“Bismillâhirrahmânirrahîm.”
Katkı maddeleri, satışı teşvik etmek, pazarlamayı kolaylaştırmak maksadı ile ilave edilen kimyasal maddelerdir.(…) Bugün toplam 3500 cins katkı maddesi dünya piyasasında gıdalarımıza katılmak üzere pazarlanmaktadır.(…) Çocuk mamalarından bisküvilere, hazır çorbadan, çikolatalara kadar çok yaygın bir hazır gıda sanayiinde bu maddeler fütursuzca ve sorumsuzca kullanılmaktadır.
Ayrıca Müslüman olarak bizi alakadar eden meselenin diğer bir önemli tarafı da bu maddelerin pek çoğunun, dinimizde kesinlikle haram olduğu belirtilen maddelerden imal edilmekte olduklarıdır.
Katkı maddelerinin kullanılma gayelerini şöylece sıralayabiliriz:
1. Koruyucu Olarak, Gıda Maddesinin Bayatlama, Kokuşma, Bozulma Vs. Olaylarını Geciktirmek İçin. (Benzoik Asit, Sodyum Benzoat Vs. Gibi.)
2. Normalde Birbirleri İle Karışmayan Veya Zor Karışan Maddeleri Birbirine Bağlayıcı Olarak, Bu Maddelerin Emülsiyonunu Kolaylaştırmak İçin. (Lesitin Vs. Gibi.)
3. Koyulaştırcı Olarak. (Agar Agar, Jelatin Vs. Gibi.)
Jelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma, sırlama, kapsülleme maddesi olarak kullanılır. (…) Ürünün etiketi üzerinde kökeni hakkında hiçbir açıklama olmaksızın jelatin (gelatin) kelimesini görürseniz, genellikle domuz ve sığır kemik ve derilerinden yapıldığı kabul edilmeli ve böylece ondan sakınmalıdır.
4. Renklendirici Olarak, Gıda Maddelerinin Göze Hoş Gözükmesi İçin Kullanılan Boya Maddeleri. (Karmen Vs. Gibi.)
Boya maddelerindeki en önemli tehlike, pek çok boya maddesinin alkolde muhafaza edilmekte olması bazen de haram edilmiş hayvanlardan üretilmiş olması aynı zamanda sağlık yönünden de pek çoğunun önemli rahatsızlıklara neden olabilmesidir.
5. Tat Vericiler, Aromalar. (Damağa Lezzet Vermek İçin. Vanilya, Vanilin Vs. Gibi.)
Çeşitli kokuları ihtiva edilen maddelerdir. Nebati veya sentetik olarak yapılırlar. Ya alkol içinde veya ester içinde muhfaza edilirler.(…) Piyasada çoğu kez ucuz olduğu için alkollü esanslar kullanılmaktadır.
6. Besin Değerini Korumak Ve Geliştirmek İçin.
7. Tatlandırıcılar. (Aspartam Vs. Gibi.)
Kaynaklar
Dr. Hüseyin Kami Büyüközer – “Yeniden Gıda Raporu” kitabından alıntı ve derlemedir. (Bkz. Syf. 72, 73, 75, 76, 82, 83)
Allah razı olsun. Faydalı bilgiler