İçimizde bize sürekli kötülüğü emreden bir düşmanla birlikte yaşıyoruz. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in şu iki şiiri nefsimizin tehlikesini çok iyi anlatır;
-Ferhat’ın sevgilisine kavuşmak için deldiği dağ
Benim devirmek borcunda olduğum nefsimin yanında bir kum tanesi…
-Hep nefis çıkar karşıma ölüp ölüp dirilsem;
İnsandan kaçmak kolay ; kendimden kaçabilsem…
Bu tehlikeli düşmanla savaşırken silahsız değiliz elimizde yararlanabileceğimiz bir çok ipucu var biz bunlardan 10 tanesini inceleyelim inşallah
1. Taviz Vermeyin
Yaptığınız işlerden hiçbir zaman taviz vermemelisiniz. Bırakın “bugün yapmasam olmaz mı ?”yı “Yarım saat sonra yaparım” bile demeyin. En kolay sünnetlerden biri olan tebessümü alışkanlık haline getirmeye çalışıyorsunuz ve o gün oldukça moraliniz bozuk, derin bir nefes alın ve helal dairede insanlara karşı tebessüm edin. Allah rızasını kazanmak adına yapılan her ne varsa bunları ertelemek şeytandandır…
“Muhakkak ki, onlar amellerini geriye erteleyen / yarıncı kimselerdir.” (Müsned, 1/129). Ertelemek ancak inkarda artıştır…(Tevbe Suresi, 37)
2. Amellerinizin Üzerine Daima Bir Yenisini Ekleyin
Hz. Ali (r.a) “Daha iyi olmak için çabalamayan iyi olarak kalamaz” buyurmuştur. Size ne kadar zor gelirse gelsin amellerinizin üzerine yeni küçük bir amel daha eklemelisiniz. Diyelim ki tebessümü fıtratımıza yerleştirdik artık mahrem kişilere (yolda gördüklerimiz dahil) selam vermeye başlamalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Selamı aranızda yayınız (Müslim,İman 93-94)” buyurmuştur. Veyahut günlük iki sayfa kuran okumak alışkanlık haline geldi artık bunu üçe çıkarmalıyız.
3. Yapmanız Gerekenleri Çekici Hale Getirin ve Göz Önünde Bulundurun
Kendinize renkli Kuran-ı Kerim, güzel bir namaz elbisesi veya ezber kartları alabilirsiniz. Esprili sohbetler dinleyebilirsiniz, içinde uhuvvetin olduğu sohbet ortamlarına girebilirsiniz. Diğer bir önemli nokta tüm bunların ise sizin gözünüzün önünde olmasıdır. Kuran’ınız, seccadeniz diğer bir odada olmasın, sürekli görebileceğiniz bir yerde olsun böylece beynimiz sürekli onları görerek onları kullanmamız gerektiğini bize hatırlatacaktır.
4. Hedef Koyun
Başıboş ve plansız hareket etmemelisiniz. Bir yerde yazılı olmasa bile muhakkak bir plan ya da taslak olmalı kafanızda. Az ya da çok önemli değil ama bir sayı olmalı. Günde bir sayfa kuran okuyacağım deyip bunda devamlılığı sağlamalısınız. Her gün iki rekat nafile namaz (kaza namazınız varsa önce onlar tabi ki ) kılmakla başlayabilirsiniz. Çok değil sadece iki rekat, kendinizi ikna edin. Nefiste bizi çok değil sadece bir kez diyerek kandırmıyor mu? Şimdi nefsimizi kandırma sırası bizde, çok değil sadece iki rekatcık 🙂
5. Abdestli Olmaya Özen Gösterin
Zorda olsa güzelce abdest almalısınız. Böylelikle namaz kılmakta Kuran okumakta zorlanmaz, abdestli olduğunuzu hatırlayıp kötü davranışlardan kaçınırsınız. Tekrar tekrar abdest almak kişiye huzur verir, rahatlatır, serinletir (hele ki şu sıcak günlerde). Peygamber Efendimiz (s.a.v) ahirette bizi abdest azalarımınız parlamasından tanıyacak inşaAllah.
6. Bol Bol Dua Edin
Hidayet bulmak için hem çevrenizdekilere hem kendinize bol bol dua etmelisiniz. Dua kulluğun anahtarıdır. “De ki: Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin? (Furkan suresi, 77). Peygamber Efendimizin (s.a.v) ettiği duaları öğrenip görebileceğiniz bir yere yazabilirsiniz. Unutmamak için kendinize dua saatleri belirleyebilirsiniz. Gerekirse çalar saat kurar ve alışkanlık haline gelinceye kadar devam edersiniz. Yoksa nefis ve dünya meşgalesi bize dua etmeyi unutturacaktır.
7. Uygun Bir Çevre Seçin
Zaten bize sürekli kötülüğü emreden bir düşmana sahibiz birde çevremizdeki insanlar böyle olursa haramları reddetmek zorlaşacaktır. İhlaslı iyi niyetli insanlarla takılın. İçlerine girince sıkıcı olmadıklarını göreceksiniz. Bilakis hem eğlenmenize hem düşünmenize ve tabi ki düzelmenize sebep olacaklarıdır. Mevcut çevrenizden uzaklaşmak ve onlara hayır demek zor olacaktır ama birkaç kez içiniz yana yana da olsa onlara hayır deyin, bir şeylerin değiştiğini göreceksiniz. Allah’ın size Allah’tan korkan insanlar vermesi için dua edin. Namaz kılan ve özellikle Kuran okuyan insanlar bulun ve tabiri caizse onlara yapışın.
8. Oruç Tutun
Günlük plan ve işlerinize göre size en kolay gelen günleri belirleyin, bunlar pazartesi ve perşembe olsa daha güzel olur. Haftada bir, iki haftada bir, hiç olmadı ayda bir belirlediğiniz günü oruçlu geçirin. Oruç, nefsin Rabbini tanıdığı, en iyi eğitim yöntemidir.
9. Namazlarınıza Dikkat Edin
Namazınızı hemen vakit girer girmez kılmaya ve tüm rükunları sakin sakin yerine getirmeye özen göstermelisiniz. Ezan programı indirebilir, etrafınıza namazla ilgili notlar yazabilirsiniz. Namazla ilgili sohbetler dinlemelisiniz. Okuduğunuz surelerin tefsirlerine ve nüzul sebebine bakmak da size huşu ve takva katacaktır.
10. Sohbet İzleyin /Dinleyin
Uzun olmayan, dikkat çekici konularla ilgili sohbet dinleyin ama bunun da bir günü olmalı. En geç bir hafta aralıkla “şu günde şu sohbeti dinleyeceğim demelisiniz”. Size hitap edebilen birini seçmeli, seçtiğiniz alimle ilgili önce bir araştırma yapmalı ve ehli sünnet olduğuna emin olmalısınız sonra onun tüm sohbetlerini dinleyip sıkı bir takibe almalısınız. Böylelikle o kişinin ahlakıyla ahlaklanacağınızı göreceksiniz.
Nefsinizin vesveseleri üzerine takılıp kalmayın o sürekli bir şeyler fısıldayacaktır. Unutmayın hiçbir şey kolay değil. Bediüzzaman’ın söylediği gibi “Cennet ucuz değil , cehennem dahi lüzumsuz değil”.
Bayıldım elinize sağlık. Allah razı olsun inşallah
Allah razı olsun , çok güzel olmuş..
Allah razı olsun, yeni keşfettim sizi İnşaallah faydalı içeriklerle yolumuzu güzelleştirmeye vesile olursunuz..
Allah razı olsun. İmanınıza saglık..