Bismillahirrahmanirrahim.
Okumayı iki sınıfa ayır. Birinci sınıf: Okumak değil nefes almak diye saydığın okuman. O Kur’an’ındır. Onu oku demiyorum sana. Okumak bir noktadan sonra ihtiyaç duyulmayacak bilgiyi almaktır. Kur’an’ımız ise okundukça okunması hırsa dönüşen kitabımızdır. Onu oku demem sana. Kur’anlı ol derim. Bundan ne dediğimi anlarsın.
Şimdi okunacak kitapları ve okuma yoğunluklarını sıralayabiliriz:
1. İlmihal Oku
Önce ve öncelikle ilmihal okuyacaksın. Bir ilmihal kitabını, o kitaptan üniversite giriş sınavına girecekmişsin gibi okuyacaksın. Altını çiz. Üzerinde sorular oluştur. Başka bir yere notlarını tut. Tekrar oku. Bir-iki yıl geçtikten sonra tekrar oku. İlmihal çok önemlidir, ilmihal bilgileri senin için farz bilgilerdir. Eksikliği senin için ağır sorumluluklar getirebilir. Büyük bir alimin ilmihâlini okuyacağım diye diretme. Dili ve anlatımı sana en kolay geleni oku. Diyanet ilmihåli iyi bir giriş olarak yeterli olabilir.
2. Siret Kitabı Oku
Güzel bir siret kitabı oku.
3. Sahabeyi Anlatan Kitaplar Oku
Ashab’ı Kiram’ın hayatını anlatan kitaplardan oku.
4. Zorlanıyorsan Roman Oku
Okumada zorluk çekiyorsan roman okuyabilirsin. Roman, okumayı ve anlamayı hızlandırabilir. Mü’minlerin yazdığı romanları oku.
5. Fikir Kitapları Oku
Yazarı mü’min olan ve ümmeti kendi grubuna göre görmeyen mütefekkirlerin kitaplarını oku.
6. Özel Konulu Kitaplar Oku
Mesela namazı ayrıntılarıyla tarif eden veya Bedir gazvesini anlatan bir kitap oku.
7. Kitabı Okuyamıyorsan...
Kitabı eline aldığında seni itiyorsa o kitap güzel de olsa biraz ertele ki seni okumaktan soğutmasın.
8. Seviyeye Göre Kitap Al
Senin seviyene ve ihtiyacına göre kitap al. Kitaplarda anlamadığını muhakkak sor, sormak ayıp değildir.
9. Tekrar Oku
Okuduğun bir kitabı tekrar okumaktan yerinme. Kitap bir gıdadır, ihtiyaç hissedildikçe alınabilir.
10. Sabret
Her okuduğun kitaptan sonra fırına girmiş kek gibi pişip olgunlaşacağını zannetme. Böyle bir anlayış seni okumaktan soğutur. Kitap gıda gibidir; hücre şeklinde girer yerleşir beyine. Sen onu anlayamazsın her zaman. Yıllar geçtikten sonra o kendini pratikte gösterir. Okumayı bir sabır işi bilmelisin.
11. Herkesten Kitap Tavsiyesi Alma
Senin kültürün ve birikimin açısından bilmeyen birinden alelade kitap tavsiyesi alma.
12. Dikkat Et
Mü’min olmayanların kitapları iyi şeyler ihtiva ediyor olsa da bir cümle ile seni imanından veya ahlakından edebilir. Buna dikkat edeceksin.
13. Okuma'ya Kur'an Dahil Değildir
O bizim nefesimizdir. ‘Bugün nefes alayım’ denmeyeceği gibi, Kur’anı da şu dönemde oku, şu gün oku diye tanıtamayz. Her gün istikrarlı bir şekilde bir sayfa bile olsa oku. Sen bu ümmetin kızısın. O da bu ümmetin kitabıdır. Onu sen doya doya okumayacaksın da kim okuyacak?
14. Dinlenmesini Bil
Evindeki bir meşgale veya zihnini yoran bir sorun. nedeniyle okumaktan soğuyabilirsin ya da okumak yorucu hale gelebilir. Dinlenmesini bilmezsen okuma zevkini kökten kaybedebilirsin. Bir-iki gün kendine izin ver. Bunun sakıncası yoktur. Veya okuma kitaplarını değiştir.
15. Okuma Danışmanı Bul
Ve önemli bir kural: Kendin için bir okuma danışmanı bul, mümin olsun, bilen biri olsun, Allah rızası arayan biri olsun. Sabırlı olsun.
Kaynaklar: Nureddin Yıldız’ın Bu Ümmetin Kızı adlı eserinden alınmıştır.
Mümin olmayanların kitaplarını okuma derken dünya klasiklerini de mi okumayalım?
Siret kitabını biraz daha ayrıntılı açıklar mısınız?
Mümin erkekler okumasın mı , niye kızlara tavsiye ? Niye ilmihal,Kuran kızlara mı vazife sadece
Niye bu kadar alındın ki? 🙂 Yazar belli ki bayan, bayanlara yönelik yazmak istemiş. Üstüne alın sen de oku eleştirince bir şey değişmiyor. Ne desinler; Evet bayanlara farz o yüzden onlara mı yazdık desinler. Maalesef çok basit şeylere takılıp çok mühim şeyleri kaçırıyoruz.
“Bu ümmetin kızı” kitabından alınmış ya o yüzden müslüman kızlara tavsiyeler vermiş. Erkekler bunları uygulamasın , kitap okumasın demiyo yani!!
Erkeklerin okumasına gerek yok diye mi başlık kızlara ?
Yazının alıntı yapıldığı kitabın adına bakmayanlar başlığı yanlış yerlere çekmişler..
İlim çinde bile olsa alınız… Buyuruyor efendimiz ilim mü’minden mi diye sorgulayınız demiyor bu sebeple gayri müslim dahi olsa ilim açısından şuanda bizden ilerideler bizim bunları öğrenip kendi inanç sistemimizde işlememiz gerekmez mi..?
O kadar haklısın ki.İşte bu tasnifsel bakış açımızdan dolayı Müslüman ülkeri ilerleyemiyor ilerleme İbni Sina,Farabi dönemlerinde kaldı. bakış açılarını değiştiremiyoruz çünkü.Kaçmaktan ziyade neden yanlış olduğunu doğruyla yanlışı ayırt ederek yaşamayı öğretemiyoruz.Kurana göre değil bi takım dini gruplara göre dinini vecibe ettiklerini sanıyor günümüz müminleri fakat yanılıyorlar.Gerçek din araya aracı sokmadan Allahın kitabında emrettiğini okumak peygamberinin sünnetini icab ettiğince yapmaktır.
İlim Çin’de de olsa alınız.
O kadar derin bir nasihat ki… Üste üste müminlerin kitabını okumak vurgusu yapılmış, bu nasihati geniş planda düşünmek ve uygulamak lâzım.
Allah Kuranlı ol demiyor. OKU diyor, ne buyurduğunu anlıyor muyuz? Ağır aksak bir yazı olmuş, aman üslûba dikkat… İnandıklarımızı güzel ifade etmek borcundayız.
Gerçekten hepsi Çok Güzel Rabbim Sizden Razı olsun Her insanı Bakışı Çok önemli Güzel Bakarsak güzel görürüz Bizi bilgilendirmek için zaman harçamış ama biz insanoğlu hep kusur ararız kusur aramaktan güzel ve nice şeyleri göremez olduk …..