Hicri Takvim Şuuru ve Aktif Kullanım Önerileri


0

“Hicri Takvim şuuru da nedir, neden bu şuura sahip sahip olmalıyım ki?” diye sormuş olabilirsiniz. Ama önce bizim size bazı sorularımız var;

  • Şu an hicri kaçıncı yıldayız?
  • Şu an hicri olarak hangi aydayız?
  • Hicri ayları sırası ile sayabilir misiniz?
  • İlk hicri ay hangisidir?
  • Hicri 9. ay hangisidir?

Ne yazık ki birçoğumuz bu sorulara doğru cevap verebiliyor halde değiliz. Bu cevap verememe durumu da biz yeni nesil Müslümanlar için her ne kadar farkında olmasak da utanılacak ve içimizi burkan bir ahval aslında. Çünkü hicri takvim bizler için tarihin geçmiş bir zamanında kullanılan ve bazı kaygılardan ötürü resmi ve gündelik hayattan kullanımı kaldıran, yerine miladi takvimin geldiği sıradan bir takvim değil. Hocalarımız hicri takvimin bir Müslümanın ana kodlarından biri olması gerektiğini vurguluyorlar. Başka bir deyişle, zaman kavramımızı hicri takvime ayarlanmış şekilde düzenleme bilinci genlerimize işlenmeli ve damarlarımıza siret etmeli. Abarttığımızı mı düşünüyorsunuz? O halde mevzuya bir de şuradan bakalım;

İslam’dan bu yana demek adına nasıl bir ifade kullanırız? 1400 küsür yıldır. Tam yıl verebilen kişi çok az olur. Genelde bu bilgiden Hicri Yılbaşı dediğimiz günlerde haberdar oluruz. Oysa Müslümanların bütün tarihi ve geçmişi hicri takvim üzerine kuruludur. Tarihi bilgilerin önem arz ettiği bir alanda, örneğin siyer alanında bir kitap okurken önemli tarihlerin hepsinin hicri takvime göre belirtildiğine şahit oluruz. Yine hicri takvimin başlangıcı kabul edilen Hicret’ten öncesinde gerçekleşen bir olay için “Hicretten 3 yıl önce…” şeklinde bahsedilir. Bu durum da Hicret’in önemine işaret eden ifadelerden biridir. Peki, hicret nedir ve neden önemlidir? Bu sorunun cevabını hocalarımıza bırakıyoruz. Hicri takvime adını veren başlangıç tarihi kabul edilen Hicret’e dair öz bilgi almak için şu iki videoya başvurabilirsiniz;

 Hicri takvime uzaklığımızdan ötürü yukarıda siyer kitapları üzerinden örneğini verdiğimiz şekilde, hicri takvimle belirtilen bir tarihi neredeyse hiçbirimiz aklımızda tutamıyoruz. Öte yandan büyük müelliflerin kaynak eserlerini okurken de sık sık hicri tarihler görürüz. Önsözde, taktimde, notlarda, hatıratlarda…  Gün içinde aniden bize “Bugün ayın kaçı?” ya da “Hangi aydayız?” diye sorsalar anında cevap verebiliriz öyle değil mi? Peki, kaçımız aynı hızda hicri tarihi de söyleyebilir?

Elbette miladi takvimi kullanmayı reddetmiyoruz. Buna teşvik de etmeyiz. Çünkü Müslüman gündeme ve güncele vakıf olmalıdır. Elbette miladi takvim uzunca bir zamandır kullanageldiğimiz ve alıştığımız bir düzendir. Ama bize, özümüze bu kadar derinden ait bir olgu olan hicri takvime de bu kadar yabancı kalmak çok acı değil mi? Nasıl olur da bir Müslüman dininin elzem olan tüm tarihinin üzerine kurulduğu takvimi bilmez? Üstelik Hz. Ömer radıyallahu anh devrinde bu takvim bizzat Müslümanlar kullansın diye, Müslümanlar için özel tanzim edilmişken… O halde bu eksiğimizi kapatmak için bir adım atmalıyız.

Peki, ne yapabiliriz?

Öncelikle sağlam bir niyet edinmeliyiz? “Ben dinimin bir kodu olan, bize ait olan bir olguya bu yabancılığımı ortadan kaldıracağım” şeklinde kararlı bir duruş göstermeliyiz. Size bu konuda verebileceğimiz en güzel ve basit tavsiye Hicri Takvim odaklı planlama ve tarihleme olacaktır. Peki, nasıl?

Evet, dışarıda tüm hayat miladi takvime göre akıyor olabilir ama içinizdeki toplu akışa karşı dik başlı duruşunuzu harekete geçirin. Bu farz değil! Herkes şahsi planlamasını da miladi takvime göre yapacak diye bir şey yok. Kaldı ki, hayatımız bu takvim ile öyle çepeçevre kuşatılmış ki, asla ona dair bir unutma şaşırma durumu söz konusu olmuyor. Büyüklerimizden gördüğümüz düstur ise bunu oldukça destekliyor. Onlar eser, günlük ya da yazı gibi işlerinde hicri takvimi öncelemişler.

O zaman sizin için de ajandanızın yılları 2020, 2021… diye değil de 1441, 1442… diye akabilir. Aylar; ocak, şubat diye değil de, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir… şeklinde akabilir. 

İnanın ki farkını göreceksiniz. Tek yapmanız gereken hicri takvimi alıp o düzene göre ayları, haftaları geçirmek. Herkes yeni bir ayı planlarken siz muhtemelen kendi planladığınız ayın ortasında olacaksınız. Ama bu farklılık hem zenginlik hem de müthiş bir beyin jimnastiği ve aktifliği olarak dönecek size. Üstüne sadece hicri yıla vakıf olmayı atlayıp ay ay, gün gün vakıf olma seviyesine geleceksiniz. Zamanla kendi bulunduğunuz gün ile bir yerlerde denk gelen tarihleri karşılaştırabilirsiniz. Yine günlük yazarken ya da aldığınız notlara tarih atarken hicri tarihi de ekleyerek bu yetinizi daha kuvvetli hale getirebilir ve kullanılabilir kılabilirsiniz.

Zor olmaz mı?

Elbette olur, olacak, oluyor. Tek başımıza yaşamadığımız için miladi takvim üzerinden süren hayatta ikili tarihlemeyi birlikte götürmek gerekiyor. Bu biraz zor ama buna beyninizin ve ruhunuzun aktifliği açısından bakarsanız zorluk güzellik getirir. 

Bazen dışarıdan yapılan bir aylık planlama sizin iki ayınızın yarılarına denk gelebiliyor. Ama bunlar halledilemeyecek şeyler değil. Sonunda kazanılacak yeti için buna değer. Uğraşmadığımız hiçbir işin galibi olamayız. Kaldı ki bu bir Müslüman olarak edinmemiz gereken önemli yetilerden biri. Buna küçük bir eksik olarak bakamayız. Hicri takvim üzerinden atacağımız her adım ve ona yakınlaşma eylemi kıvılcımları ateşleyecektir. Nesillere aktarılan bir bilincin temel taşları olacaktır. Bir çığır açmanın önünde sadece bir seçim ve bir karar duruyor olabilir.

O halde size düşen artık sadece bu adımı atmak olacaktır. Bu adım Allah için olduktan sonra Rabbimiz bunu kolaylaştıracak ve işinize bereket verecektir. İşinizi kolaylaştırmak adına birkaç dostunuzu da ikna edip birlikte hareket edebilirsiniz. Haydi bismillah!

Siz de bu adım için gereken şevki edindiyseniz hicri takvim takibi yapabilmek için ücretsiz takvimi indirebilirsiniz; 2021 Hicri Takvim – Yıllık Plan – Zinciri Kırma | Ücretsiz İndirilebilir

Not: Bu yazı sizler için 16.05.1442 / 16 Cemaziyelevvel 1442 tarihinde hazırlanmıştır 🙂


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

Sizin Tepkiniz Nedir?

İLGİNÇ İLGİNÇ
0
İLGİNÇ
ÜZDÜ ÜZDÜ
0
ÜZDÜ
HARİKA HARİKA
3
HARİKA
HAHA HAHA
0
HAHA
AMAN ALLAH'IM AMAN ALLAH'IM
0
AMAN ALLAH'IM
BAŞARILI BAŞARILI
3
BAŞARILI

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı