Kaliteli-Karizmatik Bir Mü’min Neden Futbol Takımı Taraftarı Olmaz?


0

Irk, yaş, millet farketmeden yaşlısı-genci, siyahı-beyazı, kadını-erkeği, yeteneklisi-yeteneksizi her türden insanın ilgi alanı olabilen bir spor; futbol! Yuvarlak, dört köşeli veya üçgen herhangi bir cisimle oynanan bir spora haramdır diyemeyeceğimiz gibi futbol tamamen haramdır demeyiz. Bir Müslüman, Allah rızası için ibadetimi daha kuvvetli yapayım, bedenim sağlıklı olsun diye niyet etse yürüyüşe çıkması bile ibadet hükmüne geçer. Dolayısıyla sırf bu amaçla oynanan futbolda bir sorun yoktur. Ancak hepimizin bildiği üzere futbolda bundan fazlası var. Hayatından hiç topa vurmamış teyzelerin bile oturup milli maç izlediği ve olmuş bitmiş olaylar üzerine günlerce-haftalarca yorumların yapıldığı, insanların birbirine küfürler savurup, Müslümanı Müslüman ile kavga ettiren futbol gerçekten sağlık ve spor amaçlı oynanan futbol mudur? Kaliteli-karizmatik bir Mü’min erkek neden futbol takımı taraftarı olmaz sorusunun cevabına hep beraber bir göz atalım. Aşağıdaki başlıklarda bahsettiğimiz sıradan bir insan değil kaliteli bir Mü’min söz konusu olacak inşAllah. 🙂

1. Mü'min'nin Uğruna Yaşadığı Gerçek Bir Davası Vardır

“Dünyada cereyan eden ve husule gelen her bir şey’in iki vechi vardır. Biri ahirete bakar ki; nefsü’l-emirde en sabit, en ağır bu vecihtir. İkincisi dünyaya, nefsine ve hevaya bakar. Bu vecih, hakaret, hiffet ve zevalden öyle bir mevkidedir ki, kalbin teessürüne, teellümüne, ıztırabına bahis olacak bir kıymette değildir.”  (Nursi, Mesnevi-i Nuriye, s. 95)

Dünyada yaratılan her şeyin iki vechi (yönü-tarafı) vardır. Mesela merak duygusu. İnsan iyi şeyleri merak etse ilim öğrenir, kötü şeyleri merak etse dedikodu ve magazinle meşgul olur. Biri sevap ve faydalı bir işken diğeri ya günah ya da boş bir iştir. Genç bir erkeğin en kıymetli ve bu ümmet için onu değerli bir hazine haline dönüştürebilecek duygusu tarafgirlik duygusudur. Bu duyguyu hayra kullanır, Ümmetin meselelerini dert edinir, öfkesiyle kafirleri boğar, sevgisiyle Müslüman kardeşlerini yüceltirse hayra kullanmış olur. Eğer bu duygu futbol gibi ‘ucuz’ bir konu için harcarsa bu ümmetin meselelerini kim dert edinecek? Gerçek meseleleri olan mesela Filistin direnişinin kıyamlarında ön planda rol oynayan komutanların futbol takımlarını takip etmeye vakti olmuş mudur sizce? Onlar cephede cihaddayken biz burada kendimizi boş oturuyor olarak mı görüyoruz? Yoksa yaptığımız her işi bu Ümmet için ve cihad niyetiyle mi yapıyoruz? Gerçek bir davası olan bu Ümmetin ferdi duygularını futbol gibi ucuz bir konuya harcamamalı. 

2. Futbol Takımı Taraftarı Olmanın Sonuçları Nelerdir?

Futbol, tartışma programları, medya, süper loto vs gibi kumarlar ile uyutulan bir ferd olmaya devam etmek. Vaktini ve hararetli duygularını faydasız işlere harcamak. Karşı takımın taraftarı Müslüman kardeşlerine karşı nefret hissetmek veya kardeşliği tam hissedememek. Namazlarda, zikirlerde, cenazelerde, hutbe ve sohbetlerde ve daha pek çok yerde zihnin futbol ile meşgul olması sebebiyle Allah’dan uzaklaşmak. Maçları, yorumları izleyerek vakit kaybettiği için Müslümanlarla ilgili geçmişteki veya güncel meselelerden bihaber yaşamak. Birilerini hayra yöneltecek, emri bil maruf nehyi anil münker yapılabilecek anları futbol konuşarak heba etmek. Oyuncuların bile parası daha fazla diye başka bir takıma geçebildiği bir dünyada sadakat duygusunu bir takım uğruna boşa harcamak. Futbol ile ilgili meseleleri çok ayrıntılı bildiği halde farz olan ilmihal bilgisinden yoksun yaşamak. Karşı takım taraftarları tarafından dayak yemek veya başkalarına zarar vererek şeytanı sevindirmek. Ailenin rızkını maçlara harcamak. Küfür, kul hakkı gibi Allah’ın karşı taraftan helallik almadan affetmeyeceği günahlara bulaşmak. Taraftarların maçtan sonra yollara dökülüp, trafiği tıkayarak, korna çalarak diğer insanların kul hakkına girmesi… ve daha pek çok şey!

3. Kaliteli Mü'min Testi

“Din ve dünyaya faydası olmayan şeyi (malayaniyi) terk etmek, kişinin müslümanlığının güzelliğindendir.” (Tirmizi, Zühd, 11.)

Hakikî müminin özelliklerinden biri de boş ve faydasız işlerden uzak durmasıdır. Bir ayette bu açıkça belirtilir: “Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler.” (Mü’minun sûresi, 23/3)

 “(O kullar), yalan yere şahitlik etmezler, boş sözlerle karşılaştıklarında vakar ile (oradan) geçip giderler.” (Furkan sûresi, 25/72.)

Ensardan bir genç Uhud savaşında şehit oldu. O açlıktan göğsüne taş bağlamıştı. Annesi onun yüzünden tozları silip ‘Cennet sana mübarek olsun.’ deyince Hz. Muhammed (s.a.v.), “Nereden bildin? Eğer sağlığında malayani söylüyor (boş konuşuyor) idiyse?” dedi. (Tasvir-i Ahlâk, A. Rıfat.)

4. Futbol Konusunda Alimler Ne diyor?

Alimler bir spor olarak futbolun haram olmadığı fakat yol açtığı bir çok şeyin Müslümana yakışmayacak hatta haram olan işler olduğu konusunda hem fikirler. Çoğu hoca efendi futbolun zamanımızın en büyük putlarından biri olduğunu dile getiriyor. Futbol ile oyalanan Müslüman halkın, asıl meselelerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı konusunu ise sık sık dile getirmekteler. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz pek çok âlimin futbol ile ilgili görüşlerini anlattığı birkaç dakikalık videolar bulunmaktadır.

5. Bu Ümmetin Sana İhtiyacı Var Kardeşim!

Ümmet seni bekliyor. Açlıktan kırılan, savaşta anne-babasını yitiren yavrucaklar seni bekliyor. Mazlumlar seni bekliyor. Onları ne Avrupa ne Amerika ne de bir başkası kurtulabilir. İslam çoğrafyasına bak, senin kadar imkanları olan tek bir yer daha göremeyeceksin! Tarihine bak, Ümmeti senin kadar derleyip toplarlayabilmiş, kimseye zulmetmemiş bir millet göster, gösterebilirsen! Senin gücünün bu kadar fazla olduğunu bilen kafirler  uyumaya devam etmen için her türlü şaklabanlığı yapıyor. Kadınların başına moda, alışveriş gibi saçmalıklar sarılıyor. Senin ise futbol, diziler,  yabancı filmler, lüks arabalar veya bir kadın uğruna hayatını heba etmeler ve diğer boş meseleler sarılıyor. Bu gün rahat yatağındaki uykumuzdan uyanamazsak yarın her şey için çok geç olacak. Uyan kardeşim. Bu ümmet seni bekliyor!


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
1
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

4 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Dünya da 1 milyardan fazla kişinin ilgilendiği mefhumun takip edilmesi ya da bilinmesi -harama bulaşmamak, zamanı öldürmemek kaydıyla- bir insanı kalitesiz ya da daha az karizmatik yapmaz. Başta günümüz çocukları ve gençlerinin ilgisini çeken ve iştigal ettiği konuların en başında gelmektedir futbol.. Gönül ister ki herkes en küçük yaşlardan itibaren Kur’an ilmiyle hemhal olup, ilimle iştigal fakat günümüz dünyasının dinamikleri artık çok farklı. Bugün bir çocuğun gönlüne girebilmeniz için Messi’yi, Ronaldo’yu ve daha fazlasını da bilmek gerekiyor maalesef.. Hem de bunu Allah’ı anlatmak, gönüllere girmek için bir vasıta olarak da kullanabilir insan, tıpkı sosyal medya gibi. Sosyal medya da başta instagram olmak üzere tüm haramları içermesine rağmen İslam’ı anlatma niyetiyle de kullanılmıyor mu zaten..

    1. Ben futbol bilmediğim halde çocukların kalbine girebiliyorum. Hatta futbol konusunda çocuklar kesinlikle ve kesinlikle yetişkinlerden çok daha mantıklı düşünüyor. Bir çocuğa futbolun zararlarını ayrıntılarıyla anlatırsanız ve yerine daha mantıklı ve makul bir şey koyarsanız çok kolay yüz çeviriyor. Ben kesinlikle buna şahidim. Futbolun bir çocuğun gündemini işgal etmesinin sebebi, asıl gündem olması gereken şeylerin ona gösterilmemiş olmasıdır. Asıl meseleler gündem yapılırsa futbola gerek kalmaz. Çocuklarla futboldan bahsedebilmek için yetişkinlerin futbol bilmesi abes bir iş. Bir çocuğun hayal gücü futbol ile sınırlı olacak kadar dar değil. Kaldı ki; “Zaman değişti” sözü şeytanın her işe karıştırdığı en saçma vesvesesidir. Bir şey için “zaman değişti” deniliyorsa üzerinde tekrar tekrar düşünmek lazım. Zaman istediği kadar değişsin. İnsan aynı insan.

      1. Zamanın değişmesini, günahlara perde olması amaçlı ifade etmedim çağın gereksinimlerinden bahsetmek suretiyle ifade ettim. Futbolun popülaritesini anlayabilmeniz için instagram’a girip ünlü sporcuların kaç milyon takipçisi olduğuna bakabilirsiniz. Daha önceki yazılarınızda “anı yaşa” ifadesini kullanmışsınız o zaman bu ifadeyi de kullanmamanız gerekir zaman değişmiyorsa.. Siz eğer buradan irşad etme vazifesi yapıyorsanız zamanın şartlarından dolayı yapıyorsunuz bir nevi yüz yıl önce böyle birşey yapamayacaktınız. Bu bağlamda düşüncenize katılmıyorum ve ayrıca kullanmış olduğunuz başlığı da doğru bulmuyorum. Sırf futbolla ilgileniyor diye bir müslüman kalitesiz olamaz..

  2. Yazdığınız yazı bazı yönleri itibariyle doğru fakat yanlışlıkları da yok değil… Üstte de belirtildiği gibi çağımızda futbolun çok büyük bir popülerliği var ve futbolcular milyonlarca insan tarafından rol model olarak görülüyor. Nasıl ki 60 yıl önce rahmetli Muhammed Ali Clay ve boks sporu vasıtasıyla insanlar İslam’ı tanımış, spor yoluyla cihat yapılmışsa bugün aynı şeyi futbol ile de gerçekleştirebiliyoruz. Örneğin Liverpool’un Mısırlı Müslüman futbolcusu Muhammed Salah attığı her golden sonra secdeye kapanıyor ve milyonlarca insan bu anı izliyor. Liverpool taraftarı İslam’ı öven tezahüratlarla takıma destek çıkıyor. Evet futbol bazı yönleri itibariyle Malayani fakat bu etkileri de unutulmamalı…

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı