Selef, geçmiş insanlar demektir. Selefi Salihin de geçmiş iyi insanlar demektir. Çünkü salihler, salihin iyiler demektir. Selefi Salihin, geçmiş iyi nesil anlamında kullanılan bir kavramdır. Selefi Salihin kimdir? Yani iyi insanlar kimdir? Bu ümmetin yani Müslümanların geçmiş büyükleridir. Ancak geçmiş büyüklerimizle bizden önceki kuşakları kastetmiyoruz. Geçmiş büyüklerimizle kastımız, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemden başlayarak günümüze doğru gelirken birinci, ikinci ve üçüncü kuşaktır. Bu üç kuşağa Selefi Salihin diyoruz. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz bir hadisi şerifinde buyuruyor ki; ‘Ümmetin en hayırlısı [insanların en hayırlısı] bu zamanda yaşayanlardır’. Bu içeriğimizde selefi salihinden hayatınıza yön verecek 10 tavsiyeyi paylaşıyoruz:
1) Allah’ın En Buğz Ettiği Kimseler
İbn Ömer şöyle demiştir: “Kulları içerisinde Allah’ın en buğz ettiği kimseler çok kınayıcı ve lanet edicilerdir.”
| Kaynak: Tirmizi benzerini merfu olarak rivayet etmiştir 3/151.
2) Hayrını Sabırla Bulduk
Ömer b. el-Hattab şöyle demiştir: “Muhakkak ki biz yaşamımızın hayrını sabırla bulduk.”
| Kaynak: Buhari 8/99.
3) Yemek Yeyip de Doyduğunu Hiç Görmedim
Muhammed b. Abdurrahman b. Nevfel’den: Safiyye b. Ebi Ubeyd şöyle demiştir: “İbn Ömer’in yemek yeyip de doyduğunu hiç görmedim. Şimdi doyana kadar yer dediğim her seferinde böyle yaptı. Bir gün ona bir şey hazırlayıp kendisine getirdim ve onun iki yetimi vardı, onları çağırıp onu birlikte yediler. Sonra yetimler uyuyunca ona yine bir şey getirdim ve o: “Onlardan falanı çağır.” dedi. Ben: “İkisi de uyudu ve ben onları doyurdum.” dedim. Bunun üzerine bana: “O halde bana Ashab-ı Suffe’den bazı kimseleri çağırın.” dedi. Sonra onun için miskinler çağrıldı ve beraber onu yediler.
| Kaynak: İbn Ebi’d Dunya, el-Cu’ 52. İsnadı sahihtir.
4) Ömer Zamanında Kıtlık Oldu
Tavus şöyle dedi: “Ömer zamanında kıtlık oldu ve Hz. Ömer insanlar yeyinceye kadar ne doyasıya yedi ve ne de yağ yedi.”
| Kaynak: İbn Sa’d 3/313
5) Şu İki Çirkin Görülen Şey Ne Güzeldir
Abdullah b. Mes’ud şöyle demiştir: “Şu iki çirkin görülen şey ne güzeldir: Ölüm ve fakirlik. Allah’a yemin ederim ki zenginlik veya fakirlikten hangisiyle imtihan olunursam bunu önemsemem. Çünkü Allah’ın ikisinde de vacib olan hakkı vardır. Şüphesiz ki zenginlikte lütfedip acıma, fakirlikte ise sabretme vardır.”
| Kaynak: Ahmed, ez-Zühd 156
6) Konuşması Az Olur
Ömer b. Abdulaziz şöyle demiştir: “Her kim konuşmasını amelinden sayarsa konuşması az olur.”
| Kaynak: İbn Ebi Asım, ez-Zühd 61 ve Hılyet’ul Evliya 5/290
7) İyilikle Beraber Yapılan Dua
Ebu Zer şöyle demiştir: “İyilikle beraber yapılan dua yemekte olması gereken tuz gibidir.”
| Kaynak: Ahmed, ez-Zühd 146
8) Karnınızı Tıka Basa Doldurmaktan Sakının
Süyfan es-Sevri şöyle demiştir: “Vaktiyle şöyle denirdi: Karnınızı tıka basa doldurmaktan sakının çünkü bu şüphesiz ki kalbi katılaştırır. İlmi göğüslerinizde hıfzedip muhafaza edin ve çok gülmeyin çünkü çok gülmek ilmi kalpten çıkarıp atar.”
| Kaynak: Darimi 76
9) Ey Ademoğlu!
Hasan el-Basri şöyle demiştir: “Ey ademoğlu! Kardeşinin gözündeki çapağı görürsün de kendi gözündeki merteği görmezsin.”
| Kaynak: Ahmed, ez-Zühd 178
10) Amel Etmedikçe Hiçbir İlim İçin Sevap Yazmayacaktır
Muaz b. Cebel şöyle demiştir: “Dilediğiniz kadar ilim öğrenin ama Allah size amel etmedikçe hiçbir ilim için sevap yazmayacaktır.”
| Kaynak: Darimi 1/81
Iyiki bu sayfa var iyiki varsiniz allah sizden razi olsun
Allah razı olsun
Allahtella yolunuzu aclk ilminizi daylm eylesin sözlerinizi daylm bizlere tesirli eylesin raabim sizlere iki cihanda muzafer nasib eylesin sizlere uzun ömürler versin bizleri eri yoldan doru yola yönlendirenden insaallah raabbim sizlerden razl olsun insallah
Allah sizden razı olsun. bu güzel programları hazırladığınız için çok teşekkür ediyorum.selamet ve dua ile kalın.