“Rabbim! Benim ilmimi arttır.”
İşte size Ramazan’ın, yılın kalanının ve inşaAllah bütün hayatınızın bereketli geçmesi için birkaç öneri. Lütfen yazıyı dikkatlice okuyun ve Allah’ın izniyle bu amelleri olabildiğince uygulamaya çalışın.
1.Sabah namazından sonra oturmak ve güneş doğana kadar Allah’ı zikretmek
“Kim sabah namazını cemaatle kılar, sonra güneş doğuncaya kadar oturup Allah’ı zikrederse ve sonra kalkıp iki rek’at namaz kılarsa eksiksiz edâ edilmiş bir hac ve umre sevabı alır.” (Tirmizî, Ebvâbu’b-Salât, 412 hadis no: 586)
Allah’ın zikri; O’nu anmak, hatırlamak, düşünmek, tabiri caizse gündemde tutmak demektir. Ki Müslümanlar olarak bizim daha önemli bir gündemimiz olmamalıdır.
“Sabah akşam Rabbinin ismini an.” (İnsan, 76:25)
“ İman edenlerin kalpleri Allah’ın zikriyle huzura kavuşmuştur. Dikkat edin, kalpler ancak Allah’ın zikri ile yatışır ve huzur bulur.” (Rad, 13:28)
2.Her gün 12 rekat nafile namaz kılmak
“Her kim, dört rekât öğle namazının farzından önce, iki rekât öğle namazının farzından sonra, iki rekât akşam namazının farzından sonra, iki rekât yatsı namazının farzından sonra ve iki rekât sabah namazının farzından önce olmak üzere on iki rekât sünnete devam ederse, cennette onun için bir ev yapılır.” (Tirmizî, hadis no: 379)
Bu tam manasıyla Allah’la iletişime doymamak demektir.
“Öyleyse Beni anın ki, Ben de sizi anayım; Bana şükredin ve Beni inkar etmeyin.” (Bakara, 2:152)
3.Camideki derslere katılmak
“Kim bir hayrı öğrenmek veya bir hayır(iyilik) öğretmek için mescide giderse, ona tam bir hacının hac sevabı verilir.” (Taberani)
4.Hasta birini ziyaret etmek
“Hasta bir Müslümanı sabah ziyaret edene, akşama kadar; akşam ziyaret edene ise sabaha kadar yetmiş bin melek dua ve istiğfar eder. Cennette de kendisine bir bahçe verilir.” (Tirmizi)
“Şüphesiz Allah, takva sahipleri ile ve iyilikte bulunanlarla beraberdir.” (Nahl, 16:128)
5.İftar vermek
“Kim bir Müslüman kardeşine iftar vakti yemek yedirirse, onun sevabı kadar da kendisine sevap yazılır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm: 82; İbni Mâce, Sıyam: 40)
“İşte onlar, iyiliklere koşuşurlar ve iyilik için yarışırlar.” (Mü’minun, 23:61)
6.Kadir gecesinde dua etmek
“Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.” (Kadir, 97:3)
7.Alışverişte Allah’ı hatırlamak
“Kim çarşıda veya pazarda ‘Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh, lehu’l-mülkü ve lehu’l-hamdu yuhyî ve yumît ve huve alâ külli şey’in kadîr’ (Allah’tan başka ilah yoktur. O birdir, ortağı yoktur. Mülk O’nundur ve hamd O’na aittir. Dirilten ve öldüren O’dur. O her şeye güç yetirendir.) derse, Allah Teâlâ ona bir milyon iyilik yazdığı gibi onun bir milyon kötülüğünü de siler.” (Tirmizi)
Allah’ı hatırlamak alışverişimizde aşırıya kaçmamızı da engeller.
“… Kesinlikle Allah israf edenleri sevmez.” (Araf, 7:31)
8.Allah’tan kardeşlerimiz için af dilemek
“Her kim, mümin erkek ve kadınlar için mağfiret dilerse, her mümin ve mümineye karşı ona bir sevap yazılır.” (Buhari, et- Tarihu’l Kebir No: 2564)
“Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O’na tevbe edin! Doğrusu Rabbim çok esirgeyen, çok sevendir.” (Hud Suresi, 11:9)
9.Hamd ve Tesbih
“O halde Rabbini hamd ile tesbih et. Ve secde edenlerden ol.” (Hicr Suresi, 15:98)
“Rabbini hamd ile tesbih et, O’na istiğfar et, çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir.” (Nasr Suresi, 110:3)
Ebu Hureyre(r.a.) tarafından rivayet ediliyor:
“Her kim günde yüz kere ‘Subhanallah ve bi-hamdihi’ (Allah’ı, O’na hamd ederek tesbih ederim) derse o kimsenin günahları deniz köpüğü kadar bile çok olsa dökülür.” (Buhari, 6042; Muslim 2691)
10.Subhanallah
“O halde, haydi tesbih et Rabbinin yüce ismiyle.” (69:52)
Kim 100 kere Subhanallah derse bin günahı silinir, bin sevap kazanır. (Muslim, 2073)
–Ebu Umame(r.a)dan rivayetle Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Her farz namazdan sonra ayetel kürsiyi(Bakara Suresi’nin 255.ayeti) okuyan kimsenin cennete girmesi için ölümden başka engel yoktur.” (Tirmizi)
-İbn-i Mesud’dan rivayetle Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Her kim bir gece içerisinde Bakara suresinin son iki âyetini (Amenerrrasûlü) okursa, artık o iki âyet ona kâfi gelir.” (Buhari, Fedailül-Kuran, 10, 27, 34)
– “Her kim Kâfirun Suresini okursa, Kuran’ın dörtte birini okumuş gibi olur.” (Tirmizi, Fedailül-Kuran, 10)
-Kehf Suresini, her kim cuma günü bir kere okursa, ertesi cuma gününe kadar bütün kazalardan, belâlardan hak teâlâ kendisini korur, âhir zaman fitnesinden, deccalden ve şerlerinden emin olur, sıhhat ve afiyet ihsan buyurur.
-Kim cuma günü Kehf Suresini okursa, onun için ayağını bastığı yerden göğe kadar bir nur fışkırır. Bu nur kıyamet günü onun yolunu aydınlatır ve o kişinin iki cuma arasında işlemiş olduğu küçük günahlar bağışlanır.
Bu önemli duaları ezberleyelim inşallah:
-İftardan önce yapılabilecek orijinal bir dua: Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşaAllah mükâfat gerçekleşti. (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaAllahu Teâlâ) (Ebû Dâvûd, Sıyam 22)
-Kadir gecesi arayışındayken yapılabilecek güzel bir dua: Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affeyle. (Allahumme inneke afuvvün kerîmun tuhibbul afve fa’fu anni) (Tirmizi)
theidealmuslimah.com’dan alınarak Suffagah.com için çevrilmiştir.
0 Yorum