Tebliğ: sözlük anlamı itibariyle ulaştırmak manasına gelir. Devlet yönetiminde “tebliğ-tebellüğ” bilinen kavramlardır. İslam literatüründe bir terim olarak tebliğ sözcüğü, Kur’an ve sünnetin mesajlarını birilerine ulaştırmak anlamına gelir.
Müslümanlar üzerine görev olan tebliği işe yarar kılan 11 öneri sunuyoruz:
1 - 'Teşekkür ederim.' deyin.
“Siz Müslümanlar nasıl olur da Hristiyanlardan nefret ediyorsunuz?’’ gibi taciz edici sorularla İslam’ı hor gördükleri zaman, teşekkür ederek başlayın.
Bizim inancımız, İslam’a takdim edilen problemlerle başa çıkmak için en iyi yoldur. Ve diğer dinlere mensup olan insanların küfürlü tutumlarına son vermenin en iyi yolu da Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) yolunu takip etmek ve İslam düşmanlarının yolunu takip etmeyi bırakmaktır. Bu onun (aleyhissalatu vesselam) yoludur ve biz de bunu takip etmeye çalışırız.
“Dinim hakkında bana soru sorduğunuz için teşekkür ederim!..’’ Onlara çok nazik ve basit bir şekilde cevap verdiğinizde onların yüzünü bir hayal edin. Ve devam edin, “İslam ile alâkalı ilginç bir soru sordunuz, inancımızla ilgili doğru bilgiyi araştırdığınız için sizi kutlarım.’’
2 - Karşınızdaki kişinin sorusuna cevap niteliği taşıyan bir açıklama yapın.
Şimdi karşınızdaki kişinin sorusuna cevap niteliği taşıyan bir açıklama yapın, “Sorunuzdan belli ki, siz gerçekten İslam hakkında gerçeği bilmek istiyorsunuz ve bir Müslüman olarak benim görevim, sizinle bir olan ve hiçbir ortağı olamayan Allah’a ibadet etme mesajını paylaşmaktır.’’
3 - İslam, Müslümanların yapmak için inandıkları şeydir.
Şimdi de, “İslam bazı Müslümanların yaptığı şeyler değildir; bütün Müslümanların yapmak için inandıkları şeydir.’’ deyin.
4 - Tartışmayın veya Çekişmeyin.
Tartışmayın veya çekişmeyin. Bu, Allah’ın Kur’an’da bize öğrettiklerine ve Rasulallah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) bize söylediklerine aykırıdır. Kendime ve hepimize tavsiyem, diğer dinlere “belirsizlikler’’ gibi bakmamalı ve gerekli olmadıkça o dinlerin mensuplarıyla tartışmamalıyız. Sahiden, eğer diğerlerine İslam’ın güzellikleri hakkında yardım etmek istiyorsanız, bu verimsiz bir yaklaşımdır.
Şimdi, akılda tutulması gereken bazı önemli öneriler ve noktalar var:
5 - Müslümanlar, hiçbir şey hakkında yalan söyleyemezler.
Müslümanlar, özellikle dinimiz hakkında olmak üzere hiçbir şey hakkında yalan söyleyemezler. En basitinden bu, insanlara tebliğ ederken bahsedilenler için önemli bulduğum bir şeydir. İslam, bizim aleyhimize olsa bile doğru için ısrar eder.
6 - Utangaç veya kararsız olmayın.
İslam’a kanıtlar getirmek konusunda utangaç veya karasız olmayın. Bizim kaynaklarımız güvenilirdir ve bugün hâlâ orjinal Arapça dilinde mevcuttur. Bu İslam için en eşsiz şeydir ve diğer eski dinlerde bulunmamaktadır.
7 - Karşınızdaki kişiyi dinleyin ve söylediğinin ne anlama geldiğini nitelendirin.
Karşınızdaki kişinin ne dediğini dikkatlice dinleyin ve söylediğinin ne anlama geldiğini nitelendirin. Mesela, “Tanrı’nın oğlu” ifadesi her Hristiyan için aynı manaya gelmeyebilir hatta Allah’ın birliğini açıklamanız konusunda güzel bir fırsat oluşturabilir.
8 - Sabırlı olun.
Unutmayın, bazen sorular yanlış ifadeler içerebiliyor ve ta ki yanlışlık ortadan kalkıncaya kadar muamele edilmeye layık olmuyor.
Örneğin: “Annen hapishaneden çıktı mı?’’ sorusu “Evet’’ veya “Hayır’’ şeklinde cevaplanamaz çünkü diğer türlü bu annenizin hapishanede olduğu veya daha önce oraya girdiği anlamına gelir.
9 - Kendiniz olun.
Komik, şirin veya alaycı olmaya çalışmayın. Bu dikkat dağıtıcıdır, rahatsız edicidir ve uygun değildir.
10 - İyi bir yanıt bekleyin.
İyi bir yanıt bekleyin. Çoğu zaman cevap verdiğimizde konuştuğumuz kişinin “Bunu bilmiyordum.’’ veya “Bu gerçekten güzel bir şey.’’ dediğini duyuyoruz.
11 - Uyanık olun.
Uyanık olun ve bu meydana geldiğinde, “Konumunu yeniden düşünmeye hazır mısın?’’ veya “Allah’a, hiçbir ortağı olmayan Rabb’ine ibadet etmeye hazır mısın?’’ gibi sorular sorabilirsiniz.
Nihayetinde İslam bundan ibaret değil midir? En önemli konu Yüce Allah’a ibadet etmektir. O’nun eşi veya ortağı, O’nun yanında benzer tanrılar yoktur.
| Şeyh Yusuf Estes
0 Yorum