Ölmeden ölüm stresi yaşıyoruz. Paramız ve konforumuz geçmişe göre artmasına rağmen sıkıntı içindeyiz. Neden iyi müslüman olamıyoruz? Diye sorunca bu sıkıntıları sebep gösteriyoruz. Allah herkese takati kadar hesap soracak; fakir birine Afrika’daki açlıktan Kudüs’teki savaştan gelecek sorular 2.-3. aşama olacak. Peki evde kaybedilen huzur hangi sırada? %100 sorumlu olduğumuz sorulara odaklanmalıyız; sabah namazı, aile içindeki problemler…
1. Dertlerin Çözebileceğimiz Kısımları
Dertlerin çözebileceğimiz bölümü var, çözemeyeceğiniz bölümü var. Sadece bize ait ve çözebileceğimiz iki sorunumuz var; uyku ve yemek. Devletin, siyasilerin, doktorların üstüne suç atamayacağınız iki iş, bizim çözebileceğimiz iki sorun! Yataklarımız ve sofralarımız başımıza bela olacak. Kuran’da ayetlerimizden diye örnekler sayıyor Allah. Ayet, Allah’ın, Allah olduğunu, kainatın sahibi olduğunu gösteren işaret demek. Denizde yüzen gemiler, insanın yaratılışı, evlilik, gece, gündüz bu ayetlerdendir. Rum suresi 23. ayette de uykunun bir ayet olduğu söyleniyor. Uyumak ile gökyüzü aynı mucize olarak görülüyor. Uyku düzeninin bozulması ile uzayda ters giden işler de aynı düzeyde bir tehlike o zaman.
2. Kuran'da Uyku Düzeni
Kur’an bize yatsı namazından sonra uyumamızı işaret ediyor. Sabah namazından sonra gece gibi uyumak, yatsı namazından sonra gündüz gibi oturmak; derelerin aşağıdan yukarı atması kadar ters bir iştir. Uyku düzeni, suyun kaldırma kuvveti, iklimlerin döngüsü, su döngüsü kadar güçlü bir kanundur. Açlık grevine giden haram bir iş yaptığı gibi vaktinde uyumayan da haram bir iş yapmaktadır. Güneşe ayarlı çocuklar, dershaneden dershaneye koşan çocuklardan daha başarılı olur. IQ ve kavrama becerisi uyku düzenimiz olmadığından gittikçe düşüyor. Böylece bir saatte yapılacak, anlaşılacak iş 3 saate çıkmış oluyor. Akşama kadar alabora olan kafamız uykuda toplanır; hayatının gerisinde kaldık; uyanamıyoruz. En kıymetli nafile ibadetlerden biri olan teheccüd için bile Efendimiz diyor ki:
“Sizden biriniz namaz kılarken uyku hali bastırırsa, kendisinden bu hal gidinceye kadar yatsın. Çünkü uykulu vaziyette namaz kılan kimse, belki de bilmeyerek, istiğfar edip Allah’tan bağışlanma dileyeceğim derken kendine söver, beddua eder.”[1]
3. Bereket
Hayatın gerisinde kalış sebebimiz sabahın bereketini kaçırmamızdır. Melekler bereket dağıtıyor, biz uyku topluyoruz. Psikoloğa gitmeden önce uyku grafiğine bakmalıyız. Ümmeti Muhammed’in uyur-gezer gence ihtiyacı yok. Mesele sadece sabah namazı kaçırmak değildir; hayat trenini kaçırmaktır! Allah’ın mülkünde alternatifi olan bir güzellik yoktur. Allah’ın uyku düzeni için koyduğu kanunun daha iyisini bulmak gibi bir ihtimal mümkün değildir. Bozulan uykunun hesabı verilecektir. Uzun vadede düzensiz uyku, uyuşturucu kullanmak gibidir. ‘Ne bileyim Allah’ım geç yatardık biz’ diye bir mazeret kullanılamaz. Biz Güneşe ayarlı bir ümmet olmak zorundayız. Gece ile gündüzün yerini değiştirmek ormanların yerini değiştirmek gibidir. Müslümanca yemek ve uyumak zorundayız; bunlar kurtulamayacağınız hesaplardır.
4. Müslümanca Uykunun Kuralları
- Uyku 6 ile 8 saat arasında olmalıdır.
- Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak lazım.
- Yatsıdan sonra yatılmalı. Müslümanlıkta yatsıdan sonrası yoktur.
- Uyku ile yemek birbirinin sinsi düşmanıdır. Akşam yemeği çok hafif olmalı.
- Yemek saati uyku saatine yaklaştıkça uyku verimi azalır.
- Uykusunu alamayan insan sert kızgın olur.
- Bu dönüşüm en erken 6 ayda olur.
5. Huzur Programı
Kaynaklar
[1] Buhârî, Vüdû 53; Müslim, Müsâfirîn 222. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu’ 18; Tirmizî, Mevâkît 146; Nesâî, Tahâret 116; İbni Mâce, İkâme 184
Bu yazı Nureddin Yıldız Hoca’nın “Huzur Programı” isimli dersinden özet çıkartılarak hazırlanmıştır.
0 Yorum