Allah’a imanımız sayesinde kardeş olmamız büyük bir nimettir. Bu kardeşliğimizin temel dayanağı da imanımız, akidemizdir. Kardeşliğimizin yörüngesi ‘Allah için sevmek’tir. Allah için sevmek ise, iman bağlarının en güçlüsüdür. İnsanın edinebileceği en mühim kardeşlik değeri, en güçlü bağ ‘Allah için ve Allah yolunda’ olan bağdır.
Vedâ Hutbesi’nde Fahr-i Kâinât Efendimiz’in şu beyanı, en hakikî eşitlik ve kardeşliğin îlânıdır:
“Ey insanlar!.. Rabbiniz birdir. Babanız da birdir; hepiniz Âdem’in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Allah yanında en kıymetli olanınız, O’na karşı en çok takvâ sahibi olanınızdır. Arab’ın Arap olmayana -takvâ ölçüsünden başka- bir üstünlüğü yoktur.”
(Müslim, Hac, 147)
İman kardeşliğimizi arttıracak hikmetli sözlerden bazıları şunlardır;
1. Ömer Radıyallahu Anh
Üç şey kardeşlik sevgisini safileştirir: Selam vermek, mecliste yer vermek, sevdiği isimle onu çağırmak.
2. Abdullah Bin Ömer Radıyallahu Anh
“Biz öyle zamanlar gördük ki içimizden hiç kimse kendisinin altın ve gümüşe Müslüman kardeşinden daha layık olduğunu düşünmezdi. Şimdi öyle bir devirdeyiz ki altın ve gümüşü Müslüman kardeşimizden daha çok seviyoruz.”
3. Hasan el Benna
“Aranızdaki kardeşlik bağını koruyun; çünkü sizin silah ve mühimmatınız budur.
4. Osman Nuri Topbaş
“İslam kardeşliği; bütün mü’minleri gönlün muhabbet iklimine alabilmek, samimi ve candan bir dost olabilmek, kardeşinin sevinciyle sevinip derdiyle dertlenmek, zor zamanında teselli kaynağı olup gerektiğinde nefsinden fedakârlıkta bulunabilmeyi gerektirir.”
5. Profesör Doktor İsmail Lütfi Çakan
“Müslüman, din kardeşlerini kendisinden asla aşağı gömeyecek hatta onları kendi nefsine tercih edecektir. Dualarıyla da din kardeşlerini iyilikler dileyecektir. Zira mü’minin, din kardeşinin gıyabında yaptığı dua makbuldür.”
6. Profesör Doktor Mehmet Yaşar Kandemir
Allah’a Gönül veren kimse bütün mü’minleri sever; onların kendi kardeşi olduğunu düşünür. Müslümanları Cenab-ı Hakk’ın da sevip kendi yoluna ilettiğini ve İslamiyet’le şereflendirdiğini bilir.”
7. Nureddin Yıldız
Allah’a imanımız sayesinde kardeş olmamız büyük bir nimettir. Bu kardeşliğimizin temel dayanağı da imanımız, akidemizdir. Kardeşliğimizin yörüngesi ‘Allah için sevmek’tir. Allah için sevmek ise, iman bağlarının en güçlüsüdür. İnsanın edinebileceği en mühim kardeşlik değeri, en güçlü bağ ‘Allah için ve Allah yolunda’ olan bağdır.
8. Mehmet Dinç
“Parayla açılmayan gönüller, imanla sonuna kadar açılmaktadır. İslam kardeşliği işte tam bunun için hiçbir şeyin satın alamayacağı kadar kıymetli, Müslüman olan herkesin sahip olabileceği kadar kolaydır.”
9. Atasoy Müftüoğlu
“İnsanlık, gerçek anlamda tek Allah inancını bütün boyutlarıyla bir bilinç hâlinde yaşadığı takdirde bütün temelsiz ve yapay ayrımlar önemini yitirecektir. Bütün ilişkilerini yalnızca Allah için düzenleyen Müslümanlar aracılığıyla bir kardeşlik iklimi kurulabilir. Irk, renk, dil, bölge farklılıklarına göre düzenlenecek olan insani ilişkilerin ahlaki temelleri yoktur.”
10. Profesör Doktor Kadir Köse
“İslam kardeşliği bir ve beraber olmayı, tefrikaya düşmemeyi, parçalanmamayı, ayrı baş çekmemeyi, cemaatten kopmamayı, kardeşine ihmâl etmemeyi gerekli kılmaktadır. Birlikteliğin gereği olarak da dayanışmak ve yardımlaşmak esastır. Müslüman, kardeşini aziz bilir. Kardeşlik duygusunu menfaatperestliğe feda etmez.”
Selamin aleykum
çok güzel yazı , Suffagah hayranıyım zaten , çok teşekkürler güzel çalışmalarınız için, şu yazıda kullanılan resimde Müslüman çocuklar ki bunlar Hindistanda anlaşılan ,Hindulara ait bir bayramı kutlayıp birbirlerine boya sürüyorlar ,
ne yazıkki Hindistandaki müslümanların bir kısmı Kast sistemi gibi bazı Hindu geleneklerini içlerine almışlar ve kullanmışlar, Bizden başkasını taklit eden o kavimden sayılır hadisine uygun olarak böyle taklitlerin içine girmemeleri daha iyi olurdu.İsterseniz sizde kötü örnek olmaktan sakınarak bu resmi kaldırın
saygılar volkan