Kabz hali: Tasavvufi bir terim olarak kabz takallüs, sıkılma, sıkışma anlamlarında olup, yayılma, açılma, iç açılması demek olan “bast” ın zıddıdır. Kabz, korku (havf) durağına tekabül eden ruhi bir haldir. İnsanda bu sıkıntı halini meydana getirenin Allah olduğu kabul edilir. Balon gibi hafif bir ruha erişmek için hepimizin bildiği(!) iki hamleyi bir kez daha gözden geçirip hatırlamaya ve deneme vesilesi olmasına ne dersiniz? Evet basit ama kurtuluşa eren yolların çok girift olduğunu kim söyledi?
1. Abdest Almak
Bilindiği üzere abdest almanın insanın üzerinde hem beden hemde ruh açısından faydası büyüktür. Abdestin faydaları hadislerle belirtildiği gibi bilimsel olarakda ispatlanmıştır.
“Müslüman veya mümin bir kul abdest alır ve yüzünü yıkarsa, gözleri ile bakarak işlediği her günah abdest suyu veya suyun son damlası ile yüzünden çıkar. İki elini yıkadığında, elleriyle tutarak işlediği her günah abdest suyu veya suyun son damlası– ile ellerinden çıkar. Ayaklarını yıkadığı zaman, ayaklarıyla yürüyerek işlediği her günah abdest suyu –veya suyun son damlası– ile ayaklarından çıkar. Neticede o mümin kul günahlardan temizlenmiş olur.”(Müslim, Taharet 32)
Bu hadisten yola çıkarak abdestin günahları döktüğünü görüyoruz ve ruhunda bedene sığmaması (kabzı) günahların insana bir süre sonra dayanılmaz sıkıntılar vermesinden ortaya çıkmaktadır.
2. Kuran-ı Kerim Okumak
Allah’ın emir ve yasaklarını öğrendiğimiz bu kutsal kitap bir eşyaya ait olan kullanma kılavuzu misali, insanın kullanma kılavuzudur.
Örneğin; bir dolabı veya elektrikli bir eşyayı kullanım kılavuzuna göre kullandığımız zaman o eşyadan uzun süreli ve verimli bir menfaat sağlamış oluruz. İşte sebebi belli olmayan ve aniden arıza veren eşyanın sorununun ne olduğunu anlamak için kullanma kılavuzuna nasıl bakıyorsak insanın ruhu da bedenine sığmadığı zamanlar (kabz hali) kendi kullanma kılavuzu olan Kur-anı Kerim’i okumalıdır. Kur-an okumak boş zaman bunalımından, meşguliyetin yüksek hazlarına, kahvelerin zehirli havasından sıcak aile yuvalarına çeker.
Yalnızca bir kaç ayete baktığımı zaman dahi ruhun ferahladığını hissedebiliriz.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
1. Biz, senin göğsünü yarıp genişletmedik mi?
2. Ve yükünü indirip atmadık mı?
3. Ki o, senin belini bükmüştü;
4. Senin zikrini (şanını) yüceltmedik mi?
5. Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.
6. Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır.
7. Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın (dua ve ibadetle) yorulmaya devam et.
8. Ve yalnızca Rabbine rağbet et.(İnşirah Suresi)
Kuran’da Yüce Rabbimiz
لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا (La yükellifullahi nefsen illa vus’aha…) ayeti ile kalbimize su serpmemize yardımcı olmuştur. Ayetin meali ise Allah hiçbir insana kaldıramayacağından fazla yük vermez. İşte bu ayet ruhu kabza girmiş bir insanı iplerle yere bağlamış kucak dolusu uçan balonlar misali hafifletmektedir.
0 Yorum