Sonbahar gelince siz de depresyon havasına giriyor musunuz? Sanki çevremiz bizi sonbaharda hüzünlü olmak için zorluyor gibi öyle değil mi? Dışarıda yağmur, elimde kahve, önümde kitap. Ee sonra? E sonra işte bir story çekip takipçilerimle ne kadar da sonbahara uygun bir gün geçirdiğimi paylaşıyorum. Evet, komik ama gerçek. Maalesef günümüz genç Müslümanları olarak modaya ayak uydurmak konusunda Sokrates usulü düşünemiyoruz. Neden, niçin? E çünkü herkes böyle yapıyor. Yaptığı her işe anlam katan, gününü saniyelere bölerek yaşaması gereken Müslümanlar olarak gelin sonbahar modasına hayır diyelim.
Ne Yapsın Peki Bu Müslüman Genç Hiç Hüzünlenmesin Mi?
İnsan ruhu olan bir canlıdır. Kimi zaman sıkılır, kimi zaman sevinir. Doğal olan, bütün hisleri itidalli yaşamaktır. Sonbaharın gelişi bizi tefekküre yönlendirsin. Kâinatın sabit kalmadığını, değişim geçirdiğini izleyelim. Bu izlememiz de boş yere olmasın. Kalbimizi açsın, bizi Allah’a götürsün.
Peki, Bu Müslüman Yağmur Yağarken Kitap Da Mı Okumasın?
Kitap okumayı bir boş vakit aktivitesi olarak görme fikrinden acilen çıkmamız gerektiği kanaatindeyim. Kitap okumak yaşamın içerisindeki temel ihtiyaçlarımızdan birisidir. Her mevsim ve her hava şartında olduğu gibi yağmur yağarken de kitap okuyabiliriz tabii. Lakin kitap okumak için yağmurun yağmasını beklersek, sonuç okumak değil de, Instagram’a hikâye atmak oluyor maalesef.
Peki, Müslüman Genç Hiç Mi Durmasın, Hep Enerjik Mi Olsun?
Müslümanlığımızdan önce insanlığımız gelir. İnsan olduğumuz için İslam dini bizlere inmiştir. Dolayısıyla İslam hayat dinidir. Hayat da iyisi ve kötüsü ile birlikte yaşanır. Her zaman enerjik olmamız mümkün değildir. İnsanlardan ve kendimizden bunu istemek zulüm olur. Önemli olan, sonbahar ve kış mevsimlerinde ağaçların yaprak döküp ardından sadece dal ve gövdeden ibaret kalmasını, yaz mevsiminin habercisi olarak görmektir. Evet, bugün durgunum, ama yarın çiçek açtığımda daha kuvvetli ve güzel olmak için. Yazımızı Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in Hadis-i Şerif’i ile bitirelim:
“Her işin bir heyecanlı dönemi vardır. Her heyecanlı işin de bir sükunet (fetret) dönemi vardır. Bu dönemi benim Sünnetime göre geçiren hidayete ermiştir. Sünnetimden başka bir şeyde sükun bulan kişi de helak olmuştur.” (Tirmizi, Kıyame, 21)
Sünnete uygun dinlenme nedir?
Alternatif dinlenme yolları varken Sünnet’e zıt düşen fiiliyatlarda bulunmamamız gerekir. Örneğin, iş ya da ders yoğunluğundan dolayı sıkılıp bunaldığımız zaman temiz hava almak için uygun bir ortamda yürüyüşe çıkmak varken haram içerik barındıran film izlemeyi sırf kafamız dağılsın diye yapamayız.