İslam Büyükleri Serisi: 4 Madde İle İmam Rabbani Hazretleri Kuddise Sirruh


0

Bismillahirrahmanirrahim. Velhamdulillahi rabbil alemin. Vesselatu vesselamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.Esselamu Aleyküm. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyorlar:

“Şüphesiz ki, Allah her yüzyılın başında bu ümmete dinî işlerini yenileyecek bir müceddid gönderecektir.”

(Ebu Davud, Melahim, 1.)

Bir çok İslâm alimi diyor ki hadiste yer alan (men yüceddidü) sözünden maksat bir zatdır. Ve Allah’û Teâlâ her yüz sene başında salih ve alim bir kimseyi müslümanların dinini tazelemek için gönderir. Bu müceddidlerden alimlerin görüş ve kabulüyle ikinci bin yılın müceddidi (yenileyicisi) büyük alim ve veli İmam-ı Rabbani Hazretleri kuddise sirruh hakkında haddimiz olmayarak biraz bilgi vereceğiz inşaAllah.Salihlerin anılması rahmet vesilesidir…

1-Hayatı

Kur'an Sünnet
İsmi, Ahmed bin Abdülehad bin Zeynel’abidin’dir. Lakabı Bedreddin, künyesi Ebü’l-Berekat’dır. 1563 (H.971) senesinde Hindistan’ın Serhend (Sihrind) şehrinde doğdu.

İmam-ı Rabbani ismiyle tanınmıştır. İmam-ı Rabbani, Rabbani alim demek olup, kendisine ilim ve hikmet verilmiş, ilmi ile amel eden, ilim ve amel bakımından eksiksiz ve kamil, olgun alim demektir. Hicri ikinci bin yılının müceddidi (yenileyicisi) olmasından dolayı “Müceddid-i elf-i sani”, ahkam-ı İslamiye ile tasavvufu birleştirmesi sebebiyle, “Sıla” ismi verilmiştir.

2-İlmi

İlim Hİkmet Kalem
İmam Rabbani Hazretleri kuddise sirruh gelmiş geçmiş en büyük alimlerdendir. İlk tahsiline babasından rahmetullahi aleyh ders alarak başladı. Daha sonra zamanın en büyük alimi Mevlana Kemaleddin Keşmiri’den rahmetullahi aleyh ve en meşhur alimlerden Allah hepsinden razı olsun ilim öğrendi. Kadı Behlul-i Bedahşani’den rahmetullahi aleyh ; hadis, tefsir ve bazı usul ilimlerinde icazet, diploma aldı. On yedi yaşında iken tahsilini tamamlayıp, bütün ilimlerden icazet aldı. Tahsili sırasında, Kadiri ve Çeşti büyüklerinin kalblerindeki feyz ve lezzeti babasından aldı. Babası hayatta iken, talebelere ilim öğretmeye başladı. Bu sırada; Risalet-üt-Tehliliyye, Redd-i Revafid, İsbat-ün-Nübüvve adlı eserlerini yazdı. Edebiyata çok meraklı olup, fesahatı ve belagatı, sür’at-i intikali, zekasının şiddeti herkesi hayrette bırakıyordu.
İmam Rabbani Hazretleri kuddise sirruh ilim ve edep öğretmeye başladı ve ünü her yere yayıldı. Talebelerine Beydavi Tefsiri, Sahih-i Buhari, Mişkat-i Mesabih, Avarif-ül-Me’arif, Üsul-i Pezdevi, Hidaye ve Şerh-i Mevakıf gibi bazı din kitaplarını ders olarak mükemmel bir şekilde okuturdu. Ömrünün son zamanlarında dahi talebelerine ilim tahsilini sıkı sıkı emreder, buna çok önem verirdi. Kendisi büyük veli ve alimler yetiştirmiş büyük insanları irşad etmiştir. Fıkıhta da üstün bir bilgiye sahipti, ilmi her meseleye hemen cevap verecek derecedeydi.

3-Mücadelesi

İlim İrfan
İslam’ın sapık görüşlerle sarıldığı, insanların bidatlere daldığı bir zamanda Ehl-i Sünnet inancını en güzel şekilde müdafaa etmiştir. İmam Rabbani hazretleri kuddise sirruh benzeri az yetişen müstesna bir alim ve mürşid-i kamildir. İnsanlar dinden uzaklaştırdığında Allah-u Teala celle celaluh Hazreti Muhammed’in aleyhissalatu vesselam dinini yenilemek için onun gibi müstesna bir alim ve veliyi insanlara nasip etti. Sapık fırkalarla büyük bir mücadele yaparak görüşlerini çürüttü. Doğru inancı Hakkı batıla üstün kıldı. Din düşmanlarının korkunç saldırıları onun vasıtasıyla durdu. İnsanları sünnete bağlılığa ve gafletten uyanmaya sevk etti. Bu büyük alim ve velinin hayatını ayrıntılarıyla öğrenmek her müslümana faydalı olacaktır.

4-Vefatı

İmam Rabbani Hazretleri Kuddise Sirruh Türbesi
İmam-ı Rabbani Hazretleri kuddise sirruh 1615 (H.1024) senesinde, elli üç yaşlarında iken, talebelerinden çok sevdiklerine; “Benim ömrüm ve hayatım hakkındaki kaza-yı mübremin altmış üç sene olduğunu ilham ile bana bildirdiler.”buyurdu. Ve buna çok sevindi. Çünkü Peygamber Efendimiz’e aleyhissalatu vesselam vefat yaşında da uymuş olacaktı. Vefatı 1624 (H.1034) senesi, Safer ayının yirmi sekizi, kuşluk vakti vaki oldu. Ruhlarına bir Fatiha-ı Şerif ve üç İhlas-ı Şerif okuyalım inşaAllah. Velhamdulillahi rabbil alemin. Vesselatu vesselamu ala rasulina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.Esselamu Aleyküm.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
0
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı