İşte Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem), bugün bilimsel olarak geri dönmüş olan sağlıklı alışkanlıkları!
1. Erken Uyanmak
Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) her gün erkenden uyur ve sabah ezanıyla erkenden uyanırdı. Erkenci olmak, bilimsel olarak genellikle daha iyi üretkenliğin yanı sıra daha iyi bir zihin sağlığıyla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla, erken uyanmak zor olabilir fakat 15 dakika daha erken uyanmakla başlayarak, minik adımlarla beraber hayatınızın kalitesini arttırmaya başlayabilirsiniz.
2. Az Yemek
Hastalıklar ve rahatsızlıklardan korunmak için az yemeyi alışkanlık haline getirmek, Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) tarafından önemle belirtilmiştir ve son zamanlarda bilimle birlikte yoğun bir şekilde geri dönmüştür. “1/3 yemek, 1/3 su ve 1/3 nefes için” olan İslami görüş, Japonların, %80 doyana kadar ye, anlamına gelen ‘hara hachi bu’ görüşüyle fazlasıyla benzeşmektedir.
3. Yavaş Yemek
Şu anda biliyoruz ki bedenimizin beynimize doyduğunun sinyallerini göndermesi 20 dakika sürüyor. Yavaş yemek, daha az yemenizde ve hazmınızı kolaylaştırmanızda size yardımcı olacaktır ve bu da Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) kendisinin de uyguladığı bir alışkanlığıdır ve şiddetle tavsiye etmiştir.
4. Birlikte Yemek
“Yemeği ayrı ayrı değil, birlikte yiyiniz; çünkü bereket toplulukla beraberdir.” Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bunu vurgulamıştır ve bugün yemeği paylaşmanın ve yemekten zevk almanın, stresi azalttığı, aile ve duygusal ilişkileri geliştirdiği ve çocuklarda sağlıklı yemek alışkanlıkları oluşturduğu kanıtlanmıştır.
5. Su
“Suyu bir nefeste içmeyin. İki veya üç nefeste için.” Bu, Hz. Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) su içerken ki tutumudur. Bilim bugün, kısa bir sürede çok fazla miktarda suyu içen birisinin baş ağrısının, kan elektrolit seviyesinde dengesizliğin ve bazen de baş dönmesi olabileceğini kanıtlamaktadır. Yavaşça içmek aslında sıvıyı emmenizde ve maksimum faydayı elde etmenizde size yardımcı olur.
6. Nar
Narın, Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) en sevdiği meyve olduğu düşünülüyor ve modern bilimsel araştırmalar, narın gezegendeki en sağlıklı yiyeceklerden biri olduğunu kanıtlıyor. Narlar, metabolik süreç boyunca kemik yapımının oluşumuna yardımcı olan manganezi ve hücresel fonksiyonun korunmasına yardımcı olan ve sıvı seviyelerinde denge sağlayan potasyumu içerir. Aynı zamanda vücudumuzu kalp hastalıklarına karşı koruyan flavonoidler, polifenoller ve antioksidanlar açısından da kuvvetlidirler.
7. Oruç
Son bulgular, sadece yediklerimizin değil aynı zamanda beslenme zamanlamamızın ve beslenme düzenimizin, sağlığımız üzerinde büyük etkisi olduğunu göstermektedir. Oruç, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem), sadece Ramazan ayında değil, düzenli bir alışkanlığıydı. O, her Pazartesi ve Perşembe oruç tutardı ve ayrıca her ayın 13., 14. ve 15. günlerinde de oruç tutardı. Bu, hormon seviyesini dengelediği, oksidatif stresi önlediği ve genel iltihabı azalttığı kanıtlanan, aralıklı oruç alışkanlığıyla benzerdir. Bunun hakkında düşündüğünüzde, vücudunuza ne kadar az yemek alırsanız, vücudunuz o kadar az sindirime odaklanır ve kendini belirli hastalıklardan korumaya o kadar fazla odaklanır.
8. Hurma
Hurmalar, şeker seviyenizi dengeleyerek, kan elektrolit seviyenizi yeniden dengeleyerek ve sindirim sisteminizi yiyecekler için hazırlamaya başlatarak, orucunuzu açmanız için mükemmel yiyeceklerdir. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıca hurmanın, doğuma kadar yenmesini tavsiye etmiştir. Günümüzde hurmaların, vücuttaki oksitosin üretimini arttırdığı ve doğum sancısını hızlandırdığı kanıtlanmıştır.
9. Aktif Kalmak
İslam’ın beş şartından üçünü yerine getirmek, Müslümanların sıhhatli, sağlıklı ve formda olmasını gerektirir; namazın kendisi, vücut kaslarınızın ve eklemlerinizin hareketlerini gerektiren bir egzersiz şeklidir. Oruç tutmak veya Hacca gitmek istiyorsanız da sağlığınızın iyi olması gereklidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) fiziksel egzersizlere teşvik etmiş ve ebeveynlere ‘yüzmeyi, at binmeyi ve ok atmayı öğreterek’ çocuklarını da fiziksel aktivitelere teşvik etmelerini söylemiştir.
Kaynaklar
| Bu yazı muslimvillage.com sitesinden alınarak Suffagah ekibi tarafından suffagah.com için Türkçe’ye çevrilmiştir.
0 Yorum