Münafıklık: nifak kökünden gelir, ara bozuculuk yapan fesat çıkaran iki yüzlü olan kimseler için kullanılır. Müslüman olmadığı halde, Müslümanları aldatmak için Müslüman görünen kimselerin yani münafıkların belirgin özellikleri vardır.
Ne yazık ki müslümanların arasında da münafik olmamasına rağmen münafıkların sahip olduğu özellikleri gösteren insanlar vardır. Nasıl ki tırnak kesişimizden, namaz vakitlerimize kadar her hareketimizi gayrimüslümlerden farklı yapmaya çalışıyorsak münafıklık belirtilerinde de tutumumuz aynı olmalıdır. Bilinçli bir benzeyiş olmasa da bu alametlerin münafıklara ait olduğunu bilip yapmak ihlasımızı tehlikeye düşürecektir. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031)
O zaman nelere daha fazla dikkat etmemiz gerektiği, nelerin Müslüman ahlakına çok zıt düştüğünü tekrardan hatırlayalım.
1. Yalan Söylemek
Münafıklar konuşunca yalan söylerler. Bir kimse, yalan söylese münafık olmaz ama münafıkların işlediği bir işi işlemiş olur. Amaç münafıklara benzemek olmasa bile, yalan söylemenin münafıklık özelliği olduğunu bile bile bunu sürdürmek ihlas açıcından tehlikelidir.
Henüz peygamberlik ile müjdelenmemişken bile Hz. Muhammed sallalahu aleyhi ve sellem doğru sözlüğü ile bilinirdi. O’nun (sallalahualeyhi ve sellem) ümmeti olarak yalan söyleme konusunda bize 2 korku vardır; münafıklara benzemek ve Hz. Muhammed sallalahu aleyhi ve sellem‘in ümmetine benzememek. Yalan söylemenin sonuçları, doğru sözlü olmanın sonuçlarından daha ağırdır hem dünyada hem ahirette!
2. Sözünde Durmamak
Münafıklar verdiği sözü tutmaz. Münafık, ahdi bozar. Sözünde durmaz. “Verdiğiniz sözü yerine getirin; çünkü verilen sözde muhakkak bir sorumluluk vardır.” (İsra Suresi-34. Ayet)
Verdiğiniz sözün sorumluluğunu yerine getiremeyecekseniz söz vermek yerine “yapmaya çalışacağım ama söz vermiyorum” deyin. Bu size, “ne de olsa söz vermedim” deme rahatlığını da vermesin. Sonunda zarar edecek dahi olsanız verdiğiniz sözü, münafıklara benzememek için tutun.
Hayatın, her zaman planladığınız gibi gitmeyeceğinin bilincinde olarak söz verin! Çıkacak aksilikleri de hesaba katın ve sözünüzün sonuna muhakkak “İnşallah” ekleyin. Unutmayın “inşallah” size cayma hakkı tanımaz bu sadece “ben elimden gelen gayreti göstereceğim ama Allah izin vermez ise aciz bir kulum elimden bir şey gelmez” demenin bir şeklidir.
3. Emanete Hıyanet Eder
“Münafığın alâmeti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.
| Buhârî, Îmân 24; Müslim, Îmân 107-108
Münafıklar emanete edilen şeylere ihanet eder. Birine mal, söz veya sır emanet edilse, o kimse de bu söz veya sırrı başkalarına söylese yahut emanet edilen mala zarar verse, çalsa, yani hıyanet etse, bu işler de münafıklık alameti olur. Emaneti kendi malımızdan ve sırrımızdan değerli görüp korumak hem sünnettir hemde bizi münafıklardan ayıran önemli noktalardandır.
Bilinçli yapılmasa da münafıklık alametlerini, küçük hatalardan görüp yapabilme tehlikesi vardır. Öncelikle bu durumu hafife almamalı ve Allah korkusunu tetiklemek için azap ayetleri okuyabilirsiniz. Münafıklıktan korunmak için dilimizden dua ve zikir eksik olmamalı, sürekli kuran ile meşgul olmalı kalbimizi Allah’ın kelamına açmalıyız.
Bu içerik Esra Ceran tarafından yeniden düzenlenmiştir.
Çok iyi