Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Fitnelerin çoğaldığı ve meşguliyetlerin günden güne arttığı günümüzde, Allah’ın dini için bir şeyler ortaya koymak isteyen Müslümanlar bu şartlarda yeterince aktif olamamaktalar. Sürekli bir adım atma isteği, bir şeyler yapma isteğiyle birlikte içerisinde bulunduğumuz şartların kuşatıcılığı, hedeflediğimiz şeylerde devamsız ve dolayısıyla bereketsiz olmamıza sebep oluyor. Bu süregelen devamsızlığı kırabilmek adına hem kendime hem de sizlere tavsiyede bulunarak Allah’ın yardımıyla devamlı olarak sürdürebileceğimiz dört ameli sıralıyorum:
1. Günde Bir Ayet Ezberlemek
Tecvidi ve mahreci yeterli olan Müslümanların, eğer mümkünse bu hususlarda ders verebilecek durumda olan bir hocanın ağzından, değilse de bilindik Kur’an okuyucularından dinleyerek günde sadece bir ayet ezberlemesi onun Allah’ın kitabıyla olan bağını artıracaktır. Günlük bir veya birkaç sayfalık ezber hedefleri sıklıkla okul ve iş hayatıyla boğuşan Müslümanlar için birkaç günlük sürmektedir. Bunun yerine günde sadece bir ayet ezberleyerek uzun vadede çok daha birikimli olmamızı sağlayacaktır.
Tek ayeti sürekli tekrarlamamız onun üzerinde düşünebilmemize, gün içerisinde onun tefsirini araştırabilmemize olanak tanıyabilir. Ayrıca kıraatimizi de çoğaltarak bizi Allah’a daha çok yakınlaştıracaktır. Nitekim Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
“Kim Allah’ın kitabından bir harf okursa, onun için bir hasene vardır. Her hasene için ise, on misli sevap vardır. Ben “Elif, Lam, Mim” bir harftir demiyorum. “Elif” bir harf, “Lam” bir harf, “Mim” bir harftir.”
| Tirmizi
2. Günde Bir Saat İlim Talebi
Amelin ve davetin temel kaynağı olan ilim, Müslüman’ın hayatının olmazsa olmazlarındandır. Üzerimize ayni olarak farz olan ilimlerden dahi yoksun oluşumuzu da göz önünde bulundurursak günlük olarak buna mutlaka bir zaman ayırmamız gerektiğini anlayabiliriz. En öncelikli olan tevhid ilminden başlayarak bize farz olan ilimleri günümüzün sadece bir saatinde talep edebiliriz. Bunu devamlı kıldığımızda da kısa bir sürede sağlam bir ilmi birikime sahip olabiliriz. Akşam namazı ile yatsı namazı arası veya sabah namazı öncesi bunun için ideal bir vakit sayılabilir.
“…De ki: ‘Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.”
| Zümer Suresi 9. ayet
3. Gizli Tutulan Bir Amel
İhlasın ispatı ve sağlamlaşması için önerilen en önemli şeylerden birisi kişinin başkalarından gizli tuttuğu bir ameli olmasıdır. Haftalık bir fakiri beslemek, meşru vakitlerde kılınan nafile namaz, zikir veya tilavet gibi amellerden bir cüzünü insanlardan gizleyerek hayatımıza yerleştirmemiz bizi riyadan koruyan önemli bir kapı olacaktır.
4. Aylık Üç Ve Haftalık İki Gün Oruç Tutmak
Nefsi terbiye eden ve arındıran oruç, Allah katındaki ecri ve fazileti ile Müslüman’ın hayatına nafile olarak sabitlemesi gereken ibadetlerden birisidir. Nitekim Ebu Umame (radıyallahu anh), “Ey Allah’ın Rasulu, bana öyle bir amel emret ki (yaptığım takdirde) Allah beni mükafatlandırsın.” dediğinde Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem),
“Sana dedi, orucu tavsiye ederim, zira onun bir eşi yoktur.” dedi.
| Nesai, Sıyam 43.
Yine Rasulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) sünnetinde sabit olduğu üzere o, haftada ikişer gün ve ayda üçer gün oruç tutardı.
“Nebi (sallallahu aleyhi ve aellem) Zilhicce ayının dokuzunda, aşure gününde,her aydan üç gün ve ayın ilk pazartesi ile perşembe günlerinde oruç tutardı.”
| Ebu Davud 2437
Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Her aydan üç gün oruç ve bir de Ramazan’dan Ramazan’a oruç tutmak, bütün zamanı oruçlu geçirmek gibidir.”
| Muslim 1162/196, Ebu Davud 2425, 2426, Nesai 2386, İbni Hibban 3639, 3642, İbni Huzeyme 2117, Beyhaki 4/286, 293, Ahmed 5/297, 298, 311.
Ebu Zer’den (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“(Ey Ebu Zer!) Ayda üç gün oruç tutacağın zaman, on üç, on dört ve on beşinci günleri tut. “
| Tirmizi, Savm 54
Salat ve selam Nebimiz Muhammed’e, ailesine ve ashabına olsun.
0 Yorum