Birçok öğrenci için sınavlar eli kulağında. Her yıl bu zamanlarda çoğumuz sayısız panik ataklar geçiriyoruz. Ertelemenin suçluluğu ve okunmuş olması gereken kitapların yığılması üzerimize kabus gibi çöküyor. Bunaltıcı çalışma dönemlerinde zorlukla ilerleme anıları genellikle beynimizin arkalarına saklanıyor. Yeteneklerimiz konusunda güvenimizi kaybettiğimizde ve sınavları bile tamamlayabileceğimiz konusunda şüphe duyduğumuzda, kendimize Bakara Suresindeki Allah’ın sözlerini hatırlatmamız çok önemli:
“ Allah kimseyi gücünün yettiğinden başkasıyla mükellef kılmaz (sorumlu tutmaz)…” (Bakara/286)
Allah bize bu kapasiteyi vermiştir, bu yüzden bizde bu bilgiyi kendimize güven aşılamak için kullanmalı ve çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Bazen önceki çalışma taktiklerimize bakmak, ne kadar geliştiğimizi görmek ve yeteneklerimizden faydalanarak başlamamız için gereklidir.
Çalışma tekniklerinizi yeniden değerlendirin
Tıp fakültesindeki son 5 yılımda, öğrenmelerimde çok yönlü olmayı öğrendim. Önceden “oku, not al ve ezberle” yöntemini kullananlardandım. Ancak akademik hayatınızda ilerledikçe öğrenecek daha çok şeyiniz ve okumak için daha az zamanınız olduğunu fark ediyorsunuz. Bu yüzden çalışmalarda daha verimli olmak için, etkili bir yaklaşım bulmak şarttır.
Ayrıca zihni ilgili tutmamak tam bir motivasyonu giderek zorlaştıracaktır. Tekrar ederken ne kadar eğlenirseniz, hatırlamanızda muhtemelen o kadar fazla olacaktır.
Bu yıl yine bazı sınavlar Ramazan ayına denk gelecek. Bu ayın çoğunda çalışmalarınızda özgün ve verimli olmaya ayrıca farklı çalışma stratejileri denemeye istekli olun.
İşte size bu sınav döneminizi atlatmanızda yardımcı olacak 6 ipucu:
1.Erkenci olun
Sınavlara çalışmak, uyku düzeninin bozulmasına ve gece çalışmalarının başlamasına sebep olabilir. Ancak daha da kötüye sürükleyen sağlıksız uyku düzeninden kaçınmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Peygamberimizin (s.a.v) ümmeti için şu duayı ettiği rivayet edilmiştir:
“Ey Allahım! Ümmetime sabah erkenden yaptıklarını (işlerini) mübarek eyle!” [İbni Mace]
Zihin yaptığı işlere sabahları daha iyi odaklanabilir, özellikle de herkes uykudayken ve sosyal oyalanmalar azalmışken. Ayrıca iyi bir gece uykusu da sağlıklı bir zihin ve beden için önemlidir. Bu yüzden çalışmanıza başlamadan önce güzel bir uyku çekmeyi ve sabah namazı için erken uyanmayı alışkanlık haline getirin.
2.Kelime haritası çizin
Bir parça kağıdın veya beyaz tahtanın ortasına geniş bir terim yerleştirerek başlayın. Konu hakkında bildiğiniz her şeyle ilgili beyin fırtınası yapın.Bitirdiğinizde bu terimden uzanan bir sürü dallarlacaktır. Daha sonra merkeze bir terim yerleştirerek ve bununla ilgili bildiğiniz her şeyi yazma sürecini tekrar edin. Size aynı konuda farklı fikirler vermesi için farklı dalları birleştirin. Bu, çalıştığınız bir günün sonunda neler öğrendiğinizi özetlemek için özellikle iyi bir yoldur.
3.Post-it kullanın
Evinizde göreceğiniz yerlere kelimelerin, soruların ve ifadelerin bulunduğu post-itler yapıştırın. Dizüstü bilgisayarınızdan komodininize ve aynanıza kadar her yere yapıştırın. Onları her görüşünüzde soruyu cevaplayın veya yazılı terimi açıklayın.
Bu size neyi gerçekten hatırladığınızı ve neleri daha fazla çalışmanız gerektiğini değerlendirmenizi sağlayarak, en son hatırlayacağınızı düşündüğünüz bilgileri bile anımsatacaktır. Ayrıca ne kadar çok anımsarsanız, tekrar ettiklerinizi de muhtemelen o kadar çok hatırlayacaksınızdır.
4.Quiz gecesi düzenleyin
Grup çalışması, rahatlamak ve tekrar etmek için harika bir yol olabilir. Bir dizi soru hazırlayın ve birbirinizle yarışmak için takımlar oluşturun. Eğer isterseniz, bu işi daha zevkli hale getirmek için kazanana çikolata veya kırtasiye malzemesi gibi ödüller koyun. Ayrıca piktogram, adam asmaca ve kendi hazırladığınız bulmacalar gibi oyunlar da oynanabilir. Sadece hepsinin sınav konularınız ve içerikleriyle bağlantılı olduğuna emin olun.
Eğer birinin diğerlerinden daha güçlü olduğu gibi bir anlayış varsa, henüz anlamadığınız bir konuda açıklamalar ve bilgilendirmeler almak mükemmel bir durum olacaktır.
5. Akıllı mesaj
Şu gerçek ki sınavlar ne kadar yaklaşırsa bizde o kadar erteliyoruz. Birçoğumuz arkadaşlarımızla muhabbet etmeyi ve okumak için bıraktığımız kitap yığınını unutmayı tercih ediyoruz. Gönderilen her bir mesajın konunuzla ilgili olayları içermesi için arkadaşlarınızla anlaşarak iki dünyada da en iyisine sahip olabilirsiniz. Bu yöntem çalışma dönemi dışında bile aktif öğrenme sürecini canlı tutacaktır.
6.Yatmadan önce 10 soru cevaplayın
Bir dizi soru kartları hazırlayın. Yatmadan önce anlamadığınız konuları pekiştirmek için 5-10 soruyla kendinizi deneyin. Fazla çalışma yapmadığınız günlerde, gün bitmeden biraz daha eklemeniz için en pratik yol budur.
Bu kartlar aynı zamanda bir yere giderken veya yemeğin hazırlanmasını beklerken de kullanılabilir. Anahtar; soruları anlayıp tam olarak cevaplamak konusunda kendinizi rahatlatmak için sürekli kendinizi sınamanızdır.
Bu ipuçlarının bütün öğrencilere yardımcı olmasını umarız. Kendiniz ve yaşıtlarınız için sürekli dua etmeyi unutmayın. Eğer sizin de çalışma ip uçlarınız varsa lütfen yorumda bizimle paylaşın.
Suffagâh ekibi tarafından suffagâh.com için Türkçeye çevrilmiştir.
Gerçekten çok güzel tavsiyeler .Allah razı olsun.
Bunu yazan kişinin elleri dert gormesin
Çalışmamıza başlamadan önce çalışmalarımızın bereketlenmesi icin ettahıyyetü de okumayı unutmayalım inşAllah