1. Dua Etmek
Her namazdan sonra, her ezan okunurken, her içimizde dua etme isteği oluştuğunda dünyanın herhangi bir yerinde zulüm altında yaşamak zorunda kalan kardeşlerimiz için dua etmeliyiz.
”Dua müminin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur. Dua ibadetin özü, ibadetin anahtarıdır.”
Hadis-i Şerif Meali, El-Camiu’us-Sağir, C:11,S:17
2. Farkındalık Oluşturmak
Arkadaş veya sohbet ortamlarında konu güncel meselelere geldiğinde, ümmetin ahvalinden bahsetmeli ve her zaman bu hususları diri tutmalıyız. Unutmuş gibi yapmak veya unutmak için çabalamak vicdanımızı rahat ettirebilir belki ama mü’min kardeşimizin kanayan yarasına merhem olmayacaktır.
3. Yürüyüşlere/Protestolara Katılmak
Erkek kadın karışık ortamda hanım kardeşlerimizin gitmesi doğru olmasa da erkek kardeşlerimizin zalimleri protesto gösterilerine katılmaları gerekmektedir. Bundan ne çıkar, benim orada olmam neyi değiştirecek diye düşünmemelisiniz.
Karınca bir damla suyu Hz. İbrahim aleyhisselam’ın atılacağı ateşe götürürken başka bir karınca onu görüp sormuş:
– Acele ile nereye gidiyorsun?
Telaşla yetişmeye çalışan karınca, ağzındaki bir damla suyu ellerinin arasına alıp cevap vermiş:
– Haberin yok mu? Nemrud, İbrahim peygamberi ateşe atacakmış. Meydana ateşin olduğu yere su götürüyorum.
Diğer karınca kahkahalarla gülerek demiş ki:
– Senin yanan büyük ateşten haberin yok mu? Ateşe hiç bakmadın mı? Ne kadar büyük, senin bir damla suyun ateşe ne yapabilir ki?
Bir damla su taşıyan karınca:
– Olsun, hiç olmazsa hangi taraftan olduğum anlaşılır.
4. Kermeslere Yardım Etmek
Okullarda, meydanlarda düzenlenen yardım kermeslerine hazırladığınız ev yapımı yiyecekleri götürüp satmaları için bağışlayabilirsiniz.
5. Altın Günleri Yerine Yardım Günleri Düzenlemek
Birçok ev hanımının hevesle düzenlediği altın günlerinin yerine yardım günleri düzenleyebilirsiniz. Öncesinde belirlediğiniz bir miktar parayı -10, 20 veya 50 lira gibi- bu toplantılarda bir araya getirip ev sahibine teslim edip, onun da bu parayı yardım kuruluşuna vermesini sağlayabilirsiniz. Böylece hem herkes düzenli olarak yardım yapmış olur hem de her bir ev sahibi o yardımı kendi elleriyle yapmanın mutluluğunu yaşar.
6. Kampanyaları İmzalamak
Meydanlarda ‘Bu Zulme Dur Deyin’ şeklinde yapılan imza kampanyalarına veya çeşitli siteler üzerinden farkındalık oluşturmak için yayınlanan online imza kampanyalarına destek olunuz. Hiçbir şey kaybetmediğiniz gibi mahşerde şunu da yaptım diyebileceğiniz bir hasenat kazanırsınız. Ameller niyetlere göredir; öyleyse hayır umularak yapılan hiçbir amel boşa değildir.
7. Bir Yetime Koruyucu Aile Olmak
Ferdi olarak yapabileceğiniz gibi yine birkaç aile veya birkaç arkadaş birleşerek savaşta anne babasını kaybetmiş yetim düşmüş bir küçüğün ellerinden tutabilmek için aylık olarak belirlenen masrafı karşılayabilirsiniz.
“Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle ben, cennette şöyle yan yana bulunacağız.”
Hadisin ravisi Malik İbni Enes, -Peygamber Aleyhisselam’ın yaptığı gibi- işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi.
Hadis-i Şerif Meali, Müslim, Zühd 42.
8. Bağış Yapmak
Önceki maddelerde birkaç kez çeşitli şekilde yardımdan söz etmiş olsak da bu sefer farklı bir konuya değinmek isteriz. Öğrenci, çalışan, ev hanımı, emekli her kim olursanız olun hep veren el olmaya çalışın. Diyelim cebinizde 20 liranız var ve o anda o paranın tamamına ihtiyacınız yok, yardım edeceğiniz bir kurum bulup 10 lirasını verin. Geleceği düşünüp de bu paraya ihtiyacım olabilir demeyin, çünkü o anda sizden çok daha ihtiyacı olan yüzbinlerce insan var. Yırtık ayakkabılar ile gezen bir küçüğü, bir damla su için çırpınan bir bebeği, yiyecek yemekleri olmadığından boş tencere kaynatarak çocuklarını avutan bir anneyi, eve eli boş dönüyor olduğu için çocuklarına ne diyeceğini kara kara düşünen bir babayı gözlerinizin önüne getirin. Ve hiç unutmayın ki, bir gün bizlerin de o hale düşmeyeceğinin hiç ama hiç garantisi yok…
Zalimin zulmunu once onun zalim oldugunu bilip haykirarak durdurucaz.tabiri caizse gavura gavur demeyi ogrenicez once