Olumlu ilişkiler içinde olduğumuz bir müslüman topluluk olma duası ile;
Enes b. Mâlik”ten nakledildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Birbirinizden nefret etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah”ın kulları, kardeş olun. Bir Müslüman”ın din kardeşiyle üç günden fazla küs durması helâl olmaz!”( Buhârî, Edeb, 62)
1. Alıngan Olmamak
Alıngan insanlar, diğerlerinin davranışlarına kolayca gücenir. Olumlu eleştirilere bile aşırı tepki gösterir. Fakat karşısındaki insanlar her zaman onun kadar hassas veya düşünceli olmayabilir. Diğerlerinin davranışlarını kişisel algılamamak gerekir. Alıngan olduğumuz durumlarda öfkelenmek, küsmek, tepki göstermek ilişkilerimizi olumsuz etkiler. Sözlerden veya hareketlerden anlamlar çıkarmak yerine karşı tarafa sorup gerçek niyeti öğrenebiliriz.
2. Sessizliğin Gücünden Yararlanın
Günümüzde insanlar birbirlerini dinlemekten çok uzaklar. Genellikle herkes bir şeyler anlatmak ve bir şekilde anlaşılmak gayesinde, fakat aynı zamanda da kimsenin onları dinlememesinden ve anlamamasından şikayetçiler. Bizi dinlemelerini istiyorsak önce biz susup diğerlerini dinlemeliyiz. Anlaşılmak istiyorsak önce diğerlerini anlamak için çaba göstermeliyiz. Birilerinin derdine deva bulamasak bile sadece dinleyip yanında olmak, onu önemsediğimizi hissettirmenin en güzel yoludur.
3. Hüsn-ü Zan Yapmak
Hüsn-ü zan, karşımızdaki insanlar hakkında iyi şeyler düşünmek demektir. Çevreden her an bir zarar geleceği paranoyasına kapılmak insanı yorar, insanlar arasındaki güveni ve kardeşliği bozar. Olumlu ilişkiler ise güven üzerine kuruludur. Bu yüzden diğerlerinin davranışlarını iyi şekilde yorumlamak gerekir. Aynı şekilde kendimizin de diğerlerine güven veren davranışlar içinde olması gerekir.
“(İyi) Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların emin olduğu kişidir. (Asıl) muhacir de Allah’ın yasakladıklarını terk edendir.” (Buhârî, Îman 4, 5, Rikak 26; Müslim, Îman 64-65)
4. Yardım İstemekten Çekinmeyin
Gurur, olmadık yerlerde karşımıza çıkar ve genellikle işleri yokuşa sürmeye sebep olur. İnsanın içindeki kibir, bazen onu en çok ihtiyaç duyduğu zamanlarda bile yardım istemekten alıkoyar. Oysa gerektiğinde yardım istemek yanlış bir şey değildir. Yardımlaşmak, insanlar arasındaki kardeşliği ve güveni pekiştirir. İzin verin birileri yaraya merhem olsun; yardım etmenin ve yardım görmenin ne kadar güzel bir duygu olduğu hatırlansın.
Merhabalar nasıl yazmaya başladınız ve bana da yardımcı olur musunuz?