Bu yazımızda, Osmanlı’nın maddi açıdan en zor zamanlarından birini yaşadığı bir dönemde, İrlanda’da yaşanan kıtlık üzerine İrlanda halkına yaptığı yardım anlatılmaktadır.
Büyük İrlanda Kıtlığı
1845’te Büyük İrlanda Kıtlığı bir milyondan fazla insanın ölümüne yol açmıştı. Osmanlı Sultanı Halife Abdülmecid İrlandalı çiftçilere 10.000 Sterlin yardımda bulunma niyetini ilan etti ancak İngiltere kraliçesi sultandan yalnızca 1.000 Sterlin yardımda bulunmasını rica etti çünkü kendisi sadece 2.000 sterlin yardım göndermişti. Sultan bunun üzerine 1.000 sterlin yardım gönderdi fakat buna ilaveten gizlice yemek dolu üç gemi gönderdi. İngiliz sarayının İslam devletinin gemilerinin Cork City ve Belfast limanlarına girişini engelleyeceği söylendiyse de sonunda gemiler küçük Drogheda limanına yanaşmayı başarıp yükünü boşalttı.
İrlandalıların Teşekkür Mektubu
İrlandalılar, Osmanlı İslam Devleti’nin Halifesi’ne teşekkür olarak şu mektubu gönderdiler. “Biz, İrlanda’nın soyluları, beyefendileri ve yerlileri, Osmanlı Sultanının kıtlık felaketinde yapmış olduğu cömert yardımları için şükran ve minnetimizi ifade etmek isteriz. Süregelen açlık ve ölüm tehdidinden korunabilmek için diğer devletlerin yardımına başvurmak bizim için kaçınılmazdır. Osmanlı Sultanı’nın bu çağrıya karşılık verdiği cömert cevabı Avrupa Devletlerine bir örnek teşkil edecektir. Bu zamanında atılan adımla çokları yok olmaktan kurtuldu ve rahat bir nefes aldı. Onların adına şükranlarımızı sunar ve Osmanlı Sultanı’nın ve hükümranlığının başımıza gelmiş bulunan acılardan korunmasını umarız.”
Bir Rahibin Ağzından Sultan Abdülmecid
1853’te Hristiyan rahip Rev. Henry Christmas hadise ile ilgili ve İslam Devleti Halifesi Sultan Abdülmecid hakkında şunları yazdı:
“Bir veya iki anekdot bu şahsın gerçek yüzünü ortaya koyacaktır. Sultan, İrlanda’daki kıtlık zamanında, o mutsuz ülkede yaşanan sıkıntıyı duydu; derhal Britanya büyük elçisine yardım etme niyetini bildirdi ve bu amaçla büyük miktarda para teklif etti. Kendisine yardım miktarının, kraliçe tarafından önerilenle sınırlandırılmasının doğru olacağı ifade edildi ve bu sebeple daha fazlasının majestelerinden kabul edilemeyeceği bildirildi. Buna karşılık sultan, yapılan ricayı, sempati göstererek kabul etti ve en uygun yolla bağışını gönderdi.”
Drogheda Futbol Kulübünün Armasındaki Hilal ve Yıldız
Önceki İrlanda Başkanı’nın (Mary McAleese) Türkiye ziyareti sırasında Türk mevkidaşı ile toplantısı sırasında, Osmanlı Halifesi tarafından İrlanda için gönderilen insani yardım sebebiyle İrlanda insanının minnettarlığını ifade eden bir demeç verdi. “Bu gün, Drogheda United FC İrlanda Futbol Kulübü, Drogheda kasabasına ulaştırılan Osmanlı yardımının anısına resmi armasında Osmanlı hilali ve yıldızını dalgalandırmaktadır.”
Drogheda Halkının Minnet Duygusu
Getirdikleri yiyeceği teslim ettikten sonra Osmanlı denizcilerinin kaldığı söylenen odanın bitişiğindeki Westcourt Oteli bir levha sergiler:
“Büyük İrlanda Kıtlığı 1847 – Türkiye insanının İrlandalılara gösterdiği cömertliğin takdir ve hatırasına.”
Hilafet Makamı
600 yıldan fazla ayakta kalan ve Filistin, Irak ve Suriye gibi bölgeleri de kapsayan büyük bir coğrafi bölgeye hükmeden Osmanlı İmparatorluğu Rasulullah Muhammed (s.a.v.) zamanından beri süregelen İslam Devletlerinin son başarısıdır ve tarih halifelerin adalet ve insanlığına tanık olmaktadır. Halife, Müslüman veya gayrimüslim ayrımı yapmadan insanların ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılardı. Ayrıca eğitimin, bilimin ve sanatın gelişmesini sağlardı.
Osmanlı gibi imparatorlukların bazı kusurları olmasına rağmen, halifeler veya İslam devletlerinin sadece şiddet, ölüm ve terörizm ile alakalı olduğu yönündeki anlatım dürüst değildir. Kıt beyinleri ve satılmış zihinleriyle hilafet makamının şerefini kirleterek ve kötü her yönüyle kötü örnek olarak İslam’a ve müslümanlara zarar veren küçük gruplara karşı uyanık olmalı ve hilafetin aslında ne olduğunu herkese gür bir sesle duyurmalıyız.
Kaynaklar
(http://ilmfeed.com/when-the-islamic-state-came-to-irelands-aid/)
0 Yorum