Sağlığınız İçin ‘Hayat Kurtaran 20 Tavsiye’


0

Bu yazımızda “Müslüman’ın Diyeti” kitabının yazarı Kemal Özer’in insan sağlığı için rehber olabilecek tavsiyelerini, yazarın kendi ifadeleri ile sizlere aktarıyoruz:

“Kaliteli bir hayat, sağlıklı ve temiz bir çevre ile mümkündür. İnsanlar yediklerinin niteliğine değil de sadece hazza odaklandıkça sahte açlığın ağına düşüyorlar. (…) Oysa değiştirmek ve değişmek sanıldığı kadar zor değil. Allah (Celle Celâluhû), İnşirah Sûresi’nde her zorluktan sonra bir kolaylık vaat ediyor. ‘Muhakkak ki Allah vaadinden dönmez!’
(Ra’d Sûresi, 31) ama sizin de kendinize yardımcı olmanız gerekir.”

1. Şekerden Kurtulun.

Günümüz gıdalarının en vazgeçilmezi şekerdir. Şeker sadece tatlı gıdaların değil, içeceklerden ekmeğe kadar sayısız işlenmiş gıdanın içinde vardır. Sağlıklı bir beslenme için ilk yapılması gereken en kötü kalorilerden biri olan şekerden kurtulmaktır. Şekerden kurtulmanın birinci yolu çayı şekersiz içmek, ikinci yolu ise tabii maden suyu hariç tüm hazır içecekleri terk etmektir.

2. Ununuzu, Ekmeğinizi Değiştirin.

Sağlığınızın altını oyan beyaz ve katkılı unlar ve bunlardan mamul ürünler yerine, tam tahıllar tercih edilmelidir.

3. Tuzunuzu Değiştirin.

Tuzsuz bir hayat mümkün değildir. Yanlış olan tuz değil, rafine tuz ve  MSG’li (Mono sodyum glutamat) ürün tüketmektir. Rafine edilmiş beyaz tuzdan mutlaka kurtulun. Çankırı, Kemah gibi bölgelerden usulüne uygun çıkarılan öğütülmüş kaya tuzu kullanın.

4. Sızma Zeytinyağı Tüketin.

Hz. Peygamber’in (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) buyurduğu gibi zeytinin hem meyvesi hem de yağı şifadır. Bitkisel kökenlilerden yağ denilmeyi en çok hak eden yağ sızma zeytinyağıdır. Soya, kanola/kolza ve pamuk yağları mutlaka uzak durulması gereken ‘sözde’ yağlardır.

5. Meyve Suyu Değil Meyve Tüketin.

Meyvenin suyunu çıkarıp içmek yerine meyvenin kendisini yemeyi tercih edin. Meyve lif içerdiğinden, hazmı kolaylaştıracak, yüksek besin sağlayacak, iştahı dengeleyecek, kilo kontrolü sağlayacak ve bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır.

6. Su Tüketiminizi Yeterli Hale Getirin.

Vücudun en çok ihtiyaç duyduğu besin sudur. Gıdaları hazmetmek için dahi suya ihtiyaç duyar. Az su içmek telafisiz sağlık sorunlarına neden olur. Su tüketimi günlük iki litrenin altında ise su tüketiminizi mutlaka artırınız. Suyun dışında hiçbir içecek vücudun su ihtiyacını karşılamaz.

7. Doğru Çay, Doğru Kahve İçin.

Çayın aslı yeşildir ve fermente edilerek siyahlaştırılır. Bu süreçte önemli bir besin kaybına uğrar. Bu nedenle siyah çay yerine yeşil çay tüketilmelidir. (…) Ambalajlanmış bazı bitki çaylarına aromalar eklenmiş olabilir, dikkat edilmelidir. Üçü bir arada, ikisi bir arada gibi batı kültürünün sayısız sağlıksız katkı içeren sözde hazır kahvelerini hiçbir şekilde tüketmemelidir. Bunlar yerine şekersiz Türk kahvesi tüketilebilir.

8. Gazlı İçecekleri Hayatınızdan Çıkarın.

Kolada, sade veya aromalı her türlü gazlı içecekte boya maddeleri, sodyum benzoate (E211), sülfat tozu (E220-E228 aralığı), karamel (E150), kafein, alkol, sakkaroz, glikoz, fruktoz, invert şeker (veya bunların şurupları), tatlandırıcılar, aromalar, laktik asit (E270), uçucu asitler, satüre edilmiş karbondioksit gazı ve diğer katkı maddeleri bulunur. 

Bu tür içeceklerin obezite, diyabet, diş çürümesi, kemik erimesi, mide sorunları, kalp ve damar hastalıkları, baş ağrısı, astım, alerji, böbrek taşı, nöropsikiatrik bozukluk ve beslenme sorunları gibi çok sayıda probleme neden olduğunu artık sağır sultan bile duydu. (…)  

Bağımlılık yapıcı birçok madde içermesi nedeniyle uyuşturucu etkisi yapan bu ürünleri hayatınızdan çıkarınız. Bu gazlı içecekler obezite ve şişmanlığın en önemli kaynaklarıdır. İçerdiği maddeler besinlerin sindirilmesini engeller. Su alımını engellediği gibi idrar çıkışına da neden olduğundan vücudun yüksek oranda su kaybetmesine neden olurlar.

9. Bisküvi, Çikolata Ve Keklerden Kurtulun.

Acıktığınızda bisküvi, kek, çikolata gibi kimyasal zehirler yerine gerçek yemekler yiyin, açlığınızı sentetik atıştırmalıklarla değil doğru gıdalarla sona erdirin. Mesela acıktığınızda bir paket bisküvi yerine fındık, ceviz veya badem yiyin. Bisküviler içerdikleri lezzet artırıcı yapay katkılar nedeniyle tüketenlere mutluluk verirler. Sonrasında ise hemen açlık ve yorgunluk hissedilir. Oysa fındık ceviz ve badem hem besler hem de enerji verir. (…) 

Çikolata yerine hurma, siyah kuru üzüm, keten tohumu, yulaf, erik, dut, kayısı gibi meyve kuruları veya mevsiminde ise meyvenin kendisini tüketin. Bu ürünler kan şekerini dengeleyerek iştahınızı kontrol edecektir. Böylece hem sağlıklı beslenir hem de kilo almazsınız. İştahınızı hızlı atıştırmalıklar yerine çubuk tarçın, karanfil, demlenmiş yeşil çay içerek kontrol edin ve sakinleşin.

10. Sirkeyle Tanışın Ya Da Sirkenizi Değiştirin.

Hayatınızda sirke yoksa mutlaka sirkeyle tanışın. Rafta satılan sirkelerin çoğu asit vb. katkı maddeleri içerir. Gülden elmaya, vişneden ahududuya kadar onlarca tür bitkiden yapılan ev yapımı geleneksel sirkeleri kullanın. Bunların bir bölümü meyve suyu gibi de tüketilebilirler. Sirke gıdaların temizliği başta olmak üzere birçok alanda temizlik maddesi olarak da kullanılabilir.

11. Spor Yapın, Spora Başlayın.

Şayet spor yapıyorsanız mutlaka devam edin. Yapmıyorsanız spora başlayın. Mesafeyi kademe kademe artırarak günde en az 1 km yürüyün. Yürüyerek gidilebilecek yerlere, araç kullanmadan yürüyerek gidin. Yürüme temponuzu yükseltin. Günlük yürümenizi 1 saatten aşağı düşürmeyin. Bu tür aktiviteler kan şekerini ve iştahı düzenleyerek tatlılara olan düşkünlüğü azaltır.

12. Alkol ve Türevlerinden Uzak Durun.

Günümüzde alkol yalnızca alkollü içeceklerde yer almaz. Alkolsüz bira, alkolsüz içecekler, meyve suları, meyve salataları gibi ürünlere de alkol eklenir. Alkol dışında, maltozdan üretilen sentetik şeker alkolü gibi tatlandırıcılardan da sakınmak gerekir.

13. Katkı Maddelerini Tüketmeyin.

Sağlığı bozduğu kesinleşen katkı maddelerini içeren ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Özellikle soya ve mısır ile bunların türevlerini içeren hiçbir gıdayı tüketmeyiniz.

14. Her Şeyi Mevsiminde Tüketin.

Hiçbir gıdayı gerekmedikçe mevsimi dışında tüketmeyiniz. Yaşadığınız coğrafyanın ürünlerini tüketmeye gayret ediniz. Günümüzde yörelerin adları kullanılarak endüstriyel katkılı sahte gıdalar satılmaktadır.  Yöresel adlara kanmayınız, gerçekten endüstriyel işlem görmemiş yöresel ürünleri tüketiniz.

15. Endüstriyel Gıdalardan Uzak Durun.

Yoğurt, sütün yoğurtla mayalanmasıyla oluşur, yapımı kolaydır ve yararlıdır. Endüstriyel yoğurtta işler çetrefilli ve çetrefilli olduğu kadar sağlıksızdır. Bozulmayı geciktirmek gibi amaçlarla kullanılan yapay mayalar, mısır nişastası, jelatin, parafin, gerçek yoğurtta asla olmayan ve olmaması gereken katkılar, eklenen margarinler… Bir ürün gördüğü her işlemde besin değerini kaybeder. İşlem sayısı arttıkça kayıp da artar. (…)

Sağlıklı beslenmek için, geleneksel tohumdan üretilmiş, tarım kimyasalı görmemiş, rafine ve pastörize edilmemiş, UHT gibi işlemlerden geçmemiş ve hiç katkı maddesi eklenmemiş ürünleri tercih etmelidir.

16. Az Yiyin.

Allah’ın Rasulü (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)  ‘Mide hastalıkların evidir. Tedavinin özü ise perhizdir.’  (Ebu Davud, Tıp, 13/3856) buyurmaktadır. Yaşamak için yemek gerekir, sağlıklı ve uzun yaşamak içinse az yemek şarttır. Ucuz ve kötü gıdalardan çok miktarda tüketmek yerine nitelikli gıdalardan az miktarda yiyerek sağlıklı kalınız. Az yiyip çok şükredin ki, hem bereket artsın hem de sorumluluğunuz azalsın.

17. Temizliğe Dikkat Edin.

Temizliğe azami dikkat etmeli ancak bir takıntıya dönüştürmemeli. Unutmamalı, çok yiyerek temiz kalınmaz. Yemeklerden önce ve sonra elleri ve ağzı yıkamalı. Bütün dünya bir olsa ve bütün teknolojisini birleştirse çürümüş bir dişi ikame edemez. Sağlıklı bir yaşamda ağız ve dişler son derece önemlidir. Pahalı değil ama iyi fırçalarla, zararlı kimyasallar barındırmayan macunlarla ve mutlaka misvakla ağız temizliği yapılmalıdır.

18. Uykunuzu Yeniden Düzenleyin.

Bebekler ve yaşlılar günün yarısını uyuyarak geçirebilirler ancak erişkinler için 5 ila 7 saatlik uyku yeterlidir. İyi bir uyku için yün yatak ve yorgan tercih edilmelidir. Yazın yatsı namazını müteakip kışınsa en geç 23’te yatın, sabah namazından sonra uyumayın. Öğle saatinde ise fırsat buldukça 15-30 dakika kestirin (kaylule uykusu). Unutmayın ki kaylule uykusu, teheccüde kalkmayı kolaylaştırır.

19. Toprakla Temas Edin.

Sağlıklı kalmak için öncelikle toprağı korumak gerek. Şehir ve iş yaşamınızda biriktirdiğiniz negatif yükünüzü toprağa temas ederek atabilirsiniz. Psikolojiniz bozulmuşsa doktora değil toprağa koşun. 

20. Tarım Kimyasallarından Uzaklaşın.

Tarım kimyasalı kullanılmış ürünleri gelecek nesillerin güveni, çocuklarınızın sağlığı için asla almayın. 

Kaynaklar

Kemal Özer , ‘Müslüman’ın Diyeti’, (bkz. syf. 133, 134, 135, 136,137, 138, 139) kitabından alıntıdır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
2
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı