“Bismillâhirrahmânirrahîm.”
Modernitenin yüz yıldır İslam ümmetine dayattığı büyük yanlışlıklar sonucu, günümüzde Müslümanların çoğunluğu tarafından, helal gıdanın sadece helâl et olduğu zannedilmektedir. Bunun yanında helâl kesimin ve helâl etin İslam’a göre nasıl olması gerektiği tam olarak bilinmemekle birlikte doğru bilinen yanlışlar, toplumumuzun kafasını karıştırmaktadır. Bir gıdanın helâl olabilmesi için belirli dini kriterler mevcuttur. Özellikle kırmızı et, kanatlılar ve bunlardan üretilen sucuk, salam, sosis, pastırma, döner, köfte gibi ürünlerde; hayvanlara yedirilen yemler, proteinler, ilaçlar, kesilme ve paketleme gibi birçok hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Müslüman kişinin bu konularda bilinçli olması çok önemlidir.
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Helal haram bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli şeyler vardır. İnsanların çoğu bunları bilmez. Şüphelilerden sakınan şerefini ve dinini korumuş olur. Şüphelilere giren harama düşer. Bu, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibidir. Her an o koruya dalabilir. Her sultanın bir koruluğu vardır. Allah’ın (Celle Celâluhû) yeryüzündeki koruluğu da haram kıldığı şeylerdir.” (Kütüb-i Sitte)
“Helal haram bellidir. Öyleyse şüphelilerden sakının, şüpheli olmayanları yapın.” (Taberani)
1. Tavuk Eti İçin Helal Kesim.
Helâl kesimin temeli tavukların yetiştirildiği çiftliklerde başlamaktadır. Yumurtadan civcive, yem rasyonundan kesime, kesimden tüy yolmaya ve paketlenmeye, yem rasyonundan dolayı tavukta cellale sıfatı oluyor mu, sersemletme, şoklama şartları uygun mu, kesimi yapan kasaplar helâl kesim eğitiminden geçmiş midir, tüy yolma su sıcaklığı, temiz su sirkülasyonu kontrol edilmekte midir? Tüm bu şartlar helâl ve tayyib bir kontrolden geçmelidir.
2. Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvanlar İçin Helal Kesim.
Dinimizce, etinin yenmesi helâl kılınmış hayvanlar iki kısımdır:
1. Deve, sığır, koyun, davar ve benzeri hayvanlarla, evlerde beslenen tavuk, güvercin, kaz.
2. Yakalanması mümkün olmayanlar. (Av hayvanları.)
Dinimiz, birinci kısımda bulunan hayvanların helâl olabilmesi için şer’i boğazlanmasını şart koşmuştur. Şer’i boğazlamanın (Kesmenin) şartları ise şöyle sıralanmaktadır:
- Hayvanın, taştan veya odundan bile olsa, kanını akıtan ve damarlarını kesebilen keskin bir aletle boğazlanması. (“Allah’ın (Celle Celâluhû) adını anarak dilediğin şeyle kanı akıt.” hadîs-i şerîfi buna delildir.)
- Hayvanın boğazdan veya boyundan öldürülmesi.
- Allah’dan (Celle Celâluhû) başkasının Adının anılmaması.
- Hayvan boğazlanırken Allah’ın (Celle Celâluhû) Adının anılması. *
3. Sodyum Nitrit.
Sodyum nitrit, bizâtihi kendisi kanserojen değildir. Ancak kanserojen olan nitrosaminleri oluşturmaları sebebiyle nitrosaminleri oluşturan, proteince zengin gıdalardaki aminoasitlerle kombine olup kanser tetikleyici olarak rol oynamaktadır. Pek çok okul kantininde, hastane kafeteryalarında, fast-food lokantalarında, yemek fabrikalarında, evlerimizde ve iş yerlerinde binlerce menüde sodyum nitritli ürünler insanlara sunulmaya devam edilmektedir.
4. Sodyum Sülfit.
Gıda maddelerinde, ilaçlarda renk ve kıvam koruyucu, bozulmayı önleyici ve renk ağartıcı gibi maksatlarla kullanılan bir katkı maddesidir. Meşrubat, kurutulmuş meyve, bisküvi, salam, sosis, sucuk ve kurutulmuş-tuzlanmış balık ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanıldığı bilinmektedir.
5. Monosodyum Glutamat.
MSG’nin (Monosodyum glutamate) kendine has bir tadı yoktur, tad alma duygusunu harekete geçirerek yiyeceğin daha lezzetli olmasına katkıda bulunur. Katkı olarak Asya mutfağına, konserve sebzelere, çorbalara, işlenmiş gıdalara konulur. Görünüşü tuz ve şekere benzer. Beyaz kristal haldedir. Neden tercih edildiği hâlâ belirsizdir. Bazı üreticiler yalnızca tat artırıcı olarak kullandıklarını söylerken, kimi tüketiciler MSG’nin alışkanlık yaptığına ve bu sebeple üreticilerin kullanmaya yöneldiklerine inanıyorlar.
Daima MSG İçeren Gıda Katkıları: Otolize maya, hidrolize sebze protein, bitkisel protein ekstratı, sodyum kazeinat, kalsiyum kazeinat, maya özütü, teksture protein (TVP dahil), hidrolize yulaf unu, mısır yağı.
Çoğunlukla MSG İçeren Gıda Katkıları: Malt ekstratı, malt aroması, bulyon, et suyu, doğal aromalar, doğal sığır veya tavuk aroması, maltodekstrin, peynir altı suyu proteini.
MSG İçerebilen Katkılar: Karregenan, enzimler, soya protein isolat, soya protein konsantresi, peynir altı suyu protein konsantresi. **
Ülkemizde bu madde çok yaygın olarak kullanımdadır ve birçok üründe MSG kullanımı gizli yapılmakta ve etikette gösterilmemektedir.
6. Jelatin.
Sucuk, salam, sosis kılıflarının sentetik olanlarında jelatin maddesi bulunabilir. Tabii olanlarının ise kesiminin helâlliği bilinmelidir. Mekanik kıyma, ithal edilen ucuz protein, et, tavuk, sucuk, salam, sosis, döner gibi pek çok yerde kullanılmaktadır.
Rabbimiz (Celle Celâluhû) bütün müslümanları, Râzı Olmadığı amellerin tümünden Muhafaza Eylesin. Âmîn.
Kaynak: “Modern Dünyamız ve Helâl Kesim (Helâl Lokmamız İçin Helâl Kesim)” föyünden , *Yeniden Gıda Raporu / Dr.Hüseyin Kami Büyüközer (bkz. syf. 151) kitabından ve **www.gıda raporu.com adresinden alıntı ve derlemedir.
0 Yorum