Sabah Namazına Kalkmanın 6 Altın Yolu
Sabah namazı gün içinde en çok kaçırılan namazlardan. Efendimiz (s.a.v) en çok yatsı ve sabah namazlarının üzerinde durmuşlar ve
“Münafıka en ağır gelen namaz; yatsı ve sabah namazlarıdır. Eğer bilseydi o iki namazda ne var? Sürünerek dahi olsa onun ikisine gelirdi.” (Ahmed Müsned 52/424, Albâni Sahihu’l-Cami 133)
buyurmuşlardır. Bir başka hadis-i şerifte de;
“Sizi gece ve gündüz ardarda daima takip eden melekler vardır. Sabah ve ikindi namazında toplanıyorlar. Sizinle geceleyenler gök’e yükseliyorlar. Allah-u Teâlâ onlardan daha iyi bildiği halde onlara kullarımı ne hal üzerine terk ettiniz? diye sorar. Diyorlar ki: Onları biz terk ederken namazı kılıyorlardı ve onlara gittiğimizde de namaz kılıyorlardı.” (Buhari Fethu’l-Bari 2/33)
buyrulmuştur. Yine Efendimiz (s.a.v);
“Kim sabah namazını kılarsa, o Allah’ın himayesindedir.” (İbn Mace) ve
“Sabah namazının 2 rekatı dünya ve içindekilerden hayırlıdır.” ( Müslim, Tirmizi)
buyurmuşlardır. Sabah namazının faziletine dair daha birçok hadis-i şerifi sıralamak mümkün. Ancak şimdi sabah namazına kalkmanın 6 altın kuralından bahsedeceğiz.
1.Niçin Namaz Kılması Gerektiğinin Bilincinde Olmak
Bir Müslümanın niçin namaz kılması gerektiğini bilmesi namazlarına, bilhassa sabah namazlarına karşı hassasiyetini artacaktır. Çünkü bir, taklidî (taklit ederek) yapmak var bir de tahkiki (hakikatini bilerek) yapmak var. Dolayısıyla bu hususta öncelikli yapılması gereken namazın Allah katındaki değerine ve hakkıyla namaz kılanların Allah katındaki kıymetine bakmaktır, yani Kuran’ı okumak ve anlamaya çalışmaktır. Zira o “Takva sahipleri için bir hidayettir” (Bakara 2) buyrulmuştur. Bu ayetin devamında da;
“Onlar ki, gayba inanırlar, namazı hakkıyla edâ ederler ve kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden (Allah yolunda) sarf ederler.” (Bakara 3) buyrulur.
2.Kalkmaya Niyet Etmek
Diğer önemli hususlardan biri de, namaza kalkmaya ciddi olarak niyetlenmektir. Yoksa “Kalkabilirsem kalkarım” gibi cümleler kişinin niyetinde ciddi olmadığının ve namazı pek de önemsemediğinin açık bir göstergesi. Halbuki sabah namazının 2 rekat farzını keyfimize göre geçirme lüksümüz yoktur. Ayrıca dünyevi bir iş ya da okul için, kimi zaman sabah namazı vaktinde ayağa kalkıyorsak, namaz için kalkmamak Rabb’imize karşı ciddi bir kusurdur. Şunu bilmeliyiz ki, insan niyetini ortaya koyduktan ve Cenab-ı Hakk nasip ettikten sonra yapamayacağı neredeyse hiç bir şey yoktur, yeter ki ihlas ve ciddiyetle hayra niyet edip gayret etsin.
3.Erken Yatmak
Erken yatmamak ne yazık ki çağımızın bir hastalığı. Sabah namazına kalkmak için namazın kudsiyetini bilerek ciddi olarak kalkmaya niyetlenildiğinde dahi, geç saatlere kadar ayakta kalındığı takdirde, namaza uyanmak bir hayli zorlaşıyor. Özellikle kalkmak için önlemler alınmamışsa. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ashabıyla ilim ve sohbet üzerinde bir mevzu konuşmuyorlarsa şayet yatsıdan sonra hemen yatarlardı.
“Peygamberimiz (a.s.m) yatsıdan önce uyumayı, yatsıdan sonra da konuşmayı hoş görmezdi”
anlamını içeren hadis mealleri Buhari, Muslim ve Tirmizi’de geçmektedir. Bunun sebeplerinden birinin de sabah namazına uyanamama tehlikesinin olduğu belirtilmiştir.
4.Tedbir Almak
Tüm bunları yapıyor ancak hala sabah namazı için uyanmakta güçlük çekiyorsanız alabileceğiniz hem maddi hem manevi birtakım önlemler mevcut. Öncelikle, gece yatmadan önce “Ayetel Kursi” ve “İnna atayna” gibi sureler okunabilir. Ayrıca Peygamberimizin (s.a.v) gece yatmadan önce yaptığı duaları okuyup ardından Allah’tan sabah namazına uyanmak istenebilir. Bununla birlikte maddi olarak da, duyabileceğimiz şekilde bir alarm kurmak mümkünse hemen kapatabileceğimiz pozisyonda tutmamak ve tekrarını açmak alabileceğimiz en kolay tedbirlerden. Ayrıca birisinden sizi uyandırmak üzere yardım istemeniz de kalkmanızı kolaylaştıracaktır inşaallah. Zira ayette;
“İyilik ve takvada yardımlaşın” (Maide 2) buyrulmaktadır.
5.Uyanır Uyanmaz Kılmak
“Sabah namazı için alarmı duyuyorum ve ama bu sefer de yataktan bir türlü kalkamıyorum ve bir bakmışım namaz geçmiş” diyorsanız, bunun göründüğü üzere en büyük çaresi, alarmı ya da başka bir uyarıcınız varsa onu duyar duymaz, yani uyanır uyanmaz yataktan fırlamak. Yoksa şeytan sizi kaldırmamak için elinden geleni yapacaktır;Özellikle “Birazdan kalkarım, daha 15 dakika var” gibi cümleler genellikle kalkamamakla neticeleniyor. Dolayısıyla bu son noktada da tüm diğer saydığımız maddelerde olduğu gibi kararlı ve azimli olmak gerekir. Tabiri caizse; kahramanlığınızı sergilemeli ve bu son adımda şeytanın bacağını kırmalısınız..
6.Kaylule Yapmak
Kaylule yani öğle uykusu Peygamberimiz (sav)’in sünnetlerinden. Zira;
“Gündüz orucu için sahur yemeğinden ve gece ibadetine kalkmak için “kaylûle”den yararlanın” (İbn Mâce, Savm, 22)
buyurmuşlardır. Sehl’den rivayet edildiğine göre de şöyle geçmektedir;
Bizler Peygamber (s.a.s)’le birlikte Cuma namazını kılardık, “kaylûle” ondan sonra olurdu” (Buhârî, Cuma, 40)
Bu uykunun kuşluk vaktinden (öğle namazı öncesinden) ikindi öncesine kadar yapılabileceği belirtilmiştir. Yarım saat kaylule uykusunun iki saat gece uykusuna denk geldiği söylenmiştir. Dolayısıyla hem nafile olan gece ibadetleri hem de farz olan sabah namazı için bu uykunun bereketinden yararlanmak hem sünneti işlememize vesile hem de uykusuzluktan ötürü sabah namazına kalkamamanın en büyük çözümlerinden biri olacaktır inşaallah.
Sabah ezanı vaktinde uyanıp işe gidiyorum.. İşe geç kalmaktan, iş verenlerimin bana kızmasından çok korkuyorum.. Fakat aynı korkuyu sabah namazını kılmadığım için yaşayamıyorum. Söz konusu para olunca erkenden uyanıyoruz fakat rabbimizin huzuruna çıkmaya gelince saatin çok erken olduğunu bahane ediyoruz.. Rabbime karşı o kadar mahcubum ki..
Õlmeyecegini Garanti ediyorsan namaz kılma Grek yok ama ölüm bir gün senide bulacaksa eğer namazını en kısa zamanda kıl biraz daha erken kalkmaya çalış namazın affı yok malesef yanmak mi güzel cennet bahçesinde gezmek mi buna kendin karar vermelisiniz..
hiçbir şey için geç değil. Allah bana gelin af dilenin sizi affedeyim buyuruyor.Mahcubiyet duyman iyi birşey çünkü aklında namaz var. ve 5 dk nı ayırıver kardeşim.çeşitli sebeplerle işe geç kaldığın olmuştur patronun seni hemen kapının önüne koymaz ve 5 dk dan geç kalmazsın.
Allah hepimizi şeytandan korusun
Valla ben de kalmak istiyorum ve sürekli yanlışsız namazlarımı kılmak istiyorum nolur bana yardımcı olun lütfen Allah rızası için her vakit namazımı dosdoğru kılmak istiyorum
Sen Allah’ın yolundan ayrılma her namazını kılmaya çalış. Bir zaman sonra kılmadığın vakit seni huzursuz edecektir
Peygamberimiz (s.a.v) ‘in “Ölmeden önce ölünüz” hadisi aslında dünya hayatında neleri , hangi amelleri yanımızda götürüyor olduğumuzu sorgulamamızı ve Allah’ın huzuruna rica etmeyip emir ettiği farzlardan olan namazı ne kadar ciddiye aldığımızı gösteriyor. Bir gün ölecegimizin bilincinde olup dünya hayatında öldügümüzü düşünüp , ne kadar çok sabah namazı kaçırdıgımızı ve maalesef kazaya bıraktıgımızı hesap edelim. Cennette buluşmak duasıyla.
Alarm için “alarmy” uygulamasını öneririm. Ayarlamanıza göre önceden belirlediğiniz bir fotoğrafı çekmeden alarm susmuyor bir süre. Matematik işlemi çözme, karekod okutma vs. gibi başka seçenekleri de var.