Psikolojik Danışman, Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki 3 Fark


0

Psikolojik danışman, psikolog ve psikiyatrist… “Ya hu bu üç meslek dalı da ‘psikoloji’ ile alakalı, bunu anladık ama farkları neler?” diyorsanız, bu içeriğimize bir göz atabilirsiniz!

Bu konuda zaman zaman kafa karışıklıklarının yaşandığını görüyoruz. Bu anlamda, çevremizi daha etkili bir biçimde yönlendirebilmek adına bu üç ruh sağlığı mesleğinin farklardan kısaca bahsedelim.

Ruh sağlığı problemleri ve zihni rahatsızlıklar genetik olabilir ya da yaşanan ağır olaylar sonucu meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklara yakalanmış olmak, dini anlamda zayıf olmak anlamına gelmez. Ayrıca bu hastalıkların tedavisi için çaba göstermek de yine dini bağlamda yanlış değildir. Dolayısıyla nasıl ki, hasta olduğumuzda doktorumuza gidiyorsak, ruhsal ve zihinsel olarak rahatsızlandığımızda da bu üç meslek grubundan kişilere başvurmamız çok faydalı olacaktır. Bu şekilde sebeplere yapışarak, Rabbimizden manevi sağlığımızı geri vermesini dilemiş oluruz. Bu konuda ek kaynak anlamında izlemenizi tavsiye ederiz: Zihinsel Hastalıklar Bir Gerçektir

Rabbimiz maddi, manevi, zihni ve psikolojik sağlımızı korusun ki, dünyamız, ahiretimiz ve İslam davamız adına rahatça çalışabilelim.

1) Psikolojik Danışman

Psikolojik Danışmanlar, üniversitelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümlerinden mezun olan kimselerdir. Psikolojik Danışma kavramı ise, bireylerin ruh sağlığı, iyilik hali, kişisel, sosyal, akademik ve kariyer hedeflerini gerçekleştirmesi, kendini anlaması, potansiyelini geliştirmesi ve sağlıklı kararlar alabilmesi, ayrıca sorunlarıyla baş edilmesi adına psikolojik danışmanlardan yardım ve destek alması sürecinin adıdır.

Mezun olduklarında pek çok alanda çalışabilmektedirler. Çalışabilecekleri alt alanlar:

  • Ruh Sağlığı Alanı:Psikolojik Danışmanlar mezun olduklarında, “psikolojik danışma” yaparlar ve normal ruh sağlığına sahip insanlara hizmet ederler. Özel danışmanlık şirketlerinde, terapi merkezlerinde çalışabilmektedirler. Bireysel psikolojik danışma ve grupla psikolojik danışma yapabilirler.
  • Okul Psikolojik Danışmanlığı: Eğitim ve öğretimin her kademesinde psikolojik danışmanlara fazlaca ihtiyaç duyulmaktadır. Okulun atmosferini olumlu hale getiren, ruh sağlığı sorunlarında gerekli yönlendirmeleri ve gözlemleri yapan, çocukların eğitim ve öğretimden gerekli verimi alabilmelerini sağlayan, velilerle iletişim kurarak onları eğiten kişilerdir.
  • Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Danışmanlığı:Özel bir eğitim ve ilgi gerektiren engelli çocukların ve bireylerin daha verimli bir biçimde eğitilmesi, velilere destek sağlanması ve bilgilendirilmesi gibi sorumlulukların bulunduğu bir alt alandır.
  • Çift ve Aile Danışmanlığı:Çiftlerin, evli bireylerin yaşadıkları sorunlar ve uyum problemleri gibi konular hakkında yapılan psikolojik destektir. Anlaşmazlık ve boşanmaların arttığı günümüzde, önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra aile danışmanlığında, toplumun en önemli kurumu olan ailenin, içinde meydana gelen çatışmalar ve sorunlar ele alınmaktadır. Tıpkı bir makineye benzeyen ailenin tıkır tıkır, sağlıklı bir biçimde işlemesi gerekir. Sistemde yaşanan bir sorun, nasıl ki tüm makineyi etkilerse, ailede de yaşanan bir problem, tüm aileyi etkilemektedir.
  • Kariyer Danışmanlığı: Kişinin kariyer hedeflerine amaçlarına, kariyer rollerine karar vermesi, sorumluluklarının ve potansiyelinin farkına varması, kendini planlayabilmesi, kariyeriyle ilgili çatışma ve sorunlarla başa çıkabilmesi adına bireysel ya da grupla sürdürülebilen psikolojik danışma sürecidir.

2) Psikolog


Psikoloji bilimine dair kısa bir tanım yapmak gerekirse, insan davranışlarını ve zihinsel süreçlerini konu alan bilim dalıdır. Psikologlar üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun bireyleridir. Hem psikolojik danışmanlar hem de psikologlar, psikoloji kuramları ve bilimsel bilgiler ile insan davranışlarını açıklamaya çalışırlar. Psikologlar, birazdan yazacağımız alt alanlarından olan Klinik Psikolojide yüksek lisans yaptıklarında, tam anlamıyla ve donanımlı bir terapist olurlar ve terapi yaparlar. Oldukça önemli olan bu meslek dalında olan bireyler de pek çok alanda istihdam sağlayabilmektedirler.

  • Sosyal Psikoloji
  • Gelişim Psikoloji
  • Deneysel Psikoloji
  • Bilişsel Psikoloji
  • Endüstriyel ve Örgütsel Psikoloji
  • Eğitim Psikolojisi
  • Klinik Psikoloji
  • Sağlık Psikoloji
  • Spor Psikoloji
  • Adli Psikoloji


3) Psikiyatrist


Üniversitelerin Tıp bölümünden mezun bireyleridir. Doktor olurlar ardından uzmanlık sınavlarına girerek, “Psikiyatri” dalından mezun olurlar. Bu şekilde hastanelerde ya da özel danışma merkezlerinde çalışabilirler. Danışanlar kendilerine geldiğinde, gerekli gördükleri takdirde ilaç yazarlar. Bu noktada belirtmemiz gerekir ki, bazı insanlar yazılan ilaçlardan çekinerek kullanmaya dirençli olabilirler. Yan etkileri insanları korkutabilir. Ancak bilinmelidir ki, her ilacın az da olsa yan etkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla bu durumda doktoru dinlemek ve ilacın yan etkilerini gözlemlemek yerinde bir davranış olacaktır. Eğer ilaç çok sıkıntı verirse, zaten psikiyatrist o ilacı değiştirecektir. Bireylerin psikiyatrik rahatsızlıkları, örneğin depresyon, beyin fonksiyonlarını ve düşüncelerini etkileyen bir hastalıktır. Dengesi bozulan beyin fonksiyonları da ancak ilaçla düzebilmektedir. Bireyin düşünce inşası ise, terapi sayesinde gerçekleşmektedir. Her psikiyatrist terapi yapmamaktadır. Bu durumda, ilaç verildiyse, ilacı düzenli kullanmak yararlı olur. Ayrıca psikiyatrist kendisi terapi yapmıyorsa, terapi yapacak bir psikoloğa yönlendirebilir. Böylelikle, bir yandan ilaçla beraber beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi, diğer yandan da terapi sayesinde düşünce, duygu ve davranışların yeniden yapılanması sayesinde, kişi inşallah şifasını bulur.

Kaynaklar: www.psikolojidenoku.com

Bu içerik Esra Ceran tarafından yeniden düzenlenmiştir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
1
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
1
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
1
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
1
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı