Her gün yatağımızdan kalkıyor ve gözümüzü açar açmaz günlük koşuşturmacamıza başlıyoruz. İşe veya okula giderken o gün yapacaklarımız üzerine kafa patlatıyor, “şunu şöyle yaparım, bunu öğleden sonra hallederim, ama bu kez diğer işe vakit kalmıyor” gibi düşüncelerle olabileceklere karşı gardımızı almaya çalışıyoruz. Peki, alabiliyor muyuz? Hayır!
Hiç kuşkusuz bunun sebebi düzensiz ve plansız hareket etmemizdir. Unutulan, gözden kaçırılan işler yüzünden sık sık problem yaşıyoruz ve sorunumuzun çözümünü bulamıyoruz. Yapılacakları yapmayıp, hiç yapılmayacakları yaparak günü berbat ediyoruz. Oysa ki bir kalem bir de kağıt, yaşadığımız bu tüm unutkanlıklarımızı, tüm ertelemelerimizi ve tüm problemlerimizi ortadan kaldırmaya yetecek güçte.
Sizlere bu yazımızda derdinize çare olacak yapılacaklar listesi hazırlamanın püf noktalarını anlatmaya çalışacağız.
1. Yapılacaklar Listelerinizi Alışkanlıklarınıza Göre Formülize Edin
Etkili ve kullanışlı bir to-do list / yapılacaklar listesi hazırlamanın ilk kuralı listeyi kendinize göre formülize etmenizdir. Yapacaklarınızı uzun vadeli veya kısa vadeli olarak ayırın. Örneğin yapmalıyım, bir ara yapacağım, yapabilirim… gibi.
Herkesin farklı bir çalışma sistemi ve bakış açısı vardır. Kimileri günün ilk saatlerinde performansının doruk noktasına ulaşırken kimileri için en verimli zaman öğleden sonraki saatlerdir. Ya da bazıları kolay işlerle güne başlayarak daha çok motive olurken bazıları içinse en zor işi ilk başta yapmak rahatlık verir. Kısacası; listenizi kendinize göre hazırlamalısınız.
2. Yapılacak İşler Listenizde Her İş İçin Çeşitli Süreler Belirleyin
Yapılacaklar listesi hazırlarken zaman kavramını unutmamak gereklidir. Diyelim ki; 8 saatlik mesai için bir yapılacaklar listesi hazırlanıyor. Ama bir bakıyorsunuz ki adam 8 saat değil de 16 saat çalışacakmış gibi bir liste hazırlamış. Çünkü hangi işe ne kadar zaman ayıracağını aklına bile getirmemiş. Hatta hangi işin gündüz, hangi işin mesai saatleri içerisinde, hangi işin hafta sonu yapılacağını belirlememiş.
Bu noktada genel işler için belli saatler başlangıç ve bitiş şeklinde belirlenerek aralıksız bir şekilde; uzun sürecekse 25’er dakikalık çalışmaların sonrasında kısa aralar verecek şekilde tamamlanmalıdır.
3. Yapılacaklar İşler Listenizde Önceliklileriniz Olsun
Yapacağınız şeylerin kendi içinde bir hiyerarşisi olması işinizi kolaylaştıracaktır. Önceliğiniz neyse ilk onu yapın. Daldan dala atlamak %80 oranında üretkenliğinizi azaltacak ve bir iş yapamadığınız hissine kapılmanıza sebep olacaktır. Listenizdeki kritik görevlerin yanına kocaman yıldızlar koymalısınız.
4. Yapılacaklar İşler Listenizin Bir Kısmına Notlar Bölümü Ekleyin
Bazı zamanlarda yorgun olmasanız da kendinizi çok hantal ya da üşengeç hissedebilirsiniz. Çalışmak istemediğiniz zamanlarda ya da yapılacaklar listenizde hiç başına geçmeyi istemediğiniz bir not varsa boş bir kağıt alın ve güzel şeyler yazın. O işi yaptığınızda size ne gibi katkısı olacağından bahsedin ve kendinizi motive edin.
“İnsana ancak çalıştığının karşılığı vardır.”
| Kur’an-ı Kerim, Necm Suresi, 39. Ayeti
Sonra bir bakmışsınız hemen işe koyulmuşsunuz.
5. Her Tamamlanan İşe Bir Ödül Koyun
Yapılacaklar işleri yerine getirdikçe üzerine çizik atmalısınız. Tamam! Her işe olmasa da gözünüzde büyüyenlere birer ödül koyabilirsiniz. Sevdiklerinle bir yemek, bir hafta sonu deniz, bir deniz kenarında birkaç saat tefekkür.
BONUS: Mobil Uygulamalardan Yararlanabilirsiniz
Bir çoğumuz plansız ve düzensiz yaşıyor olsak da planlı yaşayanlara hayran olduğumuz bir gerçek. Kağıt kalem sizleri cezbetmiyor, zor geliyorsa illâ birinin hadi yap demesi gerekiyorsa telefonunuza yükleyebileceğiniz çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamaların bazılarında şu saatte hatırlat, bugün bunları yapacağım, yapacaklarımı şu kategorilere ayıracağım ve yapacaklarımı renklendir gibi onlarca özellik bulunuyor. Teknolojiden kopamayanlar bu tip uygulamalar ile yapılacaklar işler listesi hazırlayabilir ve yeni bir hayata adım atabilir.
Yapılacak işler için bana mobil uygulama önerebilir misiniz? Lütfen bu tip mobil uygulamalar olsa daha iyi yapabileceğimi düşünüyorum.
Wunderlist, CloudTask gibi programları kullanabilirsiniz. İkisi de bu tip todo list programları içerisinde en iyilerdendir bence en azından hepsini indirdim hepsinin bir eksiği vardı ben bu ikisini sevdim.
Wunderlistte birileri ile ortak da görev paylaşabiliyorsunuz güzel programdır. Herkesin bir üyeliği oluyor.
Microsoft to do