Kız Çocuğunu Tesettüre Alıştırmada Ebeveyne 18 Tavsiye


1
2 Paylaşım, 1 Beğeni

1. Önce çocuğun sağlam bir Allah inancı olmalı. Gelen emir ne olursa olsun tam bir teslimiyet gösterek kadar sağlam bir iman...

kadın kız kuran tesettür

2. İnananların herkesten üstün olduğu, inancıyla gurur duyması gerektiği benimsetilmeli.

kadın tesettür

3. Allah'ın fıtratına koyduğu utanma duygusu küçüklükten itibaren korunmalı, herkesin yanında gelişi güzel alt-üst değiştirilmemeli.

4. Anne ve yakınlar doğru örtünme konusunda örnek olmalılar.

tesettür çocuk kadın anne

5. Küçüklüğünden itibaren güzel başörtüler alınmalı ve başörtüsü sevdirilmeye çalışılmalı.

tesettür çocuk kadın

6. Yedi yaşından sonra, arada bir dışarıya çıkarken başını örtmeli veya 'İstersen ört' diye teşvik edilmeli, kendisi örtmek istediği zamanlar hoşnutsuzluk gösterilmemeli. Sadece 'Hava sıcak, henüz küçüksün, açabilirsin.' gibi yumuşak sözler söylenmeli.

kadın anne

7. Eğer park, bahçe, piknik alanı gibi yerlerde oynayacaksa 'Afgan kıyafeti, uzun tunik ve dar olmayan pantolon' gibi kıyafetler tercih edilmeli, her zaman için etek altına tayt veya uzun şort giydirilmelidir.

8. Hayâsını/utanma duygusunu zayıflatacak, yok edecek yerlerden uzak durulmalı. Bu durumdaki yakınları ile görüşmeler sınırlandırılmalıdır.

kadın iffet tesettür

9. Başörtüsü ile çok güzel olduğu ve böyle örtününce Allah'ın kendisini çok seveceği çevredekiler tarafından zaman zaman dile getirilmeli.

tesettür kadın

10. Aile dostları tesettür konusunda dikkatli olmalı. Çocuğun sevdiği arkadaşı ve ailesinin de erken yaşta ve düzgün örtünme konusunda duyarlı olması gerekir.

tesettür arkadaş dost

11. Başörtüsü bir yük gibi değil, severek, isteyerek takılan bir kimlik sembolü olarak görülmeli.

tesettür yük başörtütüsü

12. İletişim içinde olan tesettürlüler ahlaken de güzel ve örnek olmalılar.

okul kadın ev iş

(Bir anne ‘Büyüyünce asla örtünmeyeceğim.’ diyen kızının, kendisine ahlaken ve tesettürlü olarak örnek olan genç hocalarından sonra, önceki düşüncesinin aksine tesettürlü olmaya karar verdiğini hatta peçeyi bile düşündüğünü söylemişti.)

13. 9-10 yaşlarında dışarıda sürekli örtünme başlatılmalı. Kimliğin örtü ile kazanılması sağlanmalı.

14. Eve gelen yabancı misafirlere veya gittiği yerdekilere karşı duyarlılığı artırılmalı, örtüyü evde de çıkarmamaya (özellikle evde veya gittiği yerde yabancı bir erkek varsa) özen göstermeli, anne ve ablalarla oturmaya başlamalı.

kadın tesettür anne çocuk

15. Hicap ayetlerinin, dış örtü ve iç örtü kavramlarının iyi anlaşılması, mahrem, geçici mahrem, namahrem (nikah düşmeyenler, geçici nikah düşmeyenler, nikah düşenler) ile ilgili örtünme ve birliktelik fıkhının öğretilmesi gerekir.

tesettür kadın 2

16. Ev içi veya yakınların yanında örtünmede sadece haram-helale değil edep sınırlarına da dikkat edilmeli.

tesettür kadın ev

Gerek baba ve oğlan kardeşler, gerek diğer mahremlerin yanında dar ve açık giyinmenin edebe aykırı olduğu, anne, kız kardeş ve arkadaşların yanında dahi kısa ve çok açık gitmenin uygun olmadığı öğretilmeli, bu tür isteklerine fırsat verilmemeli ve alıştırılmalı.

17. Kaplıca, plaj, havuz, otel gibi yerlerde kendisi dikkat etse de bir tane dahi uygunsuz kıyafetli biri varsa oralara teveccüh etmemeli, gizli çekimlerin yaygınlaştığı şu dönemde çok emin olduğu uygun bir ortam olmadıktan sonra böylesi isteklerini cennete bırakması öğretilmeli.

cennet küçük kız tesettürlü

18. Tek başına olduğu zamanlarda veya yatarken de çok açıklıktan kaçınması sağlanmalı, başına gelebilecek her türlü ani olaya (deprem, yangın, hırsızlık vs.) karşı tedbirli olması öğretilmeli. Yaşadığımız depremlerde enkazın altından çıkarken 'Ne olur örtü verin.' diyenleri ve yazın, gece yarısı uygunsuz vaziyette dışarı çıkanları unutmamalıyız.

Kararlı Olmak Şart

Eğer kararlı ve tutarlı olur, küçük yaşlardan itibaren kızımız da tesettürü imanın gereği gibi görürse ve yine küçük yaşta alışkanlık kazanırsa aile, zorlanacağı, mücadele edeceği hiçbir durumla karşılaşmaz. Başörtüsü yasağı olduğu dönemlerde ‘Göndersek mi, göndermesek mi’ diye fikir soranlara ‘Sizde bir netlik, kararlılık yoksa bu çocuk ne yapsın?’ diye üzüntümü belirtirdim.

Samimi gayret ve doğru yönlendirmelerden sonra Allah mutlaka yardım edecek ve örtünme meselesi kolayca halledilebilecektir. Mükellef olma çağı gelmedi diye örtüyü ertelemek veya çocuğun keyfine bırakmak işi zorlaştırmak demektir. Ayrıca doğru dürüst hatırlamayacağı bir dönem için ‘hevesi kalmasın’ diye kaygılanmak ancak ailenin ve çevrenin bir kuruntusu olabilir. Biz örtümüzü zorla değil gururla taşırız.

Kaynak: Elifelif Dergisi, Güz, 2014.
.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1
2 Paylaşım, 1 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
1
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
5
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
26
HARİKA
HAHA HAHA
2
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
2
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
7
BAŞARILI

20 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Allah evlatlarımızı güzel bir iman ve güzel bir tesettür ile yetiştirebilmeyi nasib etsin.Üzülerek belirtmek istiyorum ki kendisi örtülü olan anne-babalar bile evlatlarının küçük yaşta alışmasını gereksiz görür gibiler.İnsan bir şeye bir anda alışamaz.Adım adım alıştırmakla mayasına koyarsanız o evlatta o artık bir meleke haline gelir ve farz olduğu yaşta da artık sizin zorlamanıza ihtiyaç duymadan bu farzı rahatlıkla yerine getirir. Örtülü anneler bile malesef sanki çocuğunun örtüsünden utanır oldular.Halbuki biz müslüman isek bize emanet edilen yavrularımızı doğru yönlendirmek boynumuzun borcu. Beni küçük yaşımda örtüye alıştıran annem ve babamdan Allah razı olsun. Minik örtülerimle okul kapısına kadar gider orada açar, okuldan çıkınca da bağlardım.”Ben iyi bir müslüman olarak çok başarılı olmalıyım.” derdim derslerimde. Hamdolsun annem bu konuda hassasiyet göstermese idi nasıl örtünürdüm, bilemiyorum.

  2. Kız çocuklarının başını örtünce gelişimini tamamlayamayacagini düşünen zihniyetler var! Çocuğuna küçük yaşta bikini giydirip denize götüren, çocuğun mahremiyetine en baştan saygı göstermeyip onu çocuğu yozlastiran ailelerde sorun yok! Ama çocuğunu kollayıp saklayan, örten ailelere laf çok! O zaman çocuğunuza 7-13 yaş arası bikini de giydirmeyin. İleri de kendi karar versin. Nasıl ?

  3. Bir cok madde cok faydalı ve katiliyorum onlara ve allah razi olsun tavsiyeleriniz icin ama bazilarina katilmiyorum. “Dogru durust hatirlamayacagi bir donem” denmesi bile psikoloji acisindan eksik bir yazi oldugunu gosteriyor. Bir cok psikolojik vakaya hastanin cocuklugundaki biseyler sebep olur herkes illa bu sekilde bir haber hikaye vs görmüştür. Kiz cocuklari da fitraten suslenmeye guzel giyinmeye ve hatta uygun ortam varsa yine islamin izin verdigi derecede acik giyinmeye heves eder. 10 12 yasinda kapanmis kendi yakinlarimdan bile duymuslugum vardir mesela evde kisa kollu giyemedigi icin icinde kalip ters tepen. Zaten 10 yasi cok gecmeden kapanan biri bunlari hatirlayip icerleyebiliyorsa ve yanlis seyler yapabiliyorsa maalesef yaniliyorsunuz… bir kiz bebegim var daha simdiden bunlari dert edinmis biriyim ama helal olanı haram etmeden, fitrati da helal yolla doyurarak yapmak gerek bazi seyleri naçizane fikrim…

  4. Ben neden Bunu okudum bilmiyorum ama gerçekten çok yararlı ve güzel bir metin olmuş. Ben 14 yaşındayım, 11,5 iken tesettüre girdim ve gerçekten de çok mutluydum . Ta ki okul başlayana kadar … Arkadaşlarımın bana tavır koyacağını tahmin edememiştim, bazı hocaların imalarda bulunup beni ezeceğini fark etmemistim .Normalde her gittiğimizde bir personelin yardım ettiği FLO da iki tane abi görevlinin bana bakıp göz devireceğini tiksinerek bakacağını da tahmin edememiştim. Bırakın ben Adanada yaşıyorum yolda gören öcü görmüş gibi bakıyor , geçen sarışın bir kadın yanımdan geçerken yobaz dedi. Okulda benim kafa yapımla uyuşan arkadaşlarım ya açımdan keşke sen çok güzelsin falan deyince bana nokta atışı oldu. Patladım kaç gün ağladım.kayseriye gidince öyle olmamıştı aksine çarşıda yürürken ne kadar da sevimli dercesine bakıyordu millet bakışlarında taktir vardı , adanadaki gibi değildi yani.
    Ben hazırlıksız yakalandım ama hala Allah’ıma şükürler olsun kapalıyım laf eden olursa ağzının payını veriyorum. Bu yazının altına belki okuyana katkısı olur diye yazıyorum
    Çocuğunuza yaşayacağı baskıyı da anlatın , sonra aboo ben nereye düştüğüm demesin. Ben şoka uğramıştım o yavrucaklar da uğramasın
    Oyu günler

    1. Allah guc kuvvet sabir versin sana ve senin gibi kapali dinkardeslerime. Allah razi olsun.

  5. Ben 12 yasindayim ve kapaliyim bir ara a101 e gittigimde kasiyer bana tiksiniyormuscasina bakti o ani hatirladikca agliyorum ve soyle bisey oluyo ben kapaliyken insanlar tiksinerek bakiyor kucukken aciktim insanlar bana sevimli bir sekilde bakiyorlardi bakkala gittigimde kadin ne kadar guzel olmussun bugun diyordu ben kapandiktan sonra o da bana tip tip bakti arkadaslarimi seviyorum onlarda beni her halimle seviyorlar ama okuldaki erkekler bana tiptip bakiyor ve buna sinir oluyorum ben acikken cok guzel kapaliyken cok cirkin oldugumu dusunuyorum ablam da kapali ama ben basortu yaptigimda kafan kabak gibi olmus diyo cok uzuluyorum beni anlamiyor hele simdi maske takinca basimi duzgun yapamiyorum kotu duruyo nerdeyse kac gundur vu sebepten agliyorum solugu burda aldim annem kapanda naparsan yap diyo zatwn acilmak iatiyorum ama acilamiyorum bwni tatmin etnesi icin birkac guzel seyler yazarsaniz sevinirim

    1. Merhaba bende senin yaşındayım sen insanların dediklerine bakma bende kapanıcam alışmak için evde yazma ile dolaşıyorum sen insanları dinleme kendi kalbini dinle

    2. Ne mutlu sana ve senin gibi imanlı güzel kızlarımıza rabbim sayınızı artırsın inşallah hiç üzülüp aglamana gerek yok insanların cahilce bakışları ve konuşmaları seni üzmesin sen allah için kapanmışsın ve rabbim dünyada ve ahirette mükafatını verecektir elbette hem rabbimiz kur-an da ne güzel buyuruyor ‘sabredenleri müjdele ‘ Allah seni ve tüm yavrularımızı korusun

    3. Ben senin yaslarinda bu durumu yasadim ama cok sukurki yenilmedim boyle insanlara. Bu islamiyeti yasamak isteyen herkes icin gecerli. Boyle insanlar cikacak bunlarin karsisinda dimdik duracagiz insallah. Masallah ki bunlarin farkindasin onlar kaybeden tarafta.bu dunyada sinavdayiz unutma. İmtihanlardan gececegiz hepimiz. Bu durusunu hic kaybetme. Seningibi insanlarla vakit gecir.

    4. Merhaba kardeşim. Ben senden birkaç yaş büyük olduğum halde yaşadığın olaylarla çok sık karşılaştım. Çevrenin bakışları senin için önemli olmamalı. Biliyorsun tesettür bir gencin kalkanıdır. Bizi farklı kılan da budur. Başkaları sana gözüyle bile olsa yargıladıkları zaman görmezden gel. Çünkü sen onlar için değil Allah için kapandın. Zamanla tesettürün yerine oturacak. Ablanın söylediğine katılmıyorum. Illa ki güzel bir şekilde bağlayacaksın. Ama herşeyden önce sabret ve doğruyu güzeli ara. Olur mu kardeşim. Kendine çok dikkat et. Allah a emanet ol.

    5. Allah senin gibi kişilerin sayısını artırsın ınşaallah kızımda senin yaşına geldiğinde boyle bir bilince ve imana sahip olur bence ablan ve annenle konuşmalısın ve söylediklerinden dolayı üzüntünü belirtmelisin. Okuldaki erkeklerin sana nasıl baktiklariyla ilgilenme sen onlara bakma bile zaten haramdır .insanlarin ne dediği degil kuran senin pusulan olsun şuan nasil bir durumdasın bilmiyorum ama inşallah vazgecmemissindir

    6. Bende 12 yaşındayım ve 6. sınıfa gidiyorum bende senin gibi düşünüyorum okullar açılınca benimle dalga geçecekler diye düşünüyorum ama ben bu korkumu aştım nasıl biliyomusun?Benim kuzenlerimin nerdeyse hepsi kapalı bende onlardan örnek aldım.Bol bol namaz kılıp ALLAH’A DUA ettim sende bir an önce namaza başla inan kendini çok rahat edicek ve ALLAH sanki hep senin yanındaymışsın gibi duygu kaplıycak seni.Bunu çok içten yazdım inan bana.

    7. Esracim masallah sana ki erken yasta tesetturle bulusmussun cok iyi yapmışsın ablam ben 29 yasindayim 21 yasinda anne oldum o zama tesetturlendim ama pismanim daha erken nasio olmadi bana seni gormedim ama yazindan cok etlilendin eminim cok cok guzel olmussundur kapali halinle tatlim kutla kendini insanlar baskasini mutsuz edince mutku oluyo dusunme onlari sen en iyisini yapman gerekeni yaptin kuzuk biliyosun uzme kendini rabbime emanet ol

    8. Seni tebrik ve takdir ediyorum kızım benimde kızım var 8 yaşında şimdiden hayeller kuruyoruz esarplarımjzı ortak kullanma konusunda kimseye aldurış erme. Rabbim
      Yar ve yardımcınız olsun inşallah.. Kücük tesettür lü kızları gördükce yüreğimi sevinç kaplıyor

  6. Siz delirmişsiniz bu dini bir sorumluluksa bunu yapıp yapmayacağına velli bir yaşa geldiğinde kendi karar vermeli 10 yaşında bir çocuğu dışarıda tamamen tessettüre sokmak ne demek. Çocukğa gel sana oyuncak alacağım açıl desen açılacak yaşta…

  7. Kibarca sizi uyarmak isterim çocuklarınızı seviyorsanız küçük yaşta onlara büyük sorumluluklar vermeyin din sadece örtü değildir. Birinci kural dinde zorlama yoktur bunu bilin. Çocuklarımız küçük yaşta kapatılması yerine insanlarımızı bilinçlendirelim gerekli yaşa geldiğinde çocuklarınız emin olun neyi seçeceğine karar verirler. Sizi nefretle hatırlamasın evlatlarınız. Bırakın ne giymek istiyorsa giysin. Sadece nerede ne giymesi gerektiğini bilsin. Din başörtüsü değildir din sevgidir insan kalabilmektir. Hepiniz çocuklarınızın şeytanı olmaya ant içmiş gibisiniz. Peygamberimizin kızı puta tapan biriyle evlenmişti ona bile karışmayan dinimize siz zorbalık getiriyorsunuz kanmayın erkeklerin dediklerine. Erkekler kadınlara sınır çizmeye bayılır zaten. Araştırın çocuklarınıza sevgiyi paylaşmayı öğretin ve dinimizin bu güzelliğini insanı insan olduğu için sevmemiz gerekir dediğini anlatın. Böyle böyle deistler ateistler yetişiyor.

    1. Öncelikle kızım 10 yaşında ve kendi isteği ile 2 ay önce başını örttü ve ben 30 yaşında örtündüm ..uzman kadın doğum doktoruyum .çocuğuma asla kapan demedim ve sizin dediğiniz gibi de hiçbirimiz zorlamadık .,onlar öyle güzel Allah’ımı ve dinimizi bizden önce tanımışlar Kİ çok şükür bizler örnek olarak 🙏başlarını örttüler …burda yazılanlarda bu yaşta bu harika imana sahip yavrularımız için sizin gibilerden nasıl uzak tutarız onu yazıp konuşuyoruz …Allah sizleri ıslah etsin inşallah

    2. Merhaba arkadaşlar merhaba güzel yürekli minicik kalpleriyle Allah rızası kazanmak için tesettüre giren güzel kizlarim Rabb’im sizlerin sayısını arttırsın ben 30 yaşında iki çocuklu bir anneyim bir kızım ve bir oğlum var bir yıl oldu yeni kapandım elhamdülillah yüce Kur’an sayesinde neyse konuya geleyim çok şükür namazimizi kilmaya özen gosteririz evde kötü dedikodu gibi olaylara yer vermeyiz gezeriz eğleniriz tabiki 😊 evimizde çocuklarımla çılgınlar gibi dans ederiz ama Rabbimin bizleri bu kadar nimeti sağlığı verdiği için şükür evimden eksik olmaz çocuklarımla herzaman tefekkür ederiz aaaa bakın gökyüzünde çocuklar ne kadar güzel yildizlar Rabb’im ne büyük degilmi sanki minik lambalar dizmiş diye minik örneklerle desteklerim anne olarak Vel hasıl konuya geleyim kızım 9 yaşında ve ben bunu yazarken utanıyorum kızım anne ben Allah rızası için kapanmaya karar verdim diyince ona yansitmadim önce ama üzüldüm etraf ne dicek zorladigimi sanacaklar diye çok özür dilerim kendi dusuncelerimden utandım ve kızıma engel olmaya çalıştım yapma annem yine iyi biri ol ve ve tesettür şu an uygun değildir diye kızıma baskı yaptım Rabb’im affetsin beni 🙏😞 ama buna rağmen kızım anne hiç kimsenin düşüncesi önemli değil Rabb’im benim hakkımda ne düşünecegi benden razı olması istedigim için ayet var birde anne neden engel oluyosun diyince kalbim sızladı ve çok şükür vazgeciremedim onu 🙏🙏🙏 şimdi demek istediğim şeytan insana vesvese veriyor her daim önemli olan Müslüman olarak biz Kur’an’ı Kerim ve peygamber efendimiz Hz Muhammed sav kendimize öncü olarak görürsek Rabb’im yardım ediyor şimdi kimse umrumda değil gözlerim dolarak yazdım kardeşlerim benim düştüğüm hataya düşmeyin o ne der bu ne der değil dinimze uygun yetistirelim kendimizi evladimizi Rabb’im bizleri çok seviyo sevdiği için fitne gözlerden korumak istiyor elhamdülillah şimdi kızımla İzmir gibi bir şehirde o iğrenç bakışlara aldanmadan Rabb’imin ayetini yerine getirme mutluluğunu yaşıyorum lütfen herşey ailede başlar sevgiyle yetiştirin ve gerisi geliyor rabbim yardım ediyor bazen kızımın yeni aldığı spor model eşarbını ben takıyorum 😊aaa bu benim olsun çok güzel diye sevidiriyorum yani bu dünya gelip geçici ebedi hayati sevdirmeliyiz çocuklara Rabbimizin rızası olduğu şeyleri sevdirmeliyiz tüm anneler babalar kim okuyosa yazımı bizler Rabbimin ipine sımsıkı sarilmaliyZ Rabb’im tüm kötülüklerden korusun ülkemi müslümanları sagimzda solumuzda önümüzde arkamizda gördüğümüz görmediğimiz tüm kötülüklerden korusun 🙏🙏 Rabb’im kalplerimize hidayet versin güzel kardeşlerim ❤️❤️❤️

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı