Selfie Sendromu


0

Mısırlı İslami bir otorite kadınlar ve erkekler arasında online ilişkiyi, chat odalarını “uçarı” ve “şeytani” olarak reddederek yasaklayan bir fetva yayınladı.

Popüler Mısır haber sitesi “Ahram Online” e göre Dar’ül İfta, yarı kamusal bir İslami merkez, fetvayı online bir ifadede online sorulan sorulara göre yayınladı.

Dar al-İfta -Facebook’ta 760,000 takipçisi var- düzenli olarak dünya üzerindeki Müslümanlarla ilgili beslenme ve hayat tarzıyla ilgili şüpheleri aydınlığa kavuşturan fetvalar yüklüyor. Kuran ve İslami şeriata göre alimlerin verdiği kararlar kaynak alınıyor. Başka bir güncel hüküm ise internetten koca aramayı, kedi beslemeyi ve şiir yazma konusunu içeriyor.

Yapılan en güncel fetva ise online chat odalarının “uçarı, şeytani, fitnelere ve bozgunculuğa kapıyı açan” ve aynı zamanda bu konuşmaların “zaruri” olduğu durumlarda yapılsa bile online sohbetlerin boş vakitlerde zamanın amaçsız kullanımı olduğu belirtildi.

Otorite aynı zamanda özellikle genç kadınlar arasında “selfie” çekme eylemini yerdi ve bir kadının “kendini ve onurunu korumak için” asla kendi fotoğraflarının yabancılara göndermemesi gerektiğini belirledi. Bu fotoğrafların “sapkınlar tarafından ahlaksız işlerde” kullanıldığı ve “bizim dinimiz için dışarıdan gelme” diyerek paylaştı.

Kullanıcılardan gelen soruları yanıtlayan önceki fetvalarda, Dar al İfta erkek ve kadın arasındaki “online iletişim”i “Şer’i durumlar söz konusu” ve “İş veya çalışma için haberleşme” olmadığı müddetçe tasvip etmediğini belirtti.

Daha yoğun değerlendirmeler Facebook ve Twitter kullanan Mısırlı sayısının aniden artmasıyla ve sosyal medyaya politik bağlılıkla artan bir gruplaşma olduktan sonra yapıldı.

2013’te Mısırlı bir alışveriş sitesi internet kullanıcılarının 80 milyonluk nüfusun olduğu ülkede 37 milyon olduğunu raporunda yer etti. Yine bir 2013 Alexa anketi Facebook’un Mısır’da en çok ziyaret edilen site olduğu ve Arap dünyası içindeki herhangi bir ülkeden en fazlası olarak 18 milyon kullanıcısı olduğunu belirledi.

Al Ahram internetten geniş rakamlardaki Mısırlı sosyal medya kullanıcılarının Twitter ve Facebook’u hükümlerle dalga geçmek için kullandığını rapor etti.

Halbuki, pazartesi günü Magdi Ashour, Darl al İfta’da’ki bildiri sekreteri ve baş müftünün akademik danışmanı, Mısır’ın en yüksek İslami vaizi, bir baskı yayınında enstitüsünün hükümlerinin özel durumlara cevap olarak yayımlandığını ve konu dışında kullanılmaması gerektiğini söyledi. “Bir olayı özgün bağlamından çıkarmak ve benzer konuları alimlere başvurmadan genelleştirmek müthiş bir bilimsel ve profesyonel hatadır.” dedi.

 

newsweek.com’dan alınarak tarafımızdan Türkçe’ye çevrilmiştir.

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı