Hz. Ömer’den (r.a.) Öğreneceğimiz 5 Şey


0

Hz. Ömer (radıyallahu anh); İslamı kabul eden 129. sahabe, 2. halife, cennetle müjdelenen 10 erkek sahabeden 2.si. Peygamberimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) ‘Benden sonra bir peygamber gelseydi bu Ömer olurdu.’ hadisi şerifiyle iltifata mazhar olmuş bir sahabe. Hepimizin ondan öğrendiği çok şey var. İşte bunlar da ondan öğrenip örnek alacağımız şeylerden 5 tanesi:

1. Kur'an-ı Kerimle Kalbine Hayat Ver.

Hz. Ömer’in (radıyallahu anh) Müslüman oluşunu çoğumuz biliyoruz. Onun kalbinin İslama ısınışı Kur’an ile olmuştu. Allah, Kur’an’ı onun dirilişine vesile kıldı. O da İslamın dirilişinde bir vesile oldu. Bu yüzden ne zaman İslamdan veya İslami bir hayattan uzaklaştığımızı fark etsek Kur’an ile hayat bulmaya gayret edelim.

2. Sayıları Önemseme, Cesur Ol.

Hz. Ömer (radıyallahu anh), İslamın henüz gizli davet zamanlarında Müslüman oldu. Müslüman olmasıyla birlikte de Kabe’ye gidip şehadetini duyurdu. O zamanki müşriklerin baskı ve işkenceleri, İslamı karalama kampanyaları günümüzde de biçim değiştirmiş olarak devam ediyor. Yapmamız gereken İslamı en doğru şekilde temsil etmek ve en uygun dille de açıklamak olmalı. Müslümanlığımızdan, Müslümanca yaşamaktan utanmayalım. Güvencemizin Allah olduğunu kendimize hatırlatalım. Tek kişi olmak bizi korkutmasın. Kimse olmasa bile, Allah meleklerini gönderir elbette. 

3. Kalbinde Bir Sıralama Yap.

‘Kalbinizde ilk sıraya Allah’ı koymazsanız; hem Allah’ı kaybedersiniz hem ilk sıraya koyduklarınızı.’ Bu söz bize Hz. Ömer’den (radıyallahu anh) bir hatırlatma.

Hayatımızda çok yerde çok istediğimiz veya çok sevdiğimiz şeyleri kaybediyoruz. Bu bazen bir kişi, bazen bir eşya, bazen de bir hayal olabiliyor. Bu kayıplar birer imtihan olma yanında kalbimizdeki sıralama hatasından da kaynaklanıyor olabilir. Sevdiğimiz şeylerin ibadetlerimizin ve inancımızın önüne geçmesine izin veriyoruz. İşte tam bu anlarda bu söz içimizi ürpertip gerçeği görmemize yardımcı olacaktır. Kalbimizde yaptığımız sıralamaya, neye ne kadar değer biçtiğimize dikkat edelim. 

4. Adaletle Hükmet.

Adaletle hükmetmek için illa ki bir devlet adamı veya hukukçu olmamız gerekmiyor. Günlük hayatımızda adil olmamız gerekecek onlarca durumla karşı karşıya kalıyoruz. Toplum içinde kul hakkı teşkil edecek durumlar oluşturmaktan kaçınmalıyız. Aile içinde, iş hayatında veya okulda adaletle hükmedebilmeliyiz. 

5. Tavizkar Olma.

Hiçbir durum İslami yükümlülüklerimizden taviz vermemize sebep olmamalı. Sahip olduğumuz makam, bulunduğumuz zor koşullar, başkaları ne der düşüncesi, diğerlerini memnun etme gayesi… ‘Aşırı’ olduğumuz düşüncesiyle bizden beklenen tavizler karşısında Hz. Ömer (radıyallahu anh) kararlılığında ve sertliğinde durabilmeliyiz. Tüm bunların birer imtihan olduğunu unutmamalıyız. Hayattan kulluğumuzu kolay bir şekilde yapabilmeyi bekleyemeyiz. Elbette zorluklarla karşılaşacağız, bu zorlukları vazgeçmek için birer sebep olarak değil imtihan olarak görmeliyiz. Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Ömer’e (radıyallahu anh) tavsiyesini hatırlayalım: İstemez miyiz, dünya onların ahiret bizim olsun.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
3
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
2
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
1
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
0
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı