“Telefonunuzu şarj halindeyken kullanmayın.”
“Gece şarja prize takılı bırakmayın.”
“Her zaman şarjı tamamen bitene kadar bekleyin.”
Bunlar akıllı telefonların bataryalarıyla ilgili sık sık duyduğumuz efsanelerden yalnızca bir kaçı. Konu bataryaların ömrü olduğunda akıllı telefonunuzla yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız için çok fazla küçük kurallar var. Kayda değer birçok kuralın yanı sıra hepimizin kolaylıkla fark edebileceği uydurma şeyler de bulunmuyor değil. Geçtiğimiz yıllar içesinde telefon bataryaları büyük oranda geliştirilerek daha akıllı bir hale getirildi ve kullanımları kolaylaştırıldı. Samsung ve Apple gibi başlıca firmalar tarafından kullanılan lityum-iyon bataryaların çoğu dikkatle kullanıldıklarında 3 ila 5 yıl arasında dayanabilmekteler.
İşte batarya şarj etmekle ilgili 5 efsanenin arkasındaki gerçekler!
Efsane 1: Marka olmayan şarj aletlerini kullanmak telefon bataryanıza zarar verir.
Gerçek: Marka olmayan şarj aletleri kullanmak, kaliteli olmasalar da, çok büyük bir problem değildir. Kaçınmanız gereken şey korsan ürünlerdir.
Gidip de ünlü markaların ucuz çakmalarını almayın, hele de marka olmayan (dolayısıyla pahalı da olmayan) ürünleri alma imkânınız varken. Bu önerimiz yalnızca Belkin ve KMS gibi yasal firmalar tarafından üretilen şarj aletleri için geçerlidir.
Araştırmalar, marka olmayan şarj aletlerinin asıl marka ürünler kadar olmasa da gayet iyi iş çıkardıklarını göstermiştir. Korsan ürünlerse pek işe yaramamaktadır.
Efsane 2: Şarj halindeyken telefonunuzu kullanmamalısınız.
Gerçek: Korsan şarj aletleri kullanmadığınız sürece telefonunuzu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Bu efsanenin ardında korkunç nedenler yatıyor. İnsanlar telefonu şarj halindeyken kullanırlarsa telefonun patlayacağını ya da kendilerine elektrik çarpacağını sanıyorlar. Aslında 2013 yılının Haziran ayında böyle bir durum Çin’de Ma Ailun adlı bir uçuş görevlisinin başına geldi, Ailun iPhone 4’ünü şarj halinde kullanmaktaydı.
Ancak raporlar bu olayın korsan ürünler yüzünden olduğunu, Ailun’un orijinal Apple şarj aleti kullanmadığını söylüyor.
Üretici firma tarafından onaylanmış şarj aleti ve batarya kullandığınız sürece içiniz rahat olabilir.
Efsane 3: Telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakmak bataryanın ömrünü kısaltır.
Gerçek: Telefonunuz düşündüğünüzden daha akıllıdır. Batarya tamamen şarj olduğunda şarj işlemini durdurur. Bu da demek oluyor ki bataryanız dolduktan sonra kullanımda bile değildir.
Tabi bu her gece telefonunuzu şarjda bırakmalısınız demek değildir. Su dolu bir bardağı doldurmaya çalışmaya devam etmezsiniz değil mi? Telefonunuzu şarjı %40 ila %80 arasındayken kullanmanız batarya ömrünü uzatacaktır.
Efsane 4: Telefonunuzu kapatmanıza gerek yok.
Gerçek: Telefonunuz bir makine olabilir ama arada onun da molaya ihtiyacı vardır. Bir Apple dehası, batarya ömrünü uzatmak için ara ara özellikle de gece yatarken telefonun kapatılmasının gerektiğini söylemiştir.
Apple uzmanları batarya ömrünü korumak için en azından haftada bir telefonu kapatmanız gerektiğini söylemektedir.
Telefonun kapatılması Android ürünler için de önemlidir. Basit bir yeniden başlatma işlemi batarya ömrü için faydalı olacaktır.
Efsane 5: Telefonunuzu şarjı tamamen bitmeden şarja takmayın.
Gerçek: Telefonunuzu arada bir tamamen şarj etmektense her gün şarj etmeniz daha iyidir.
Samsung ve Apple’ın kullandığı lityum-iyon bataryalar şarj olduklarında daha kullanışlıdırlar. Eğer sürekli olarak bataryanızın %0 olmasını beklerseniz bir süre sonra batarya dengesizleşmeye başlar. Bataryanızın şarj edilebilme sınırı vardır ve siz %0’ı her gördüğünüzde batarya o sınıra daha da yaklaşmış olur.
BONUS: Isı bataryaya zarar verir.
Gerçek: İşte bu gerçekten doğru. Isı ve teknoloji pek birbirleriyle anlaşamazlar ve tabi ki bu durum telefon bataryaları için de geçerlidir.
Lityum-iyon bataryalar kendi kendilerini ısıtırlar, şarj halindeyken bu ısınma iyice artar. Soğuk hava da telefonun ömrü üzerinde olumsuz etki eder, soğuk bir bataryanın ömrü düşük ısılarda normalden daha kısa olacaktır.
Telefonunuz önerilen sıcaklıklarda kullandığınızda ve muhafaza ettiğinizde zarar görmez. Apple, 0 derecenin bir iPhone’un kullanılabileceği en düşük sıcaklık olduğunu belirtmiştir.
Samsung ise telefonlarının -20 ila 50 derecedeki her ortamda kullanılabileceğinin garantisini verir.
0 Yorum