“Bismillâhirrahmânirrahîm.”
Evlât, Cenab-ı Hakkın (Celle Celâluhû) bir nimetidir. Eğer kıymeti bilinmezse, elden gider. Evlat nimetinin şükrü, ona dinini ve Kur’ân-ı Kerîm’i öğretmektir. Anne-baba olan kullar, çocuklarına emanet nazarı ile bakmalı ve bu nimetin şükrünü yerine getirmek hususunda hassasiyet ile davranmalıdır.
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuşlardır:
“Hepiniz, bir sürünün çobanı gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduğu gibi, siz de evinizde ve emriniz altında olanları Cehennemden korumalısınız! Onlara Müslümanlığı öğretmezseniz, mesul olursunuz.”
(Buhari, Müslim, Tirmizî.)
“Evlâdınıza ikram edin, nasıl ana babanızın sizde hakkı varsa, evlâdınızın da sizde hakkı vardır.” (Taberani)
1. Acıyan Yerlerini Öpün.
2. Parklara Çocuğunuzla Gidip Beraber Sallanın.
3. Anne Ve Babaların Da Hata Yapabileceğini Gösterin, Yeri Geldiğinde Ondan Özür Dileyin.
4. Çocuğunuzun Yanınızda Olmadığı Anlarda Onu Ne Kadar Sevdiğinizi, Özlediğinizi Açıkça Belirtin.
5. Çocuğunuzu Bir Meyve, Sebze Bahçesine Götürüp Meyveleri Ya Da Sebzeleri Kendisinin Kopartmasına İzin Verin. Bunun Yanında Meyve, Sebzelerin Ne Şekilde Büyüdüklerini Anlatın, Ağaçları Tanıtın.
6. Birlikte Gazete, Dergi Okumaya Çalışın, Eğer Okuyacak Düzeydeyse Onun Komik Okumasıyla Zevk Almaya Çalışın.
7. Eğer Koşmaktan Zevk Alıyorsanız, Onun Yanınızda Bisiklet İle Eşlik Etmesine İzin Verin.
8. Olumsuz Sonuçlanan Bir Olay Neticesinde -Ben Sana Demiştim Demek Yerine- , 'Olmadığına Üzüldüm Canım' Ya da 'Bir Keresinde Bana Da Aynısı Olmuştu' Ya Da 'Biliyorum Bu Senin İçin Çok Zor Tatlım' Gibi Sözler Söyleyin.
9. Çocuğunuzun Yaptığı Resimleri, Karalamaları Duvara Yapıştırın Ya Da Çerçeveye Koyup Odasına Koyun.
10. Çocuğunuzu Aile İçindeki Haberlere, Olaylara Yakın Tutmaya Çalşın. Böylece Kendisini Bu Ailenin Parçası Olarak Hissedecek, İleride Sizinle Olayları Paylaşmakta Zorlanmayacak(tır).
11. Çocuğunuzu Duygularını Söylemesine Alıştırmak İçin Onu Devamlı Destekleyerek Yanıt Verin. Mesela, Onun Teşekkür Etmesi Gerektiğinde, Siz Öne Atılıp, 'İkimiz Birden Size Teşekkür Ediyoruz' Deyin.
12. Çocuğunuzla Birlikte Mutfakta Beraber Bir Yemek Hazırlayın, Sonra Da Oturup İkiniz Birlikte Yiyin.
13. Birlikte Oturup Film İzleyin.
14. Çocuklarınızla Oynarken, (Söz Konusu Oyunların) Eğitici Olmalarına Da Dikkat Edin.
15. Çocuğunuzun Odasının Onun Seçeceği Renklere Ve Dekorasyona Göre Olmasına Dikkat Edin, Eğer Özel Bir Oda Hazırlayamayacaksanız; -Onun İstediği Renk, Biçimde Olması Gibi- Ufak Detaylarla Onun Olduğu Hissini Verebilirsiniz.
16. Çocuğunuzun İyi bir İnsan Olmasına Yardımcı Olun. (Teşekkür Ederim, Beni Rahatsız Etmeden Telefon Konuşması Yaptırdığın İçin, Gibi.)
17. Çocuğunuz İçin Çocuk Dergilerine Abone Olun.
18. Onun Resim Yapması, Oyun Oynaması İçin, Bir Boya Kalemi, Kağıdı, Yapıştırıcı, Çocuklar İçin Özel Makas Bulunduran Bir Kutu Hazırlayın.
19. Çocuğunuzla Birlikte Bir Vazoya Çiçek Yerleştirin, Birlikte Çiçekleri Seçip, Yaprakları Ayırıp, Boylarını Kesip, Renklerine Ve Çiçek Çeşitlerine Göre Bir Düzen Yapın.
20. Çocuğunuzun Arkadaşlarını Eve Özel Olarak Çağırın. Onlar İçin Kurabiye, Meyve Suyu, Kuruyemiş Vb. Hazırlayıp, Güzel Çocuk Filmleri İzleyerek Güzel Zaman Geçirmelerini Sağlayın.
21. Çocuğunuza Asla Tutamayacağınız Sözlerde, Vaatlerde Bulunmayın. Söz Verirseniz Mutlaka Yerine Getirmeye Çalışın.
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuşlardır:
“Çocuk sevgisi Cehennem ateşine karşı perdedir. Çocuklara iyilik etmek, Sırat’ı geçmeye sebeptir. Onlarla beraber yiyip içmek, Cehennem’den kurtuluştur.” (Şir’a)
Mevlâ Teâlâ (Celle Celâluhû) , İslâm’a hizmet eden, salih evlâtlar yetiştirmeyi bütün müslümanlara Nasip Eylesin. Âmîn.
Kaynak: 150 Soruda Fıtrata Uygun Çocuk Yetiştirmek / (Dr.Hayri Gözlükgiller, Hatice Kübra Tongar) kitabından alıntı ve derlemedir. (Bkz. syf. 172, 173)
0 Yorum