Bismillah
Okumak, mü’min için ilk emir. Rabbimiz kitabını indirdiğinde ilk olarak ‘ikra’ kelimesiyle başlattı. Okumakla Müslüman kadar birbirine uyumlu iki kelime zor bulunur. Bizler sizler için Ölmeden Önce Neler Okuyalım adı altında bir seri başlattık, müslüman ve okumak deyince de önce Kur’an-ı Kerim’den başlamak gerektiği için ilk olarak kitabımız Kur’an’ı okumak ve anlamaktan başladık. İstifadeli olsun.
1. Kur'an-ı Kerim
Kur’an-ı Kerim’in bizim için bir kanun kitabı olması, bizim hayatımızı yönlendiren ilk ve yegâne kaynak olması, onun okunarak ibadet şeklinde değerlendirilmesine engel değildir. Müslüman namaz kılar gibi Kur’an da okur. Zekât verir gibi Kur’an da okur. Bismillahirrahmanirrahim diyerek başlayan herhangi bir suresi Kur’an-ı Kerim’in, okunurken ibadettir. Hayata tatbik edilirken filan hükmü uygulanırken de zaten Allah’ın emri yerine getirilmiş olur. Müslüman kaldı ki; Rasulullah sallallahu aleyhi ve selleme indirilen Kur’an-ı, ümmet olduğu zaman, Muhammed aleyhisselamın ümmeti olduğu zaman; hayat rehberi, kanunu, bağlayıcı, tatbik edeceği ilkesi olarak benimsediği zaman nasıl Müslüman olmanın gereğini yapıyorsa; sabah, akşam, gündüz, evde, iş yerinde, camide, ezber bildiğini sokakta euzubesmele çekerek okurken de aynı Müslümanlık ilkesini tatbik etmiş olur.Müslümanlar, Allah’ın kitabını yaşamak ve okumak durumundadırlar. Bu okuma şüphesiz Kur’an-ı Kerim’in kendi dili olan Arapçasından, bir. İki; o Arapçanın da Kur’an’a mahsus olan tecvidi üzerinden okunur.
2. Hakkın Daveti, Kuran-ı Kerim Meali ve Tefsiri
Tefsir ilmine merak duyan ve daha önce hiç tefsir okumamış, İmam-Hatip Lisesi veya bir Kur’ân Kursu’nda eğitim almış kardeşlerimize, öncelikle Prof. Dr. Ömer Çelik’in beş ciltlik “Hakk’ın Dâveti, Kur’ân-ı Kerîm Meâli ve Tefsiri” (Erkam Yayınları) eserini tavsiye edebiliriz
3. Safvetüt-Tefasir
Daha ileri okumalar için Safvetü’t-Tefâsir (7 cilt, İz Yayıncılık)
4. Kuran Yolu
Kur’ân Yolu (5 cilt, DİB),
5. Hak Dini Kuran Dili
Hak Dîni Kur’ân Dili (10 cilt, Azim Yayınları)
6. Ruhul-Beyan
Kaynak: salihkitaplar
Rûhu’l-Beyân (23 cilt, Erkam) okunabilir
7. Kuran Tarihi, Tefsir Tarihi
Tefsir ve Kur’ân ilimleriyle ilgili genel bilgiler almak için Prof. Dr. Muhsin Demirci’nin Kur’ân Tarihi, Tefsir Târihi
8. Tefsir Usulü ve Tarihi
Kaynak: dinikitaplık
Tefsir Usûlü kitaplarıyla yine Prof. Dr. Ömer Çelik’in Tefsir Usûlü ve Tarihi eserine müracaat edilebilir.
9. Meal
Kaynak: ehlisünnetkitap
Meâl olarak Hasan Basri Çantay’ın üç ciltlik meâli ile Diyanet vakfından çıkan heyetin yazmış olduğu meâli tavsiye edebiliriz.
Risale-i Nur eksik… Kur’an’ı Kerim den sonra ilk sırada olmalı
(Risale-i Nur eksik… Kur’an’ı Kerim den sonra ilk sırada olmalı)
Aynen katılıyorum.
Risale-i Nur, Kur’an-ı Mu’cizü’l-Beyan’ın bu asırda bir mu’cize-i maneviyesi olan yüksek ve parlak bir tefsiridir. Evet, Risale-i Nur kalplerin fatihi ve mahbubu, ruhların sultanı, akılların muallimi, nefislerin mürebbi ve müzekkîsidir.(ıslah eden)
Risale-i Nur için Kur’an’ın tefisiridir diyorsunuz. Bana Araf suresinin tefsirinin hangi risalede yer aldığını söyler misiniz?
Tavsiyeler içinde 10 ciltlik 20 ciltlik eserler gördüm…Yaşadığımız asırdan ve bu asrın insanından uzak olduğumuz sürece teşvik ve tavsiyelerimiz hep beyhude olucak. İçinde yaşadığı çağı anlayıp o asrın ağzı ve aklıyla konuşabilmeyi Allahım nasip etsin hepimize.