Bismillah.
Öncelikle bu yazıyı okumadan önce önyargılarınızı dışarıda bırakmanızı tavsiye ederiz. Zira “müzik ruhun gıdasıdır” tarzındaki cümleler maalesef ki hayatımızın her yerinde duyduğumuz cümlelerden sadece bir kaçıdır. Fakat biz 8 maddeyle aslında gıda diye aldığımız müziğin vücut ve ruhumuzu nasıl bir çöplüğe dönüştürdüğünü göreceğiz.
1. Bir Şeyler Unutuyor Musunuz?
Çoçukluğumuzdan beri sevdiğimiz ya da sevmediğimiz bir sürü şarkıya fark etmeden muhatap oluyoruz. Bu bazen rastgele radyo da karşımıza çıkan bir şarkı olurken bazen de mağaza da dolaşırken kulaklarımıza empoze edilen yönde şarkılar olabiliyor. Yaklaşık 5 yaşından beri dinlediğimiz ve farkında olmadan ezberlediğimiz şarkıları düşünecek olursak hafızamınızın büyük bir dilimini boş yere yemiş oluyoruz ve bu yüzden de bizim için daha önemli olacak olan pek çok konuyu hafızamıza kabul edemeyebiliyoruz…
2. Büyük Resme Odaklanın
Herkes çalışırken arka planda müzik çalmasından zevk almaz. Bazılarına göre müziğin ta kendisi dikkat dağıtıcıdır. Birçok kişi müziğin mantıklı düşünmeyi etkilediğini söyler. Zihnin normal düşünce şeklinden ve kapasitesinden uzaklaştırdığını ileri sürer. Küçük resmin dışını düşünmeniz gereken bir durum düşünün, o durumda sessizlik daha iyidir.
3. Pasiflik
Müzik dinlemek dünyayı susturmak için büyük bir yardımcıdır. Ama kötü bir yanı da sizi insanlardan uzaklaştırır ve tipik bir susturucu yapar. Daha kötüsü de arkadaşlarınıza pasif olarak gözükürsünüz. Bu durumda etrafınıza dikkat etmediğiniz için çevrenizde silik bir kişi haline gelebilirsiniz.
4. Beynimiz Bizim Katibimiz
Aslında beynimiz bizim dediklerimize o kadar bağlı ki biz ne söylersek ona inanıyor ve ona göre davranışlarımızı yönlendirmeye çalışıyor. Aslında gayet normal bir hayatımız olmasına rağmen melankolik bir parçayı kulağa hoş geliyor diye dinlediğimizde sanki cümlelerin içinde kendimizi tıkalı buluyormuşuz, hayatımız mahvolmuş ve de bu da mı gelecekti başıma havasına bürünebiliyoruz…
5. Kulaklarınıza Acıyın
Zihniniz için olmasa da tüm gün müzik dinlemek büyük bir zararı ile geliyor ve bunu çok iyi biliyorsunuz. İşte ya da oyunda, bu alışkanlık kulaklarınızda sebepsiz çınlamalar oluşturur. En kötü senaryo ise kalıcı duyma kaybıdır.
6. Müziğin Dezavantajları!
Kimse zararlarını sesin içinde yaşayandan daha iyi bilemez. Kendin bağımlı olmadığın zaman, diğerlerindeki bağımlılığı anlamak daha kolaydır. Bazen bir diğerinin de hatasıdır, yapıcının da alıcının da sorunudur, müzik bizi hipnotize edebilir, rahatsız edici ve kulak tırmalayıcı kelimeler, rahatsız edici sözler içerebilir. Bu nedenlerden dolayı duyduğumuz veya dinlediğimiz her müziğe kulak vermemeliyiz. Ve bu tarz şeyler içerenlere karşı pek olumlu olmamalıyız.
7. En Önemlisi De..
Müzik düşüncelerimizi durduktan sonra bile rahatsız eder, beyin onu tuttuğu ve tekrar ettiği için bizi odaklanmaktan, uyumaktan,düşünmekten ya da dinlenmekten alıkoyar. Duyularımıza ve zihnimize izinsiz girer hiç aklımızda yokken aniden karamsar veya isyankar bir hale bürünebiliriz.
8. Gizli Provakotör
Müzik anlamlandıramadığımız şekilde herkeste ayrı bir duygu uyandırır, bazen hiç farkında olmadan içimizde asi bir kişi uyanırken bazen de alakamız olmamasına rağmen aldatılmış ve de kandırılmış, hayattan umudunu kesmiş biri haline dönüşebiliriz. O yüzden bazı politikacı ya da reklamcı kişiler müziği kullanarak bilinç altımıza girip girip duygularımızı harekete geçirerek bizi kullanabilir.
Ne olursa olsun ne kadar günah olduğunu bilsem de.. yok vazgeçemiyorum dinlemekten:(
Kulagi yaratan da Allahtır. Isitmemiz için yaratmıştır. Fakat neyi işitmemiş..? Bunlar da belli.
Siz birseyi amacının dışında kullanırsanız mahşerde “Allah’ım, dayanamadım.” Diyebilecek misiniz?
Bir dönem müzikle yakından ilgilenen biri olarak söylüyorum. Esas hazineyi keşfederseniz müzik değerini kaybeder. Değerli olan bir duyuya değerli sesler yakışır ve kulağınız bu sesi bulduğunda hak olan parçasını bulmuş olur.
Şunları dinlemeyi ve okumayı denemenizi tavsiye ederim.
Nasser al qatemi-Kuranin tane tane okunuşu
Nasser al qatemi-abese süresi
Ibrahim jebreen-insan süresi
Ebu bakr shatri-rahman süresi.
Mümkün olduğunca azaltmaya çalışarak yerine alternatif neşid, Kuran ya da ilahi dinlemek gerek zannımızca. İnsan neyle meşgul olursa tek başına kaldığında aklına o gelirmiş kendimizi meşgul ettiğimiz şeyler Allahla ilgili olmalı esen kalınız 🙂
Müzik nefsin gıdasıdır.
Çok güzel bir söylem oldu 🙂
Çok faydalı bir yazı Allah razı olsun ?
Amin ecmain olsun 🙂
Allah sizlerden razı olsun sizin sayenizde unutup göz ardı ettiğim şeylerin farkına varıyorum Allah emeklerinizin karşılığını versin inşallah
Gerçekçi, uygulanabilir ve güzel çözümler bulmak yerine belli bir kültürün zevk ve eğilimleri dışında kesip atılırsa böyle.. Biz gençlerin adam gibi yaşayamadığı gibi sonraki nesillere de aktarmada çok sıkıntı yaşayacaz İslam’ı..
Umarım biz de problemden öte çözüme geçeceğimiz günlere kavuşuruz.
Allah hepimizden razı olsun 🙂
Müzik ruhun gıdasıdır. Söylemi bir yerde şirktir. Ayet-i Kerime de diyor. Dolayısı ile ruhun gıdası müzik değil Kur’an’dır. Dikkat etmek gerek…
Bir sorum olacak. Ben kendimi motive edecek fon müzikleri dinliyorum arada bir acaba bunla ilgili görüşleriniz nelerdir. Yani dozu aşmadan dinlemek olur mu yoksa azalta azalta bırakmak mı iyi olur.
Sizi fitneye sürüklemeyecek dozda olan fon müzikleri belki dinlenebilir diye biliyorum 🙂
musiki dinlemek bence tam tersi insana iyi gelir uşşak bilimsel olarak baş ağırsına iyi geldiği kanıtlanmıştır Dede efendi dinlemek insanı rahatlatır çünkü Dede efendi Allah’a olan aşkı ile bunları besteler makamlarımız bizim inceliğimiz ruhumuz olduğunu düşünüyorum.
Müzik dinlemek haramdır demek, Allah müzik dinleyen kişileri cezalandıracaktır, demektir. Bu ise, sırf akılla bilinebilecek bir husus değildir. Öyleyse, bu konuda naslara ve bu nasların ışığında yapılan kıyaslara başvurmak gereklidir. Eğer bu konuda nas ve nassa kıyas yoluyla ulaşılan doğru bir sonuçlama yoksa, müzik dinlemenin haramlığı iddiası boşa çıkmış olur.