“Kuran Öğreniminde Bugün Hangi Adıma Ulaştın?”
Kur’an-ı Kerîm’i okumayı öğrenmek, onu ezberlemek, tecvitte profesyonel olmak; bunların hepsi şüphesiz çok harika uğraşlardır. Fakat eğer Allah-u Teâlâ’nın bu yüce Kitâp’ta bizlere ne demek istediğini anlama uğraşımız yoksa, tüm bu güzel işlerin içleri boş kalmış olur. Kuran öğreniminde ezber, okuma, tecvid, mahreç ve meal&tefsir okuması hep iç içe olmalıdır. Kuran, biz anlayalım diye vardır. O, cahiliye toplumunu sahabe nesline dönüştüren, Efendimiz’in sallallahu aleyhi ve sellem en büyük tesellisi, sözlerin en doğrusu, hâlâ daha insanların hayatlarında büyük te’sirler bırakan, ümmeti yeniden diriltecek olan, mucizeleri ile her gün kendisine hayran bırakan, hayât kitabımızdır, Rabbimiz’in yüce kelâmıdır.
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem de buyurduğu gibi,
“İçinde Kur’an’dan bir şey olmayan kişi harap eve benzer.” (Tirmizi; 5/177)
Buyüzden olmalıdır ki, İslâm’ın 2. Halîfesi Hz. Ömer (radıyallahu anhu), hilâfeti zamanında şehri dolaşır, şehrin her köşesinde Kuran okuyup öğrenen meclislerin olup olmadığını kontrol eder/ettirirdi.
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, yine bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
“Kendinizi Kur’an’a iyice alıştırınız. (onu daima okuyup müzakere ediniz) Yüce Allah’a yemin ederim ki, o Kur’an’ın insanların kalbinden kaçması (unutulması) devenin yularından kurtulup kaçmasından daha kolaydır.” (Müslim:2/192)
İşte bu çalışmayı sürekli yapabilmek için, her gün kendinizi bu konuda hesâba çekmenize yardımcı olacak bir tablo:
1. Adım : Yapmayacağım
Kur’ân-ı Kerîm’i çalışmak istememe hâlidir. Kuran-ı Kerim çalışmak için içinizde bir istek yoksa, bu, Kuran’ı Kerim ile, yani yaşam kitabınız ile aranızda bir kopukluk olduğunu gösterir. Bu kopukluk o kadar büyüktür ki, eğer önlem almazsak, maâzallah, hayatımızdaki değerleri bilemez hâle gelir, Allah’ın bizlerden istediğini bilemez ve bunu gerçekleştirecek bilgiye de sahip olamayız. Eğer bu adımdaysan, diğer bütün adımları bir kere oku. Ve gerçekten ahirette nerede olmak istediğini bir düşün. Zamanını en kıymetli şeyle geçirmek isteyip istemediğini bir sorgula. Hiçbir zaman taviz vermem dediğin o değerlerini bir daha gözden geçir, gözyaşı dök.
2. Adım: Yapamam
Kuran-ı Kerim, onu öğrenmek isteyene kapılarını sonuna kadar açar. Sen yeter ki onu öğrenmek iste! Allah-u Teâla beyninde var olduğunu bile bilmediğin bölümleri açıp, idrakini genişletecektir. Yalnızca, Allah’ın “er-Rahmân” ismiyle işe başla. Zaten Kuran-ı Kerim’i, bizler okuyalım ve anlayalım diye indirilmiştir. 7’den 70’e öğrenilebilen ve ezberlenilebilen bu Kitâb’a “Daha okumasını bile bilmiyorum” tutumu ile yaklaşma. Öğrenmen için hiç de geç değil! “Çok işim var” diyorsan, artık anlamalısın ki Kuran, senin senin ötelemen gereken bir “iş” değil; bilakis, aldığın nefes, içtiğin su, yediğin yemek gibi bir ihtiyacın, insanlık tarihine verilen en büyük hediyedir. –Lâ teşbîh ve lâ temsîl- , çok sevdiğin biri sana bir hediye verse de, sen de onun gözünün önünde hediyeyi fırlatıp atsan, karşındaki kişi ne hissederdi ?
Ayrıca sanırım, kimsenin hiçbir işinin değer olarak Kuran-ı Kerim’e denk olduğunu söyleyemeyeceğinin farkındasındır.
Bu videoyu izleyebilirsin: https://www.youtube.com/watch?v=vjqqlAV-kCs
3. Adım: Yapmak İstemiyorum
Bunun temelde 3 sebebi olabilir:
a. Kuran’ı yeterince sevmiyorsundur,
b. Hayat perspektifin yerine oturmamıştır, ya da
c. Daha önce Kuran’ın gerçek tadını hiç almamışsındır…
Lütfen bu videoyu izle: https://www.youtube.com/watch?v=HJOgrTrsEdE
4. Adım: Nasıl Yapacağım?
Kuran’ı Kerim’i çalışmak için, öncelikle nelere ihtiyacın olduğunu belirlemelisin. Yeterli bir Arapça mı öğrenmen gerek, yaptığın işlerin sayısını mı azaltman gerek, makul bir mushaf mı edinmen gerek, yoksa en baştan Arapça alfabeyi mi öğrenmek gerek… Bunları yap. Daha sonra, işin ehli olan birkaç kişiye, hangi kitaplardan faydalanacağını ve nasıl bir program izleyeceğini danışabilirsin. Şimdi artık, önünde bir yol açıldı, o halde öyle durma! Yolda yürü! Gerçekten güzel bir plan yap. Bunun için de istediğin kişilere danışabilirsin. Unutma, önemli olan nicelik değil, nitelik! Sınırlarını çok zorlamadan azar azar gelişecek şekilde programını uygula. Kendini aşırı yorma, ama işi erteleme de!
Ve en önemli şey, niyet. Allah’ın sana bu yolda yardım etmesi için O’na dua et.
İşte örnek bir plan:
5. Adım: Deneyeceğim
Durma, devam et ☺
6. Adım: Yapabilirim
Beynine bu komutu verdikten sonra, bu tutumu takındıktan sonra, artık önünde çok az bir engel kaldı! Bunu kendi lehine çevir. Ve tam bu noktada şeytanın şu vesvesesine sakın kapılma: “ Tabiî ki yapabilirsin… Ama yarın ! “
Hayır, kardeşim, bugün!
Erteleme yok, “هَلَكَ اَلْمُسَوِّ فُونَ “ (Erteleyenler helâk oldu) !
Unutma! Yapabilirim deyip de bir köşeye oturursan, üzgünüm ama hiçbir anlamı olmaz…
7. Adım: Yapacağım
Tabi ki yapacaksın! Çünkü bizler müslümanız,bu yüce kitap da bizlere rahmet ve şifa olarak indirildi! Farkına var, tavsiye al, araştır, plan yap & HAREKETE GEÇ!
8. Adım: Evet,Yaptım!
Harikasın! Haydi şimdi bunu bir “elhamdulillah” diyerek kutla.
Ve unutma, amellerin en hayırlısı, az da olsa devamlı olanıdır. Bir gün yapıp öteki gün yapmamanın tesiri de bir o kadar sallantılı olacaktır. Vazgeçme, devam et!
Her adım için gerçekten nerede olduğunun iyice farkına var. Ve her ne adımda olursan ol, DUA etmeyi unutma. Allah senin için bir hayır istiyorsa, bunu hiçbir şey engelleyemez.
Allah razı olsun yapmaya çalışıcam inşAllah.
Allah razı olsun.
Hakikaten gözümüzün nuru, ömrümüzün huzuru, iki cihan saadetine vesilemiz Kur’an-ı Kerim’i hayatımızın temeline yerleştirmek için güzel, pratik ve tesirli bilgiler verilmiş. Rabbim cümlemize tatbik edebilmeyi nasib etsin.
Özellikle Nouman Ali Khan’dan istifadeyle hazırlanan tablo şahsım için çok istifadeye medar oldu.
Rabbim hayırlı hizmetlerde cümlemize şevk, gayret, ihlas ve güç kuvvet versin.
Amin…