Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi’den Müminlere 9 Tavsiye


1
1 Beğeni

Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi, Gümüşhânevî Dergâhı şeyhi Mustafa Feyzi Efendinin önde gelen talebelerindendir. İcazet aldığı sıralarda Beyazıt, Fatih ve Ayasofya Cami ve medreselerindeki derslerine de devam etmiştir. Bu sırada hâfızlığını tamamlamıştır. Hocasının işâreti üzerine çeşitli kasaba ve köylere giderek İmâm-Hatiplik yaptı ve insanlara İslâmiyetin emir ve yasaklarını anlatmıştır. İnsanlara yol gösterici bir çok vaazı ve kitabı olan Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi’den ; söylerken zorlanmadığımız fakat hayatımıza geçirirken aksatabildiğimiz, bizi Resullullah sallallahu aleyhi vessellem”ın sünnet-î seniyyesine bir adım daha yaklaştıracak olan 9 güzide tavsiye.

1. Az Ye

Ölçülü yemek maddi ve manevi sağlığımız için oldukça önemlidir.  Sırra erenler söyle söylemiştir : “Midesini yemekle dolduranın gök melekûtuna (sırlar âlemine) yükselmesine izin verilmez.”

Az yemenin faydalarını öğrenmek için 3 Madde ile Az Yemenin Faydaları yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Az Uyu

“Uykunuzu bir dinlenme yaptık” (Ne’be suresi 9. Ayet) buyurmuştur Allah celle celaluhu. Uyumak bedenin ihtiyacıdır fakat her şey gibi fazlası da hem nefis için hemde vücut için zararlıdır. İnsan uyudukça uyumak ister dinlenmenin aksine yorgun ve uykusuz hisseder. Aynı zamanda kişinin uykusunu en tatlı yerinde bölüp Allah için uyunmasında da nice müjdeler ve faydalar vardır.

“Biriniz uyuduğu zaman şeytan onun ense köküne üç düğüm atar. Her bir düğümü attığı yere, ‘gecen uzun olsun, yat, uyu’ diye eliyle vurur. Şayet o kimse uyanarak Allah’ı anarsa, düğümlerden biri çözülür. Abdest alırsa, bir düğüm daha çözülür. Bir de namaz kılarsa, şeytanın attığı bütün düğümler çözülür ve böylece neşeli ve huzurlu bir şekilde sabahlar. Allah’ı anmaz, abdest alıp namaz kılmazsa, uyuşuk ve tembel bir şekilde sabahlar.” (Buharî, Teheccüd, 12; Müslim, Müsafirîn, 207)

3. Az Konuş

Peygamber efendimiz, “Az konuşmak imandan, çok söz nifaktandır” buyurmaktadır. Çok konuşmak alışkanlık haline gelmenin yanı sıra hem etraftaki insanları rahatsız eder hemde konuşan kişi sınırlarını koruyamaz susması gereken yeri bilemez. “Konuşmak istediğin yerde sus, susmak istediğin yerde -bildiğin ve bildirmen gereken bir iş varsa- konuş nefis terbiyesi için verilmiş en güzel öğütlerdendir.

4. Cömert Ol

Cömert; Eli açık, ikramcı, kerem sahibi kişi anlamına gelir. İşinize artık yaramayan bir şeyi vermek -eğer hala iş görüyorsa- güzeldir fakat “cömert” biri olmanız için kullandığınızdan, size faydası dokunacak şeylerden infak edebilmeniz gerekir.

5. Nefsine Muhalefet Et

“Nefsimi temize de çıkarmıyorum, çünkü nefis kötülüğü emreder; meğer Rabbim rahmetiyle bağışlaya, çünkü Rabbim çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” (Yusuf Suresi-53. Ayet) Karşınızda savaşmanız, muhalefet etmeniz gereken bir düşman var teslim olmanız kölelik ve zilleti getirecektir.

Burada nefis mücadelesi için size fayda sağlayacak bir yazımız var göz atabilirsiniz;

Nefsimize Karşı Savaşırken Edinebileceğimiz 10 Silah

6. Tevazulu ve Alçak Gönüllü Ol

Rahmân’ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin) “Selam!” derler (geçerler). (Furkan Suresi / 63. Ayet)

7. Güler Yüzlü Ol

Güler yüzlü olmak insanlarla sağlıklı bir iletişim için temel taşı gibidir. Gayrimüslümlarin islamı kabullenmesinde, müslümanların anlayışlı tavırları, güler yüzleri ve şevkatli olmalarının büyük etkileri olmuştur. Gülümsemek kişinin mutluluk hormonunun salgısını arttırdığından kendisi için de faydalıdır.

8. Dedikoduya Karışma

Siz olanı söylemeyin, dinlemeyin! Karıştığınız iş büyük bir fitnedir ve ahirette yüzünüzü kızartacak bir iştir.  “Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.” (Hucurât Sûresi 12. Ayet)

9. Tefekkürü Unutma

“Onlar Kur’ân’ı tefekkür etmiyorlar mı? Yoksa kalpler üzerinde kilitler mi var?” (Muhammed Suresi, 24. Ayet) Tefekkür şükrü ve imanı arttırır, şeytanın yoluna taş koyar. Kendinize tefekkür için özel vakitler ve hatırlatıcılar belirlerseniz muhakkak faydasını göreceksiniz inşallah.

Esra Ceran tarafından yeniden düzenlenmiştir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1
1 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
3
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı