Milletleri millet yapan ve o milleti diğer milletlerden ayrı bir millet yapan temel esaslardan birisi de o milletin kullandığı dil ve alfabesidir. Dil; fikir dünyasının tezahürüdür, kendini ifade edebileceği iletişim aracıdır. Milletin hatırası, ruhu, özü, mayasıdır. Dilini kaybeden milletler, hatırasını, hafızasını hem ferdi hem de milli kimliğini, açıkçası her şeyini kaybetmeye yüz tutmuştur. Dil şuurunu kaybeden bir millet, millet olma şerefini kaybetmekle yüz yüze gelir. Lisan ve yazısını kaybeden bir millet, hafızasını kaybetmiş demektir. Böyle bir millet, kendi kültürüne ve tarihine yabancılaşır, geçmişte ne olduğunu unutur, bugün ve gelecekte ne olacağını bilemez hale gelir.
1. Osmanlıca Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokolle tüm Türkiye’de Osmanlıca kursları düzenlenmektedir. Kurslar Halk Eğitim Merkezlerinde, Kredi Yurtlar Kurumunda, Gençlik ve Spor Merkezi kurslarında düzenlenmektedir. Bu kurslar 4 kur üzerinden eğitim yapmakta olup, ön kayıt işlemi için www.osmanlicaegitim.com/ linkinden başvuru yapılabilir.
2. Osmanlıca Dergi
Ocak 2013’te 3 ayda bir yayınlanmaya başlayan dergi, 2014 yılından itibaren aylık olarak yayınlanmaya başlamıştır. 40 sayfalık içeriğinde başlangıç düzeyinde olanlarında pratik yapıp okumalarını hızlandırabileceği bölümler olmakla birlikte, ileri düzey içeriklerde -açıklamalarıyla birlikte- yer almaktadır. Ağustos ayı itibariyle 60. sayısı yayınlanan dergi içeriğinde okuma metinleri, tarihte bu ay, kelimelerin kökenlerine yolculuk, deyimler ve hikayeleri, belge ve kitabe okumaları, hüsnü hat ve Osmanlıca yazabiliyorum köşeleri, yemek tarifi, Osmanlı tıbbı, ödüllü bulmaca gibi çok sayıda başlık yer almaktadır. Dergiye osmanlicadergi.com ulaşabilirsiniz.
3. TRT Diyanet Osmanlıca Video Dersler
Kaynak: http://www.kuranogreniyorum.tv
Osmanlıcayı birebir öğrenme imkanı olmayanlar için TRT Diyanet kanalında yayınlanan video dersler bu alandaki boşluğu ziyadesiyle dolduruyor. 4 kur üzerinden en basitten en zora doğru anlatılan dersler, düzenli takip edildiğinde Osmanlıca öğrenmek oldukça kolaylaşıyor.Video derslere Trt Diyanet’in youtube hesabından ulaşabilirsiniz..
4. Telefon Uygulaması
Hayatımızın birer parçası haline gelen telefonları daha verimli ve faydalı kullanma adına bu alanda hazırlanan bir uygulamayı tavsiye ediyoruz. ”Osmanlıca Elifba”.. Osmanlıca Elifba uygulaması, Hay Teknoloji‘nin hazırladığı, kırmızı ekran yüzüne sahip oldukça kullanışlı bir çalışma. Program içeriğinde harfler ve okutucu harfler bölümleri başlangıç itibariyle değerlendirilmeli, ondan sonra kelime ve cümle örneklerine geçilmelidir.
5. Basılı Kaynaklar
Kitaplar benim için olmazsa olmaz diyen dostlarımız için hazırlanan kitapları da elbette bu başlık altında sizlerle paylaşmış olalım. Başlangıç için hazırlanan Osmanlıca usul, Osmanlıca Elifba, Osmanlıca Güzel Yazı Defteri ve Kolay Okuma Metinleri gibi çalışmalara Hayrat Neşriyat sitesinden erişebilirsiniz.
Ayrıca, Osmanlıca okuma kitaplarına da www.hayrat.com.tr/kategori/osmanlica-yayinlar/osmanlica-okuma-kitaplari.aspx bu linkten erişmek mümkün.. Yine Beyan yayınlarından seri halde basımı yapılan ”İki dil bir kitap: Osmanlıca ve Türkçe” serisine de bakılmalıdır.
Tamamda Osmanlıca öğrendik diyelim ondan sonra ne olacak,iş alanı var mı,para kazandıracak mı
öğrenilen her şeyin parayla ilişkilendirilmesi sizin hayata bakış açınızla ilgili.. Şunu da ekleyeyim ama bu sahada uzmanlığa erişirseniz para da kazanabilirsiniz..
Esselamu aleykum.
Ben Osmanlıcayı yukarıda mezkur “Osmanlıca Elifbası” uygulamasından öğrenenlerdenim. Biraz istikrar, azim ve sabırla ve bit-tabi’ Allah’ın yardımıyla Elhamdülillah muvaffak oldum. Kur’an’ı biliyorsanız gerçekten öğrenmesi çok basit, hatta eğlenceli bir lisan 🙂
Selametle…
Tebrikler…
MAŞALLAH. ALLAH KAL
PLERİMİZE İLİM SEVGİSİ VERSİN