… Girizgâh
Dünya imtihanımızda en önemli ihtiyaçlarımızdan biri olan maddi ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için maddi bir gayret içerisinde bulunmamız gerekiyor hepimizin malumu… Bu zalim kapitalist devirde yaşadığımızdan dolayı da harama sapmadan, helalinden para kazanmamız gerekiyor. Bu düzen değişene kadar da bunun yolu kariyerden geçiyor. Peki, bu işi, kariyeri müslümanca, mü’mince nasıl yaparız?
1.Esas Şuur
Önce gerekli şuurları edininiz. Unutmayalım ki bu dünya sadece bir imtihandır ve amacımız para kazanmak değil. Para ve kariyer sadece bir araçtır. Bu şuuru asla ve asla unutmamalıyız.
2.Zaman Şuuru
En önemli kaynağımızın zaman olduğunu unutmayalım. Zaman asla çok değildir, kısıtlıdır çünkü geri kazanılamaz. Bu şuuru mutlaka edinelim. Asr Sûresi’ni çokça okuyunuz ve hatırlayınız.
3.Hedef
Yeryüzünde hedefsiz dolaşmayı becerebilen tek varlık insandır desem ne dersiniz? Evet, hedefler çok önemlidir ve ecnebiler bu konuda çok başarılı olduklarından bizden dünyevi olarak ilerideler ne yazık ki… Artık bu gafletten kurtulalım ve hedefli yaşamayı alışkanlık haline getirelim. “Ahirette Rasullullah’a komşu olmak istiyorum” manevi bir hedeftir. Bunun yanına dünyevi bir hedefiniz de olsun.
4. Dua ve Plan
Dua etme şeklinize bir yenisini ekleyiniz. Plan yaparak dua etmek gibi… Ecnebiler plan yapma konusunda çok iyi olduklarından dünyevi olarak onlardan geriyiz ne yazık ki…Ahirette ileride olacağımız gibi dünyada da ileride olmak istiyorsak dua edercesine plan yapınız. Mesela “Ya Rabbim! En üst plan senindir. Mutlaka senin dediğin olur. Ben bu dünya hayatım için şöyle bir plan yaptım, bunu sana arz etmek istiyorum. Destur verirsen planımı uygulamak istiyorum. Kabul buyur Ya Rabbi!” gibisinden bir dua ile başlayıp planınızı yapınız ve bir an önce başlayınız.
5.Tuzaklara Dikkat
Hedef belirleme ve plan yapması zevklidir ve bol keseden atmanın da bol olduğu bir iştir. Bu sebeple bu tuzağa düşmemek için ciddi ve samimi olun. Hepsinden evvel gerçekçi olun. Şeytan bu aşamalarda çok gaz verir söyleyeyim. Uyanık olun ve gerçekçi olun. Allah size yapabileceğinizden fazlasını yüklemiyorken siz üzerinize yapamayacağınız yükler almayınız.
6.Allah’tan Destek Almak
Ciddiyetle ve gerçekçi bir şekilde oluşturduğunuz hedef ve plandan sonra ihtiyacınız olan şeyler irade, sabır ve istikrardır. Esma-ül Hüsna’dan Allah ismi ile irade, es-Sabûr ile sabır, el-Hafîz ile istikrar dileyiniz. Bu yolda en büyük yardımcınız O’dur, unutmayalım.
7.Gözden Geçirmek
Unutmayalım ki, bizler kusurlu varlıklarız. Hata yapmaya eğilimliyiz. Zaten öyle olmasa melek olurduk değil mi? Bu sebeple belli aralıklarla hedef ve planınızı gözden geçiriniz ve hataları, eksikleri gidererek hedef ve planınızı tekâmül ettiriniz. Sadece Allah tek seferde doğru plan yapabilir, unutmayalım! Biz öyle bir oturuşta kusursuz plan yapamayız. Bu sebeple belli aralıklarla gözden geçirmeler yapınız.
8.Dinlenmek ve Eğlence
Dinlenmeyi ve eğlenceyi asla unutmayınız! Biz hep koşabileceğimizi düşünerek yola çıkarız ama iş öyle değildir. Bazen zihin tıkanır, nefs ağır basar, canınız istemez vs. Bu sebeple planınızda mutlaka kendinizce ya da içtimai bir şekilde dinlenme ve eğlence araları veriniz. Bu daha verimli çalışmanız için elzemdir. Sürekli koşarak beden emanetine zulümde bulunmuş olursunuz. Unutmayınız ki nefsimizin de üzerimizde hakları vardır. Bu sebeple sınırlar dahilinde dinlenme ve eğlenceye de zaman ayırınız.
9.Ödül
Hedefinizi başardığınızda mutlaka kendinizi ödüllendiriniz. Bu nefsinizin üzerinizdeki bir hakkıdır. Unutmayalım ki Rabbimiz de öyle yapıyor. Bizi ödüllendiriyor. Siz de öyle yapın ve bir sonraki hedefiniz için sizi şartlandıracak, motive edecek bir ödül koyun mutlaka…
10.Sonraki Aşama
İnşirah Sûresi’ni sıkça okuyunuz. Bir ayetinde mânen bir işi bitirince hemen başka bir işe koyulmamız emredilir. Bu sebeple bir hedefi bitirince hemen başka bir hedef belirleyiniz ve boşluğa meydan vermeyiniz. Rasulullah’ın “Rabbim! Beni nefsimle bir an bile baş başa bırakma!” hadisini de unutmayınız.
Allah razı olsun.
Allah razı olsun