle mücadelenin başladığı andır, bu an. İç sesinizin, “kaç dakikadır bekliyorsun, o kadar mücadele ettin, oturdun, 10 saattir okuldasın / iştesin zaten, çok da yorgunsun, kim bilir nereye gezmeye gidiyor şimdi teyze/amca!, aslında çok yaşlı da durmuyor(!), telefona bakmaya devam mı etsem acaba?, yok yok anlarlar, uyuyormuş gibi yapsam… yok, o da olmaz…” benzeri cümleler kurduğunu tahmin etmek güç değil. 🙂

Bu anda kendinizi karşınızdaki insanın yerine veya onun bir yakınının yerine koymanız, ne yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. 80 yaşındaki dedenizin bir rahatsızlığı olabilir, hamile eşiniz sıkış tıkış otobüse binmek zorunda kalmış olabilir vesair… 

Kendinize veya yakınlarınıza yapılmasını istediğiniz şeyi, siz de başkalarına yapın. 🙂 Şöyle de kurabiliriz cümleyi; kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi, siz de başkalarına yapmayın.

Anlayışlı olmak ve empati yapmak önemlidir.

2. Yüksek sesle konuşmamak.

Toplu taşıma araçlarında yapmamamız gereken şeylerden biri yüksek sesle konuşmaktır. Otobüs, Metro, Metrobüs vb. araçlar bizim şahsi kullanımımıza ait değildir. Bu araçlarda insanları rahatsız edecek şekilde telefon üzerinden yaptığımız görüşmelerde veya yanımızda olan arkadaşımızla yüksek sesle konuşmamamız adaba daha uygun bir davranıştır.

Sizin ilginizi çeken ve yüksek sesle anlatma ihtiyacı duyduğunuz bir olay, bir konu; başkasının ilgisini çekmeyebilir. Siz konuşmak istemiyorsunuz ancak yanınızdaki arkadaşınız bu davranışta bulunuyorsa, onu tatlı dille ve güzel bir üslupla uyarabilirsiniz.

Ayrıca, kulaklıkla dinlediğiniz herhangi bir sesi, başka insanların duymaması da güzel bir davranıştır.

3. Vakti değerlendirmek.

Kitap okumak, vakti değerlendirmenin yollarından biridir. “Yarım saatlik yolculuk için kitap okunmaya değer mi…” diyebilirsiniz belki. Ancak yolboyu dışarıdaki dükkanları, binaları izleyeceğinize, etrafı seyredeceğinize, sosyal medya hesaplarınızda vakit öldüreceğinize; 5 sayfa bile kitap okuyabilirseniz, bu uzun vadede inanılmaz bir kazanım olacaktır sizin için. Bu 5 sayfa ayda 100, yılda 1200 sayfa yapar. Bu çok iyi bir rakam. 🙂 

Şunu diyebilirsiniz tabii, “tıkabasa dolu otobüste nasıl kitap okuyacağım?” Haklılık payınız çok yüksek. Ancak teknolojinin gelişmesiyle imdadınıza “e-kitap” yetişiyor.

Telefonunuza yükleyeceğiniz e-kitap uygulamalarıyla epub, pdf ve benzeri formatlardaki kitapları rahatlıkla okuyabilirsiniz.

“Otobüste odaklanma sorunu yaşıyorum hatta değil kitap okumak, tutunacak yer dahi yok, ne kitabından bahsediyorsunuz!” diyorsanız kitap okumamanız daha hayırlı olur. Tutunacak yerin olmadığı bir ortamda, kitap okumaya çalışmanız kendinize eziyet etmeniz demektir. Böyle bir durumda vaktinizi sohbet dinleyerek, Kur’an dinleyerek vb. geçirebilirsiniz. Elbette bu çok güzel bir amel olur.

4. Kötü kokulardan arınmış olmak.

Toplu taşıma araçlarında karşılaşılan sorunlardan biri de kötü kokulardır. Müslüman, kişisel temizliğine önem vermeli, toplum içerisine çıktığı zaman temiz olmalı, temiz kokmalıdır. 

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem mescide cemaate gelenin, sarmısak ve soğan gibi başkalarını rahatsız edici kokulardan kaçınması gerektiğini emretmişlerdir. Nasıl camiye giderken çevremizdeki insanları, hatta melekleri rahatsız edecek kokulardan kaçınıyorsak, toplu taşıma araçlarında da aynı hassasiyeti göstermeliyiz.

Bu arada şunu da belirtelim; kötü kokmak sadece ter vb. durumlarda olmaz. Bazen öyle olur ki, sıkılmış yoğun parfüm kokusu veya esanslar da insanları rahatsız edebilir. 

5. Başkasının alanını işgal etmemek.

Bindiğiniz otobüste adım atacak yer dahi yoksa sırt çantanızı yere indirmeniz veya elinizde tutmanız hoş bir davranış olur.

Yanınıza oturan insanı, bacaklarınızı geniş açmak suretiyle rahatsız etmemeniz de gerekir. 

Bir başka “işgal” ise toplu taşıma araçlarındaki tutacaklardan birden fazla kullanmaktır. 

Son olarak ise araçta boş yerler olduğu halde ilerlememektir. Korkmayın, araçta kalmayacaksınız. 🙂 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

-1
-1 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
1
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı