Ölmeden Önce Neler Okuyalım Serisi: 3- İslami Eserler-İlmihal


0

Ölmeden Önce Neler Okuyalım Serisi’nin 3. konusu olan İlmihal ile karşınızdayız. İlmihal kapsamına giren bilgiler, dinin mükellef saydığı herkesin öğrenmesi gereken bilgilerdir. Çünkü her müslümanın dinî hayatını tanzim ederken lazım olanı bilmesi bir borçtur.Dolayısıyla ilmihal denince, bir kitap türünden önce İslâm’ın bir müslümanın hayatına tatbiki anlaşılmalı ve bu mantık üzerinden ilm-i hal denen bilgiler öğrenilmelidir.

1. Büyük İslam İlmihali

İlmihal ve fıkıh kitapları açısından ilk müracaat edilebilecek eser Ömer Nasûhî Bilmen’in klasik sayılabilecek ilmihalidir.

2. Açıklamalı-Muamelatlı İslam İlmihali

Ali Fikri Yavuz’un açıklamalı-muâmelâtlı İlmihâli. Eski İstanbul Müftüsü olan Ali Fikri Yavuz Bey’in kaleme aldığı bu eser; benzeri birçok kitabın hazırlanmasında kaynak olarak başvurulan nadide bir yapıttır.

3. İslam, Âile ve Ticaret

Prof. Dr. Hamdi Döndüren’in İslâm, Âile ve Ticaret .Müslümanca yaşama fikrini kuvveden fiile aktarmak isteyen herkesin müracaat edebileceği önemli bir başucu kitabı… Müslüman alış veriş, kiralama, rehin, ipotek ve ortaklıklar gibi her türlü muameleyi Allah’ın razı olduğu, Rasûlullah’ın tasvib ettği ölçüler dahilinde yürütmekle mükelleftir. Bunun için İslam’ın temel ölçülerini bilmek ve yeni oluşan durumlara dair ehlinin ne söylediğini takip etmek durumundadır. “Kişi yapacağı ticaretin İslâmî esaslarını bilmeli” düsturuyla kaleme alınan Ticaret Rehberi’nde, İslâm’ın ticârî hayatı tanzim eden prensipleri delilleriyle birlikte herkesin anlayacağı sadelikte açıklanıyor. Eser, bu yönüyle geniş kitlelere İslâmî hassasiyet aşısı zerkedecek niteliktedir. Alış verişle ilgili akla gelebilecek sorulara vukufiyetle verilen cevaplar, kitabın pratik hayatta faydalanabilirliğini arttırıyor. Yaşamak için bilmek, bilmek için okumak gerek.

4. Aile ilmihali

Faruk Beşer ve Hayreddin Karaman’ın âile ilmihâlleri ve kadınlara yönelik meselelerle ilgili araştırmaları da kayda değer diğer eserlerdir.

5. İslm Fıkhı Ansiklopedisi

Daha geniş araştırmalar için Vehbe Zuhaylî’nin İslâm Fıkhı Ansiklopedisi (10 cilt, Risâle) ve Ömer Nasûhî Bilmen’in Istılâhât-ı Fıkhiyye Kâmusu (8 cilt)’na bakılabilir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
1
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

4 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı