Mekke ve Medine’ye ev sahipliği yapan bu ülkede o topraklara uzak kalmış ama güzelliğini yitirmemiş mütevazı bir şehir daha var : Asir bölgesinin başkenti Abha…
İklim
İklimi ılıman ve yağışlıdır. Ilıman ikliminden dolayı tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Bolca sera vardır. Yoğun sisler bazen de seller yaşanır. Yıllık sıcaklık 5 ile 35 derece arası değişiklik gösterebilir. Abha’daki kış, ülkemizdeki sonbahara denktir. Yemyeşil bir doğaya sahip olan bu şehirde Cebel-i Ahdar yani Yeşil Tepe adı verilen seyir tepesi bulunur. Bu tepeye çıktığınızda şehir,ayaklarınızın altında.
Konum
250.000 nüfusu olan bu şehrin Yemen’e olan uzaklığı 150; Mekke’ye olan uzaklığı 640 km’dir.
Turizm
Tarihi ve doğal güzelliği yerli yabancı birçok turisti çeker. Şehirde turistlerin kalması için Şukka adı verilen butik oteller inşa edilmiştir. Turizmin daha da gelişmesi için Mihrican adı verilen festivaller düzenlenir.
Sosyal Yaşam
Her ne kadar mütevazı bir şehir olsa da düğünlerin görkemli olmasına özen gösterilir. Düğünlerinde Şellat isimli müzik eşliğinde yerel danslarını sergilerler.Düğün ve toplantılarda hamur ortasına konulmuş bal ve tereyağından yapılan Ariyke isimli yiyecek tüketilir.
Cuma ve Cumartesi günleri hafta sonu tatili olup halk devlet tarafından yapılan Hayal Park ve Endülüs Park adı verilen yemyeşil büyük parklara piknik yapmaya giderler.
Yiyecekler
Bölgede yaşayanlar; özellikle Afgan kökenlilerin yaptığı Temis adı verilen tandır ekmeği,Sambusa isimli üçgen şeklindeki yufka kızartması, Kebse isimli pirinç ve haşlanmış koyun eti, tavuklu buhari pilavı, içecek olarak da kremalı çay,ayran,Arap kahvesi tüketmekte.
Dini Yaşam
Vakit ezanları okunmadan 15 dakika önceden ticari mekanlar kapalı tutulur. Yerli halk sünnet olması sebebiyle öğlen Kaylule uykusuna uyumaya özen gösterirler.
Ramazan Bayramı sebebiyle en az 15 günü bulan resmi tatil yaparlar.Ramazan ayında teravih namazı bazı camilerde 20, bazı camilerde 8 rekat olarak kılınır. En az 10 günü bulan Kurban Bayramı coşkuyla idrak edilir.
Gayrimüslimlere İslam’ı öğretmek için açılan Caliyat isimli eğitim merkezlerinde gönüllü olarak eğitim verilir.
Geçmişten bugüne kalanlar
Bölgede Osmanlı Devleti’nin bakiyesi olarak Türk kökenli kişiler,hatırı sayılır çoklukta Türk nüfusu bulunmaktadır. Çoğunu Hataylı vatandaşlar oluşturur.
Osmanlı devletinden kalma kale, kale etrafında da en az 450 kişinin medfun bulunduğu Abha Şehitliği vardır.
Beyt-i Şabiyye olarak adlandırılan eski Abha evleri taş ve çamurdan yapılmış olup bugün ya terk edilmiş ya ya da depo olarak halen kullanılmakta.
Kaynaklar
Muhammet Mehmet Gül’ün Abha tanıtım yazısından esinlenilerek yazılmıştır. Yazı, Abha Uluslararası Türk Okulu’nun resmi sitesindedir.
0 Yorum