1. Otobüs kuyruğuna kaynak yapmak
Uzun uzadıya kuyruklarda, dakikalarca beklenilen otobüsler çok sinir bozucudur. Ancak bu hiçbir zaman Müslümanlığımızdan taviz verebileceğimiz anlamına gelmemeli. Bir sıra öne kayman, ittirip geçmen, sonradan gelmene rağmen ilk binmen kul hakkıdır. Basit gibi görünür ama değildir!
2. Kopya çekmek
Hocalar zor sorabilir, belki ciddi nedenler yüzünden de çalışamamış olabilirsin, hatta hoca hiç anlatmadığı yerden de sorabilir. Ancak bunlar seni hileye itmemeli. Günümüzde kopya çok normalleştirilmiştir ama hayır. Sen Müslümansın. Hakkınla ne biliyorsan onu alırsın. Bir küçük göz kayması -kasti- bile haktır kardeşim. Sınav, ödev, not hepsinde bu böyle, hakkın olmayan helal değildir. Yalakalıklar, soruları almalar vs caiz olmaz.
3. Hakkın olmayanı yemek
Tenefüslerde dolup taşan kantinde, aralarda ya da yurtta yemek saatinde ve hatta restoranlar da… Her ne şartta olursa olsun birilerinin önüne geçmen, hakkını alman doğru olmaz. Hakka girer. Çünkü o, onun hakkıydı ve sen elinden aldın. Hakkın olmayanı yedin, nasıl helal dersin. Yine yemekhanelerde sınırlı olan şeyleri, hakkından daha fazla almış olduğunda da geçerli bu. O başkasınındı!
4. Sokakların hakkını verememek
Sokaklarda insanlar daha bir özgürce davranıyorlar, halbuki bu kadar çok insanın olduğu yer de bu mümkün mü? Fotoğraf çekenler mesela, izni olmadan bir kimsenin fotoğrafını çekemezsin. Onun hakkını ihlal edersin. Ne biliyorsun gönüllü olduğunu? Üstüne bir de başkalarına gösterme eğilimi mevcut. Aman ha, dikkat!
5. Evi ziyaret edebine uymamak
Evler bizlerin en mahrem mekanlarıdır. Efendimiz ev adabından bile bahsetmiştir. Kapı 3 kere çalınır, açılmazsa dönülür. Bunun üzerine ısrar etmek, izinsiz girmek, evi gözetlemek, tecessüs etmek doğru değildir. Kul hakkıdır!
6. İnternet üzerinden izinsiz paylaşımlarda bulunmak
Şu en elimizin altında internet adında bir günah makinesi var. Orada neyi neden nasıl ve niçin yaptığımızı anlamıyoruz, fark etmiyoruz bile… Oradaki şahsi fotoğrafları paylaşmak, izni saklı olan şeyleri usulsüz çoğaltmak, yasal olmayan indirmeler, kişiler hakkında atıp tutma.. Hepsi kul hakkıdır. Attığımız her adıma dikkat etmek gerekir.
7. Trafikte tüm araçların beklemek durumunda olduğu kuyrukların en önüne geçmeye çalışmak
Özellikle köprü trafiğine giren kardeşlerimiz bunu çok yaşarlar. Onlarca araç kuyruk olmuş trafiğin açılmasını, sıranın kendilerine gelmesini beklerken, yan yoldan gelen araçlar kuyruğun arkasına geçmek yerine en önüne geçer ve zorla bir aracın önüne kırarlar, kimse sıra vermeye râzı değildir ancak onlarca insanın hakkını yemek onlara tatlı gelir. Herhangi bir aciliyet olmadığı durumda emniyet şeridini kullanmak da böyledir.
8. Başkasının wi-fi ağına izinsiz bağlanmak
9. Müşterisi olmadığı yerin otoparkını kullanmak
10. Otobüste veya herhangi bir yerde başkalarının telefonlarını izlemek ya da mesajlarını okumak?
Hemen herkesin başına gelmiştir bu durum. Özellikle toplu taşıma araçlarında meraklı gözler yanlarında oturan kişinin telefon mesajlaşmalarını okur, bu kul hakkıdır. Yine kişinin haberi olmadan telefonunu karıştırmak da böyledir.
11. Gereksiz yere korna çalmak, araçlara rahatsız edici ses çıkaran egzos taktırmak
Kul hakkına girdiğinizde, o kişilere tek tek hakklarının bedelini ödemeden Cennet’e gidemeyeceğinizi biliyor muydunuz?
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular:
“Ümmetimden müflis odur ki, kıyamet günü namaz ve zekâtla gelir. Ama, bu arada sövdüğü şu kimse, dövdüğü bir başka kimse dahi gelir. Bunun üzerine kendisinin hasenatından şuna verilir, buna verilir. Üzerinde haklar bitmeden kendi hasenatı tükenirse, o zaman onların hatalarından alınır kendisine yüklenir. Daha sonra cehenneme atılır.”
Hadis-i Şerif; Müslim
Bunların hangi kul hakkı olduğunu siz nereden biliyorsunuz? 4. ve 6. maddeler kul hakkı sayılmazlar. paylaşma bağlantısı olan sosyal medyayı kullanan herkes, bilsin veya bilmesin teknolojiden anlasın veya anlamasın o paylaşımı kabul etmiş olurlar. eğer birey fotoğrafının paylaşılmasını istemiyorsa bununla ilgili ayarları kullanabilir. eğer örneğin bir plak şirketi şarkısının paylaşılmasını istemiyorsa, onunla ilgili engelleme yollarına gidebilir.
sokakta çekilen fotoğraflar konusunda da aynı şey geçerli. eğer fotoğrafının videonun çekilmesini istemiyorsan ya yüzünü kapatmalısın (tabi o zaman yeni yasaya göre seni içeri alırlar orası ayrı) ya da evden çıkmazsın. sokakta ben mesleğim gereği çekim yapmam gerek. kalabalık insanların olduğu bir caddeyi çekmem gerek. yolda yürüyen insanların hepsinden hellalik mi almalıyım? kalabalığı çekiyorum sonuçta? ya da ben kameramla taksim meydanında çekim yapıyorum. adam arkadan çıkıyor. gidip her kadraja girenden helallik mi alınmalı? saçma olmuş bunlar. diğerlerine katılıyorum ama.
Kendisine ait wi-fi’yi isteyerek paylaşırsa zaten bir sıkıntı oluşmaz. Fakat izin almadan veya şifreyi kırarak girerse o kişinin hakkına girmiş olur ve bunun savunması da olmaz.
allah razı olsun
8. Aklıma yatmadı! bundan dolayı iş yerinde olay çıkardım ve oradan ayrıldım, onlarda şifre koysun kardeşim koymayan da kabahat, belki serbest bırakmıştır girmeye ne biliyorsun! Şifresiz bulan dalar bu bir fırsat sokakta interneti nereden bulacaksın, bu sonuçta internet hırsızlık mı!! Evin kapısını açık bırakırsan kabahat hırsızda mı ev sahibinde mi,Nasrettin Hocanın hırsız hikayesi gibi,hırsızda kabahat yok mu var ki iş yerinde anlattım girdiğimi. 2 sene bende açtım giren girsin,madem kul hakkı öyle işi geçiştirdim. wifi giriş kul hakkı değildir o sahibinin sorumlusu. Lütfen kafanızdan bir şey uydurmayın! O kadar binadan nereden bulacağız sahibini. 1-2 dakika dan ne olacak! Sonuçta büyük bir şey indiren yok. Şifre koysunlar koymayan yok zaten. Ama evimin etrafımdakin de olanda yoktu. Şu an gitti.
Kendisine ait wi-fi’yi isteyerek paylaşırsa zaten bir sıkıntı oluşmaz. Fakat izin almadan veya şifreyi kırarak girerse o kişinin hakkına girmiş olur.
sizin paylaşımlarınızı paylaşabilir miyiz?
Kaynak göstererek paylaşabilirsiniz.
Selâmün aleyküm paylaşımlarınız çok güzel yazılarınızın bir kısmını kaynak göstermeden duzenleme yapıp whatsapp grubunda tebliğ ve bilgi amaçlı paylaşmak da kul hakkına girer mi ?
Allah razı olsun
bundan daha salakça bi makale okumamıştım güldüm, teşekkür ederim :::
acaba işinize gelmediğinizden olabilir mi? Sizin salakça bulmanız bu hakların üzerinize kalmayacağı anlamına gelmez. Devekuşu tehlike anında kafayı gömermiş kuma sizinki o misal.
Kardeşim işinize gelmiyor sanırım ama İslam bu kadar hassas ve insan haklarını koruyan bir dindir. Herkes idrak edemez
yani yardımcı oldu
3.madde de kul hakkı var ama bu kul hakkı birinin zamanını çaldığımız için olabilir ancak. Sonuçta kantinden bir şey alırken para veriyoruz. Eğer herkese yetecek kadarsa aldığımız şey neden haram olsun ki?
Bir genç kızın evine mahremine girmek, gözetlemek, dikizlemek, ırzına namusuna iffetine göz dikmek, onu uygunsuz her durumda kendi evinde gözetlemek de kul hakkına giriyor mu?
Birde kendi telefonuna takip cihazı, evine gizli kamera koymak da giriyor mu?
Giriyorsa eğer hakkım zehir zıkkım haram olsun.
Ben biliyorum girdiğini zaten.
Diğerleri için söyledim…
Kardeşim bu bariz bir şey zaten.
Sizin sayfanızdaki bilgilerinizi alıp kendi İnstagramımızda paylaşmak kul haklı olur mu
Kul hakki cok genis bir kavramdir. Insanlar saniyorlar ki baskasinin parasini calinca kul hakkina hiriyoruz. Ya da kufir edince halbuki Allahin hesabi incedir. Birisini utandirmak kul hakkidir. Hamile bir kadinin sigara icmesi kul hakkidir. Cocuhun rizkini kumarda harcamak kul hakkidir. Hayvana zamaninda yem vermemek kul hakkidir cunku zulum vardir.
Degerli ilahiyatcilarimzin yazilarini okursaniz kul hakkinin cok genis bir kavtam oldugunu fark edebilirsiniz.