1. Mevlana Müzesi
Eskiden Mevlâna’nın dergâhı olan yapı şimdi müze olarak yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıktır. Yeşil Türbe de denilen Mevlana’nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütunlar) üzerine yapılmıştır.
Müzenin içinde, dergah yaşamına dair eserler de sergilenmiştir.
2. Sultan Kılıçaslan Sarayı (Alâeddin Keykubat Köşkü)
Sultan II. Kılıçaslan (1156-1192) tarafından, İç Kale sur kulelerinden biri genişletilerek 10m yüksekliğinde bir köşk inşa edilmiştir. Sarayın sadece doğu duvarı bugüne kadar kalmıştır. Daha sonradan Evliya Çelebi’den öğrenildiğine göre depremden yıkılan bu köşkü Alâeddin Keykubat onarmış ve genişletmiştir. Bu sebeple de Alâeddin Keykubat adı ile tanınmıştır. Alâeddin Köşkü, Konya Selçuklu Sarayı’nın bir parçası olarak düşünülmektedir.
3. İnce Minareli Medrese
Selçuklu veziri Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254’de kurulan İnce Minare Medresesi Alaaddin Camii’nin batısında bulunur. Mimarı Kelük bin Abdullah olan medresenin Selçuklu taş işçiliği Şaheserlerinden olan taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış “Yasin ve Fetih” sureleri vardır. Medresenin iç mekanları avlu, eyvan, dershane, ve öğrenci hücrelerinden oluşur. Minare, kesme taşla kaplı tuğla malzeme ile inşa edilmiştir. Yarı piramit formlu üçgenle ve on iki köşeli, gövde köşeleri turkuaz mavi sırlı tuğladan yapılmış çift şerefelidir. 1901 ‘de yıldırım düşmesiyle birinci şerefeye kadar yıkılmıştır. 1956 yılında müze olarak açılan medresede Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait taş ve ahşap eserler sergilenmektedir.
4. Meke Gölü
Meke Krater Gölü, Konya’nın Karapınar ilçesinde, sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göldür. Adacıklı gölün ilginç manzarası sizi hayran bırakacaktır.
5. Karatay Medresesi
Emir Celaleddin Karatay’ın 1251 yılında inşa ettirdiği Karatay Medresesi, İnce Minare Medresesinin yakınlarında bulunur. Mimarı bilinmeyen ve Osmanlı zamanında da kullanılan medrese, 19. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yer tutan Karatay Medresesi, 1955 yılında “Çini Eserler Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. Karatay Müzesinde, kazı çalışmaları sırasında bulunan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar, kandiller ve alçı buluntuları sergilenmektedir.
6. İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
Belediye tarafından vatan için canını fedan eden şehitlerimizin anısına 2008 yılında yaptırılan İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, hem Konyalıların, hem de Mevlana Türbesi’ni ziyarete gelenlerin en önemli ziyaret yerlerinden biri haline gelmiştir.
7. Nasrettin Hoca Türbesi
Büyük filozof ve mizah ustası Nasreddin Hoca, Sivrihisar’da doğmuş Akşehir’e gelip yerleşmiş ve burada vefat etmiştir. Güldürürken düşündürmeyi düstur edinen Nasreddin Hocanın türbesi, Akşehir’de kendi adıyla anılan mezarlıktadır. Onarım ve bakımlarla eski hali biraz değişmiştir, eski halinden sadece ortadaki ana türbe kalmıştır. Mermer sandukanın baş ucunda gülmece ustasının yaşamını simgelemek üzere H. 683 (1284) olan ölüm tarihi, tersten 386 biçiminde yazılmıştır.
8. Sille Köyü
9. Obruk Gölü
10. Karapınar Çölü
Karapınar, Türkiye’nin tek çöl toprağı sayılabilir. İlçede birçok obruk mevcuttur. Meke tuzlası, Acıgöl, Meyil gölü, Çıralı gölü gibi yeraltı gölleri meşhurdur. Ayrıca birçok yeraltı şehri de mevcuttur.
11. Şemsi Tebrizi Camii
Şerafettin Camii’nin kuzeyinde eskiden mezarlık olan Şems Parkının içinde bulunur. Şuanki yapı 1510 yılında Abdürrezakoğlu Emir İshak Bey tarafından mescitle birlikte elden geçirilmiş ve genişletilmiştir. Cami bölümüyle bitişik durumda, içten tavanlı dıştan sekizgen tambur üzerine piramidal külahla örtülüdür. Eyvan şeklinde olan türbe mescide kalem işi süslenmiş ahşap Bursa kemeriyle açılır. Tavanı geometrik motiflerle bezenmiştir.
12. Sırçalı Medrese
Selçuklu Devri’nin eski eserlerinden Sırçalı Medrese’de 1242 yılında Bedreddin Muslih tarafından inşa ettirilmiştir. 1960 yılında açılan ve Mezar Anıtları Müzesi olarak kullanılan Sırçalı Medrese, çinilerle süslü medreselerdendir. Konya şehrinde mezarlıklardan toplanan tarihi ve sanatsal açıdan değerli mezar taşları Selçuklular Devri, Beylikler ve Osmanlılar Devri’ne göre sınıflandırılarak sergilenmektedir.
Kilistra da Kapadokya’ya benzemesiyle ilgiyi hakediyor bence. Kilistra’yı merak edenler bu yazıyı okuyabillir:
http://livelovethank.com/kilistra-konyanin-kapadokyasi/
Karatay Medresesi aynı zamanda Yunus Emre nin eğitim görüp kadı olarak mezun olduğu medresedir
Uzun zamandır Konya’da yaşıyor olmama rağmen vakit bulup da ziyaret edemedim bu muhteşem yerleri. Güzel bir liste yapıp buradaki gezilecek yerlri ve https://www.etstur.com/letsgo/konya-gezilecek-yerler/ buradaki gezilecek yerleri gezmek lazım.
Hiç bir sitede bulamadığın şeyi burada buldum çok mutluyum teşekkürler ??